Τη Δευτέρα στην Αθήνα η Τρόικα

Ελαστικότερη στάση απέναντι στην Ελλάδα στο θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής θα υιοθετήσει η τρόικα που επιστρέφει στην Αθήνα τη Δευτέρα μετά από τρεις μήνες.
Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεννόηση με το ΔΝΤ και σε συντονισμό με το Eurogroup αποφάσισαν να προσεγγίσουν διαφορετικά τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας και της Πορτογαλίας και να εστιάσουν εφεξής στο διαρθρωτικό έλλειμμα και όχι στο κυκλικό (ονομαστικό) έλλειμμα όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με «Τα Νέα».
Στις συζητήσεις που θα έχουν από τη Δευτέρα οι επικεφαλής της τρόικας Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ με το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης θα εξετάσουν την αλλαγή μεθοδολογίας.
Πλέον, λοιπόν,  η στάθμιση της ύφεσης για τον υπολογισμό του ελλείμματος θα είναι μεγαλύτερη. Όσο υποχωρεί η ύφεση τόσο θα λαμβάνεται υπόψη το κυκλικό έλλειμμα και όσο παραμένει η ύφεση, βασικό κριτήριο θα είναι το διαρθρωτικό έλλειμμα.
Σημειώνεται πως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας έχει δηλώσει επανειλημμένως πως «αν θέλουμε να μειώσουμε το συνολικό έλλειμμα, πρέπει να συνδυάσουμε μέτρα παραδοσιακά όπως αυτά που ήδη περιλαμβάνει το Μνημόνιο, με μέτρα καταπολέμησης της ύφεσης που τα ίδια αυτά μέτρα, δυστυχώς, προκαλούν».
Στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εκτιμούν πως τόσο το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 όσο και ο προϋπολογισμός 2013 θα καταρτιστούν και με το σενάριο του διαρθρωτικού ελλείμματος.
Με τον τρόπο αυτό η ανάγκη για περικοπή δαπανών ύψους 11,6 δισ. ευρώ στο διάστημα 2013-2014 θα περιοριστεί ενδεχομένως και κατά το ήμισυ, δίνοντας μεγάλα περιθώρια ευελιξίας στη νέα κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