Τέθηκε στο Υπουργικό το πακέτο μέτρων για την οικονομία της Κύπρου

 

Με κύρια χαρακτηριστικά την περαιτέρω μείωση δαπανών μέσα από εξοικονομήσεις, διόρθωση στρεβλώσεων και αναδιάρθρωση προβλημάτων, το πακέτο μέτρων για την οικονομία τέθηκε χθες ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

 Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε μετά τη συνεδρία ότι έχει γίνει μια πολύ σημαντική προεργασία για τη διαμόρφωση αυτού του πακέτου μέτρων και ότι η Κυβέρνηση έλαβε πολύ σοβαρά υπόψη τις ευαισθησίες των κοινωνικών εταίρων έτσι όπως διατυπώθηκαν στις διάφορες συναντήσεις που έγιναν και στα πλαίσια του διαλόγου που προηγήθηκε.

«Ταυτόχρονα, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διακηρύξει δημόσια, το πακέτο μέτρων αυτό δεν στρέφεται ενάντια στους εργαζόμενους, αλλά είναι πακέτο που έχει ως χαρακτηριστικά την περαιτέρω μείωση των δαπανών μέσα από διάφορες εξοικονομήσεις και από διόρθωση πιθανών στρεβλώσεων ή αναδιάρθρωση προβλημάτων και μέσα από διάφορα άλλα ζητήματα που έχουν περιληφθεί», ανέφερε.

Με τη διαμόρφωση του πακέτου μέτρων, είπε ο κ.Στεφάνου, θα γίνει διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους και με τα πολιτικά κόμματα, ενώ ανέφερε ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί αυτός ο διάλογος το συντομότερο δυνατόν για να προχωρήσει η υλοποίηση του συγκεκριμένου πακέτου.

«Υπάρχουν μέτρα, τα οποία χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση, άρα θα περάσουν από τη Βουλή, υπάρχουν μέτρα που η υλοποίησή τους μπορεί να επιτευχτεί μέσα από αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και μέτρα που θα σταλούν στη Μικτή Επιτροπή Προσωπικού προς συζήτηση και απόφαση», εξήγησε ο κ. Στεφάνου.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν έχει διευθετηθεί ακόμα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων και ότι θα τη διευθετήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Σε ερώτηση αν αύριο θα τεθούν κάποια μέτρα στη Βουλή, ο κ. Στεφάνου απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι θα προηγηθεί ένας διάλογος.

«Ακολουθήσαμε την πρακτική της διαμόρφωσης του πακέτου. Θεωρούμε ότι επειδή έχουμε λάβει υπόψη διάφορες ευαισθησίες,γνωρίζοντας τις θέσεις που υπάρχουν, ο χρόνος που απαιτήθηκε για τη διαμόρφωση του πακέτου μέτρων θα εξοικονομηθεί μέσα από την ταχύτητα και τη μικρή διάρκεια που θα έχει ο διάλογος, με την έννοια ότι πιστεύουμε πως είναι ένα πακέτο που μπορεί να τύχει της στήριξης και της έγκρισης χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες»,ανέφερε.

Ερωτηθείς τι περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι δεν επιθυμεί να επεκταθεί στο παρόν στάδιο,εφόσον πρέπει πρώτα να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι.

Σε ερώτηση κατά πόσον η Κυβέρνηση δέχεται πιέσεις για προσφυγή της Κύπρου μόνο στο Μηχανισμό Στήριξης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι αυτό που λένε οι Ευρωπαίοι εταίροι και που χθες ο κ. Σβόμποντα διατύπωσε μέσα από τις δηλώσεις του, είναι πως αυτά τα θέματα διευθετούνται και ρυθμίζονται μέσα από ένα διάλογο μεταξύ των ενδιαφερομένων κρατών – μελών και στη συγκεκριμένη περίπτωση της Κύπρου – μαζί με τους θεσμούς της ΕΕ.

«Είμαστε σε συνεχή επαφή και διάλογο με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αναφορικά με τα διάφορα ζητήματα που εγείρονται ενώπιον της Κύπρου και της κυπριακής οικονομίας, ενόψει της ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών. Από κει και πέρα, για αυτά περί δυσφορίας, περί απαιτήσεων και άλλων, δεν θα μπω στη λογική δημοσιευμάτων ή πληροφοριών που προέρχονται από άγνωστες πηγές για τον απλούστατο λόγο ότι τελικά θα μπούμε στη λογική συνεχών απαντήσεων σε δημοσιεύματα που όχι μόνο προκαλούν σύγχυση, αλλά και δεν βοηθούν καθόλου στην αντιμετώπιση μιας κατάστασης για την οποίαν η Κυβέρνηση παίρνει μέτρα, εργάζεται μεθοδικά και τα αποτελέσματα αυτής της μεθοδικής δουλειάς φαίνονται», ανέφερε.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι στην Κύπρο για πρώτη φορά μειώνεται ο αριθμός των υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα μέσα από την υλοποίηση της απόφασης για πάγωμα των προσλήψεων στη Δημόσια Υπηρεσία. Πρόσθεσε ότι υπήρξε μείωση δαπανών, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία.

