Οι Έλληνες θα προπληρώνουν στα νοσοκομεία της Ελβετίας!

Οι Έλληνες που μεταβαίνουν στην Ελβετία προκειμένου να νοσηλευτούν ή να  υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση θα πρέπει στο εξής να προκαταβάλουν  τα νοσήλια.

Αυτό θα ισχύει επειδή τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία καθυστερούν υπερβολικά να πληρώσουν τα ελβετικά νοσοκομεία, γράφει σήμερα η εφημερίδα SonntagsBlick επικαλούμενη μια απόφαση της OFAS, της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κοινωνικής Ασφάλισης.
Το μέτρο αυτό δεν αφορά τις περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών. Στα τέλη του 2011 τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία όφειλαν 12,8 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (περίπου 10,6 εκατομμύρια ευρώ) στα ελβετικά νοσοκομεία για θεραπείες και χειρουργικές επεμβάσεις τις οποίες είχαν προεγκρίνει.
“Τα ελβετικά νοσοκομεία έλαβαν την εντολή να ζητούν προκαταβολικά την πληρωμή των νοσηλίων, είτε από τα ταμεία είτε από τους ασθενείς”, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της OFAS. Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν προτού εισαχθούν στο νοσοκομείο, είπε ο εκπρόσωπος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Ζυρίχης.
Η απόφαση αυτή θα ισχύει για όσο διάστημα τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους στα ελβετικά νοσηλευτικά ιδρύματα.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που χρωστά χρήματα στα ελβετικά νοσοκομεία. Στα τέλη του 2011 το συνολικό ποσό για όλους τους ασθενείς από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που νοσηλεύτηκαν στην Ελβετία οφείλονταν 186 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα. Από την πλευρά της, η ίδια η Ελβετία οφείλει 79,6 εκατομμύρια φράγκα για τα νοσήλια υπηκόων της στο εξωτερικό.