Η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της στο Κυπριακό, τονίζει ο Ευρωβουλευτής Hans van Baalen

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες και να πει στην Τουρκία ότι χωρίς απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων της και χωρίς την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ, είπε ο Ολλανδός Ευρωβουλευτής κ. Hans van Baalen ο οποίος, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιουνίου 2012, στο Προεδρικό Μέγαρο, τιμήθηκε με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Αξίας της Κυπριακής Δημοκρατίας που του απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.Μιλώντας στην τελετή και απευθυνόμενος στον κ. van Baalen, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε, μεταξύ άλλων: «Η σημερινή τελετή αποτελεί μια ευκαιρία με την οποία ο κυπριακός λαός, η Κυβέρνησή μου και εγώ προσωπικά σας τιμούμε για τη στενή συνεργασία και τη φιλία που απολαμβάνουμε μέσα από τα χρόνια. Από τη θέση σας είτε ως μέλος του Ολλανδικού Κοινοβουλίου είτε ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είτε ως Πρόεδρος της Φιλελεύθερης Διεθνούς έχετε επιδείξει έντονο ενδιαφέρον και ενεργό ανάμιξη στα θέματα που σχετίζονται με την Κύπρο, κάτι για το οποίο είμαστε ευγνώμονες.

Λέγεται ότι ʽο φίλος στην ανάγκη φαίνεταιʼ και εσείς είστε φίλος σε ώρα ανάγκης. Σε δύσκολους καιρούς, η ενεργός σας υποστήριξη στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ συνέβαλε στην επίτευξη αυτού του ιστορικού στόχου για τη χώρα. Συμμεριστήκατε το όραμά μας για ένα μέλλον στην ΕΕ. Είναι, συνεπώς, σωστή η στιγμή πραγματοποίησης αυτής της τελετής, λίγες μόνο μέρες πριν την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο για πρώτη φορά. Είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση, για την οποία είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι, όταν μπορούμε να βασιστούμε στη συνεργασία των καλών φίλων της Κύπρου και του λαού της στο σύνολό του.

Η στάση σας στο Κυπριακό μέσα από τα χρόνια ήταν ειλικρινής, δίκαιη και αντικειμενική. Υποστηρίζατε πάντοτε με συνέπεια ξεκάθαρες θέσεις για την ανάγκη επίτευξης μιας δίκαιης, συνολικής λύσης στο Κυπριακό, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζατε το δικαίωμα των Κυπρίων να παίρνουν σημαντικές αποφάσεις που αφορούν το μέλλον τους.

Επιμένατε πάντοτε στην άμεση απόσυρση όλων των τουρκικών στρατευμάτων και στην ανάγκη να τεθεί τέρμα στην κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου. Και μιλήσατε ξεκάθαρα για την ευθύνη της Τουρκίας για την παρούσα κατάσταση.

Επαναλαμβάνω ότι από δικής μας πλευράς θα συνεχίσουμε άοκνα τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό το συντομότερο, μιας λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Αυτή είναι η βάση μιας λύσης που συμμορφώνεται πλήρως με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές και αξίες της ΕΕ. Είμαστε απόλυτα έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο για λύση του Κυπριακού κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ».

Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Προσβλέπω στη συνέχιση της στενής μας συνεργασίας, όπως επίσης και των εγκάρδιων και στενών σχέσεων της Κύπρου με την Ολλανδία εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας. Μας τιμά το ότι είστε φίλος μας».

Από την πλευρά του ο κ. van Baalen είπε, μεταξύ άλλων: «Όταν ήμουν 14 ετών άκουσα για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και σε ένα παιδί έκανε μεγάλη εντύπωση ότι επιτέθηκαν με βία σε μια χώρα καθώς και το ότι, όχι μόνο κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την εισβολή, η πολιτιστική κληρονομιά στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα ήταν ένα από τα πρώτα θύματα. Πρόκειται για μια αδικία».

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Χριστόφια είπε ότι «υπάρχει μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία της οποίας είστε Πρόεδρος», ενώ αναφερόμενος στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, ο Ολλανδός Ευρωβουλευτής είπε: «Ως Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβουμε πολύ μεγαλύτερη ευθύνη και να πούμε στην Τουρκία: ‘Χωρίς την απόσυρση όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και χωρίς την υλοποίηση του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Εφόσον διαπραγματεύεστε με την Κοινότητα, στην οποία η Κύπρος είναι πλήρες μέλος, τότε πρέπει να αναγνωρίσετε την Κύπρο, πρέπει να ανοίξετε τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά σας, και η υλοποίηση αυτών αποτελεί κλειδί στην επανέναρξη της διαδικασίας με την Τουρκία’. Ελπίζω η Τουρκία να αντιληφθεί ότι είναι προς το συμφέρον της να πάρει μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Πρόσθεσε ότι στα κατεχόμενα οι Τουρκοκύπριοι υποφέρουν και «αυτό που πρέπει να κάνουμε τόσο η ΕΕ όσο και ο διεθνής παράγοντας είναι να υποστηρίζουμε τη γραμμή σας που είναι οι ειρηνικές συνομιλίες που θα οδηγήσουν σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδιακή ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία. Σας υποστηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να σας υποστηρίζουμε», κατέληξε.