Ολοκληρώθηκε ένα ωραίο ταξίδι

Η Εθνική έζησε για λίγο το όνειρο με την ισοφάριση του Σαμαρά στο γκολ του Λαμ αλλά τελικά υπέκυψε στην αγωνιστική ανωτερότητα της Γερμανίας που κέρδισε με 4-2 και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Euro 2012.

Oμως, γι’ αυτή την Εθνική ομάδα δεν αξίζει θλίψη και στενοχώρια. Ούτε καν μελαγχολία. Εκανε την  υπέρβασή της, πέρασε στα προημιτελικά του θεσμού, εκεί που παραδοσιακά μεγαθήρια του αθλήματος δεν κατάφεραν να φτάσουν και τελικά αποχωρεί με το κεφάλι ψηλά κάνοντάς μας εθνικά υπερήφανους για την προσπάθειά της.

Το ταξίδι μπορεί να ολοκληρώθηκε στο Γκντανσκ, αλλά ήταν ένα πολύ ωραίο ταξίδι που αφήνει μάλιστα υποσχέσεις για ωραιότερα ταξίδια στο μέλλον. Σ’ αυτό το Euro η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να στέκεται ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις του ποδοσφαίρου και γι’ αυτό ετοιμάζεται ήδη να δώσει το παρών στα επόμενα μεγάλα ποδοσφαιρικά ραντεβού αρχής γενομένης από τη Βραζιλία όπου θα διεξαχθεί το Μουντιάλ του 2014.

Χωρίς τον Χαλκιά και τον Λυμπερόπουλο που ανακοίνωσαν ήδη το «αντίο» τους από την Εθνική ομάδα, πιθανότατα χωρίς τον Καραγκούνη και τον Κατσουράνη, αλλά με πολλές ελπίδες για νέες επιτυχίες, από τις εμφανίσεις των νέων παιδιών που τη στελεχώνουν.

Κυριάκος Παπαδόπουλος, Κώστας Φορτούνης, Γιώργος Φωτάκης, Γιώργος Σαμαράς και πολλοί άλλοι νέοι αλλά και «παλιοί» θα κρατήσουν στα χέρια τους ως παρακαταθήκη τις επιτυχίες του Euro 2004 και την καλή πορεία του Euro 2012 και είναι βέβαιο θα γράψουν κι αυτοί τις δικές τους σελίδες θριάμβων για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Ένα συγκρότημα που μπορεί να μην διαθέτει την υψηλή τεχνική που παρουσίασε στο σημερινό παιχνίδι η Γερμανία αλλά διαθέτει τεράστια ψυχικά αποθέματα, θάρρος και αποφασιστικότητα και δεν τα παρατάει σε όσο δύσκολη θέση κι αν βρίσκεται.

Αυτή η Εθνική που παίρνει πια το δρόμο της επιστροφής για την Ελλάδα αξίζει μόνο το χειροκρότημα και αυτό αξίζει να της δώσουμε.

Στα του αγώνα, είναι γεγονός ότι το πρώτο ημίχρονο δεν πήγε όπως θα ήθελε  η Εθνική μας. Οι Γερμανοί κυριάρχησαν πλήρως στον αγωνιστικό χώρο, σφυροκοπούσαν ανηλεώς την εστία του Σηφάκη (που, πάντως πραγματοποίησε μερικές καίριες επεμβάσεις) και μόνο από καθαρή ατυχία δεν κατάφεραν να προηγηθούν πριν το 39ο λεπτό. Τότε άνοιξε το σκορ μετά από ένα εκπληκτικό γκολ του Φίλιπ Λαμ με σουτ έξω από την περιοχή. Ο Σηφάκης άγγιξε τη μπάλα αλλά δεν κατάφερε να της αλλάξει πορεία.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Σάντος «ανακάτεψε» την τράπουλα βάζοντας στο παιχνιδι τους Φωτάκη, Γκέκα και πέρασε τον Τοροσίδη σε θέση αριστερού μπακ και τον Μανιάτη σε θέση δεξιού.

Στο 55’ σε μια υποδειγματική αντεπίθεση ο Φωτάκης έβγαλε κάθετη μπαλιά τον Σαλπιγγίδη, αυτός εκμεταλλεύτηκε την ταχύτητά του, φεύγοντας σαν σίφουνας από δεξιά και την κατάλληλη στιγμή έκανε παράλληλη σέντρα προς τον Σαμαρά που ισοφάρισε σε 1-1.

Η χαρά όμως κράτησε λίγο καθώς στο 61’ ο Κεντίρα με ένα άπιαστο σουτ πάνω στην κίνηση από το ύψος του πέναλτι μετά από σέντρα του Μπόατενγκ έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στη Γερμανία με 2-1.

Ακολούθησαν δύο ακόμα γκολ, στο 68’ με κεφαλιά του Κλόζε μετά από φάουλ του Οζίλ και στο 74’ με δυνατό σουτ του Ρόις (προηγουμένως στην ίδια φάση ο Σηφάκης είχε αποκρούσει σε τετ-α-τετ με τον Κλόζε) ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 4-1.

Στο 89’ με εύστοχο κτύπημα πέναλτι του Σαλπιγγίδη (χέρι του Μπόατενγκ) διαμορφώθηκε το τελικό 4-2 που έστειλε τη Γερμανία στα ημιτελικά.

Διαιτητής Νταμίρ Σκόμινα (Σλοβενία). Κίτρινες: Σαμαράς, Παπασταθόπουλος

ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Γιόακιμ Λεβ): Νόιερ, Χιούμελς, Μπαντστούμπερ, Λαμ, Μπόατενγκ, Κεντίρα, Σβαϊνστάιγκερ, Οζίλ, Σούρλε (67΄ Μίλερ), Ρόις (80΄ Γκέτσε), Κλόζε (80΄ Γκόμεζ)

ΕΛΛΑΔΑ (Φερνάντο Σάντος): Σηφάκης, Τοροσίδης, Τζαβέλας (46΄ Γκέκας), Παπασταθόπουλος, Κυρ.Παπαδόπουλος, Μανιάτης, Μάκος (72΄ Λυμπερόπουλος), Κατσουράνης, Νίνης (46΄ Φωτάκης), Σαμαράς, Σαλπιγγίδης