Με Κάρολο Παπούλια στη Σύνοδο Κορυφής

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Το Πρωτόκολλο αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για την εκπροσώπιση της Ελλάδος  στην Σύνοδο Κορυφής από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο και τους  Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ. κ.  Φώτη Κουβέλη που επρόκειτο να τον συνεδεύσουν στις Βρυξέλλες, ως ελληνική αντιπροσωπεία.

Έτσι, στις στην Σύνοδο Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου υποχρεωτικά -μετά την ασθένεια του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, ο μόνος αυτή την στιγμή που μπορεί να εκπροσωπήσει την χώρα στην Σύνοδο Κορυφής, είναι  ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας συνοδευόμενος από το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.

Πιθανότερο είναι να ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες ο υπηρεσιακός Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Ζανιάς και οι Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας και ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης.

Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού
Στη Σύνοδο Κορυφής στις 28 – 29 Ιουνίου 2012 στις Βρυξέλλες, της Ελληνικής Αντιπροσωπείας θα ηγηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου θα έχει τηλεφωνικές επαφές με ομολόγους του.
Το παρασκήνιο
Στην συνάντηση που είχαν το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ Φώτης Κουβέλης έγινε και επικοινωνία με τον κ. Σαμαρά τον οποίο κάλεσαν και είχαν συνομιλία σε ανοικτή ακρόαση. Τότε ήταν που ο κ. Σαμαράς φέρεται να είπε στους δυο άλλους αρχηγούς ότι δεν μπορούν να μεταβούν επισήμως στις Βρυξέλλες με τον κ.Αβραμόπουλο αφού ο ίδιος θα είναι απών.
Όπως είπε ο κ.Κουβέλης όταν ο κ.Σαμαράς γίνει καλά, τότε θα μεταβούν και οι τρεις τους στις Βρυξέλλες για να γίνουν οι επαφές με τους Ευρωπαίους και οι διαπραγματεύσεις.
Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον κ.Κουβέλη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να πάνε τώρα στις Βρυξέλλες την στιγμή που ο πρωθυπουργός δεν θα είναι εκεί και ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να συγκροτηθεί η ομάδα διαπραγματεύσεων και όταν ο πρωθυπουργός γίνει καλά τότε να πάνε όλοι μαζί στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος θα μεταβεί όμως στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.  Το ίδιο και ο Φώτης Κουβέλης.

Πάντως, Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr στα μέσα Ιουλίου αναμένεται να γίνει η διαπραγμάτευση των όρων της δανειακής σύμβασης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των κρατών μελών της ευρωζώνης.

Όπως είχε γράψει το Real.gr η κρίση στην Ισπανία θα επισκιάσει την Σύνοδο Κορυφής ενώ επίσης θα συζητηθούν και μέτρα ανάπτυξης. Το ελληνικό θέμα δεν υπάρχει στην ημερήσια διάταξη και γι αυτό τον λόγο θα μετατεθεί σε επόμενη σύνοδο.

Στις Βρυξέλλες περιμένουν την άφιξη της Τρόικας στην Αθήνα η οποία θα έλεγξει την πορεία της ελληνικής οικονομίας και θα στείλει αναλυτική έκθεση σε ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ . Τα αποτελέσματα αναμένεται να συζητηθούν στην συνεδρίαση του Eurogroup στις 9 Ιουλίου.