«Δεν υποστηρίζουμε ότι έχουμε αντιμετωπίσει ή εξαλείψει όλα τα προβλήματα που έχει η κυπριακή οικονομία. Τουναντίον. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις ακόμα μπροστά μας. Υπάρχει ακόμη πεδίο για εργασία. Αυτό όμως που πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε, πρώτα από όλα για να μην αδικούμε τους εαυτούς μας, τη χώρα μας και τη δουλειά μας, είναι την προσπάθεια που κάνουμε όλοι μας για να αντιμετωπίσουμε τόσο διαρθρωτικά προβλήματα όσο και προβλήματα που προκύπτουν από την παγκόσμια οικονομική κρίση», είπε.

Ερωτηθείς αν τα μέτρα θα περιλαμβάνουν τις εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Στεφάνου είπε ότι πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων που στόχο έχει να αντιμετωπίσει τη μικρή απόκλιση που υπάρχει μέχρι τώρα στην πορεία των δημοσιονομικών της Κύπρου με την υλοποίηση του προϋπολογισμού.

Υπενθύμισε παράλληλα ότι η Κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για την ανάπτυξη και ότι τον περασμένο Φεβρουάριο εξαγγέλθηκε συγκεκριμένο πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι για θέματα που ενδιαφέρουν τους εργαζόμενους θα γίνει συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

“Είχαμε συζητήσει ενόψει του τρίτου πακέτου μέτρων, που εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, το ζήτημα αναφορικά με τα επιδόματα και είχε υπογραμμιστεί η ανάγκη όπως γίνει μια επαναξιολόγηση των διαφόρων επιδομάτων, με την έννοια ότι υπάρχουν επιδόματα από το παρελθόν και που πιθανόν να έχουν εξαντλήσει το ρόλο τους ή να μην ισχύει ο λόγος για τον οποίον είχαν υιοθετηθεί, επίσης, κάποια άλλα επιδόματα χρειάζονται αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό και ακριβώς αυτό το θέμα ενδιαφέρει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και θα πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν την Κυβέρνηση να προβαίνει σε ασκήσεις επί χάρτου στην περίπτωση προσφυγής στο Μηχανισμό Στήριξης και ερωτηθείς αν ‘ξέρουμε τι θα πούμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας’, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «βεβαίως ξέρουμε τι θα πούμε και ποιες είναι οι επιλογές μας και έχουμε τα διάφορα σενάρια για τα οποία έχουμε και συγκεκριμένα πράγματα που θα θέσουμε».

Σε ερώτηση αν ο Υπουργός Οικονομικών μεταβαίνει«θωρακισμένος» αύριο στο Eurogroup, ο κ. Στεφάνου απάντησε «πάει θωρακισμένος».

Ανέφερε ότι η εξαγγελία της προώθησης υλοποίησης της απόφασης για το ΓΕΣΥ, είναι ένα σημαντικό θέμα που υπάρχει στις συστάσεις της Κομισιόν και ότι για τη μεγάλη πλειοψηφία των συστάσεων της ΕΕ η Κυβέρνηση έχει πολλά να πει και έχει κάνει πολλά πράγματα, όπως στο συνταξιοδοτικό, όπου η Κυβέρνηση πήρε δύο αποφάσεις μεγάλης σημασίας για τη βιωσιμότητα του ΤΚΑ και τα συνταξιοδοτικά σχέδια του δημοσίου. Αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα της Κυβέρνησης κατά της ανεργίας σε συνεργασία με υπηρεσίες όπως την ΑΝΑΔ.

«Αρα, είναι θωρακισμένος ο Υπουργός Οικονομικών,έχει πολλά πράγματα που μπορούμε να πούμε που δείχνουν ότι συγκροτημένα και στοχοπροσηλωμένα, η Κυβέρνηση εργάζεται προς την κατεύθυνση τόσο της εξυγίανσης της οικονομίας όσο και για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την οικονομική κρίση», είπε.

Ερωτηθείς για την αυριανή συνεδρία του ΔΣ της ΕΚΤ και το ενδεχόμενο οι κυπριακές τράπεζες να απολέσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ενώσω εκκρεμεί η αναχρηματοδότηση της Λαϊκής Τράπεζας, ο κ.Στεφάνου κάλεσε τους δημοσιογράφους να απευθυνθούν στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι νεότερο για το θέμα της ένταξης στο Μηχανισμό Στήριξης ή για το δάνειο από τη Ρωσία, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό από αυτό που λέχθηκε χθες από τον Υπουργό Οικονομικών «ότι διατηρούμε ενώπιόν μας τις διάφορες επιλογές, κάνουμε τις επαφές και τις προσπάθειες μας έτσι ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν για τη χώρα και το λαό μας».

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με την κινεζική επένδυση στην Κύπρο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «εμείς θέλουμε η προοπτική της επένδυσης από την Κίνα στο συγκεκριμένο χώρο να τελεσφορήσει και όλες οι προσπάθειες από μέρους της Κυβέρνησης είναι να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί έτσι ώστε να υλοποιηθεί αυτή η επένδυση».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Υπουργός Οικονομικών άφησε χθες να νοηθεί ότι συζητούμε και με άλλη χώρα θέμα δανείου πέραν από τη Ρωσία, ο κ. Στεφάνου διευκρίνισε ότι «ο κ. Σιαρλή είπε χθες ότι δεν αναφέρθηκε σε ρωσικό δάνειο και δεν είναι η μοναδική μας πηγή. Μίλησε για πέραν της μιας χώρας».

πηγη:ΚΥΠΕ

Τέλος, ερωτηθείς πότε θα έχουμε απάντηση είπε ότι«θέλουμε αυτές τις απαντήσεις να τις έχουμε σύντομα. Ετσι και αλλιώς ο χρόνος είναι πιεστικός».