Η Συρία παραδέχεται ότι κατέρριψε τουρκικό αεροσκάφος

“Η αεράμυνά μας κατέρριψε ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος που παραβίασε τον εναέριο χώρο και τα χωρικά μας ύδατα”,ανακοίνωσε μέσω των κρατικών μέσων ενημέρωσης η Συρία.
Η δήλωση αποδίδεται σε στρατιωτική πηγή της Δαμασκού και έγινε λίγο μετά από την παραδοχή της Άγκυρας ότι το RF 4 καταρρίφθηκε από τη συριακή αεράμυνα.
Η Τουρκία έχει πει ότι θα “εξετάσει τη στάση της” και όλοι αναμένουν να δουν πια θα είναι η αντίδρασή της.
Το βέβαιο είναι ότι το πλήγμα που δέχτηκε είναι ασύλληπτο και ο Ερντογάν γνωρίζει ότι το κόστος και για τον ίδιο είναι μεγάλο.Η τουρκική κοινή γνώμη “γαλουχημένη” στη ψευδαίσθηση ότι κανείς δεν τολμά να τα βάλει με τη Τουρκία,δύσκολα θα μπορέσει να αποδεχτεί το χαστούκι που δέχτηκε από τη Συρία.
Μπορεί η Τουρκία να αντιδράσει σπασμωδικά και να εμπλακεί σε μία στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Συρία; Αν και ξέρει ότι θα μπλέξει πάρα πολύ άσχημα,ενδέχεται η πίεση της κοινής γνώμης και η αλαζονεία που χαρακτηρίζει το σύστημα Ερντογάν να την οδηγήσει στο λάθος.
Λάθος που θα εμπλέξει στην αναμέτρηση πολλούς. Στην νοτιοανατολική Μεσόγειο η στρατιωτική παρουσία ΗΠΑ,Ρωσίας,Κίνας και Ιράν τις επόμενες ημέρες θα είναι κάτι παραπάνω από αισθητή και κανείς δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος από μία επιθετική ενέργεια της Τουρκίας.
Ασφαλώς η όλη κατάσταση αγγίζει άμεσα και την Ελλάδα. Η Τουρκία είναι στριμωγμένη στη γωνία.Μετά από την υπόθεση του Μάβι Μαρμαρά για την οποία ακόμη αναμένει συγνώμη από το Ισραήλ,είναι δύσκολο να ξεπεράσει το νέο “τσαλάκωμά” της αυτή τη φορά από τη Συρία.Μπορεί από χθες τουρκικές πηγές να διαδίδουν ότι η Συρία εξέφρασε τη λύπη της.Αλλά αυτό δεν έχει γίνει και ακόμη κι αν υπάρξει συγνώμη δεν λύνει και πολλά προβλήματα για την Άγκυρα.

Πηγή: OnAlert.gr