Συγχαρητήρια και Θέματα από Πρόεδρο ΣΑΕ σε Πρωθυπουργό και Υπουργούς

 

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Το ζήτημα της ψήφου των Αποδήμων Ελλήνων, αλλά και της στελέχωσης του Υφυπουργείου Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Αποδήμων Ελλήνων καθώς και στην  αναβάθμιση των αρχών και θεσμικών οργάνων, που ασχολούνται με αυτόν, αναφέρεται σε συγχαρητήρια επιστολή του που έστειλε στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού κ. Στέφανος Ταμβάκης.

Ο κ. Ταμβάκης, απεύθυνε, επίσης, συγχαρητήριες επιστολές στον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο καθώς και στον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρο Καράογλου.

Ο πρόεδρος του ΣΑΕ, θέτει στην διάθεση της ελληνικής πολιτείας την όποια βοήθεια ήθελε ζητηθεί από τους Απόδημους Έλληνες σε τούτες τις κρίσιμες για το μέλλον της γενέτειρας ώρες της οικονομικής κρίσης, ενώ ζητά να πληροφορηθεί τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Να σημειωθεί ότι εκκρεμούν μια σειρά σοβαρών ζητημάτων με πρώτο εκείνο της σύγκλησης παγκόσμιας Συνδιάσκεψης για την εκλογή νέου προεδρείου του ΣΑΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η θητεία του νυν προεδρείου τυπικά έληξε το Δεκέμβρη του 2010 και έκτοτε παραμένει με τροποποίηση του σχετικού νόμου.

Επίσης, ένα άλλο ζητήμα αφορά την τύχη των γραφείων του ΣΑΕ στην «πρωτεύουσα του Απόδημου Ελληνισμού» , όπως έχει αποκληθεί η Θεσσαλονίκη.  Τα γραφεία του ΣΑΕ στεγάζονται σε κτήριο-δωρεά Μακρίδη και  ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιαν. Μπουτάρης αρχικά ήθελε να τα μεταφέρει σε χώρο του νέου Δημαρχείου, προκειμένου στο κτήριο να μεταστεγάσει υπηρεσίες του Δήμου. Κατόπιν ενεργειών του προεδρείου,  επείσθη ο κ. Μπουτάρης να μην μετακινήσει τα γραφεία ΣΑΕ από το κτήριο, αλλά να συστεγασθεί εκεί η υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Επίσης, σε εκκρεμότητα εξακολουθεί να παραμένει το ζήτημα της εργασιακής τύχης των δύο υπαλλήλων των γραφείων του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη. Τούτο διότι με απαίτηση του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών κ. Δημ. Δόλλη, οι δύο διοικητικοί υπάλληλοι, και μία τρίτη βοηθητικό προσωπικό, απολύθηκαν ενώ έχει εγκριθεί και η αποζημίωσή τους.

Ωστόσο, ούτε από την υπηρεσία τους απομακρύνθηκαν (αναμένοντας την υπογραφή νέας σύμβασης) ούτε την αποζημίωση εισέπραξαν, αφού ακόμη τους χρωστούν ορισμένους μισθούς.

Τα θέματα αυτά αναμένεται να λυθούν από τη νέα Κυβέρνηση «Εθνικής Σωτηρίας».

Βέβαια ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα υπάρξει διορισμός ενός ακόμη Υφυπουργού στο Εξωτερικών, με αρμοδιότητα για τους Απόδημους Έλληνες (όπως μέχρι σήμερα ίσχυε)  ή εάν τον Απόδημο Ελληνισμό θα αναλάβει απευθείας ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος έχει από χρόνια αναπτύξει πολύ καλές σχέσεις με το χώρο της Ομογένειας.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του Δημάρχου Θεσσαλονίκης με το ΣΑΕ και το χειρισμό του ζητήματος των γραφείων, αναμένεται να «διευκολύνει» με  πιθανή παρέμβασή του, ο  νέος Υπουργός  Μακεδονίας-Θράκης κ. Καράογλου.

Οι Επιστολές

Τα πλήρη κείμενα των επιστολών Προέδρου ΣΑΕ προς τους κ.κ. Αντ. Σαμαρά, Δημ. Αβραμόπουλο και  Θ. Καράογλου

Προς τον Πρωθυπουργό:

“Αλεξάνδρεια, 25 Ιουνίου 2012

Α.Ε. Κύριο Αντώνη Σαμαρά

Πρωθυπουργό της Ελλάδας

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε,

Εκ μέρους του Προεδρείου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και εμού προσωπικά επιτρέψτε μας να σας εκφράσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια για την εκλογική σας επιτυχία και  ανάληψη της ηγεσίας της χώρας ως Πρωθυπουργού αυτής.

Ευχόμαστε ολόψυχα η θητεία σας να στεφθεί με σημαντικές επιτυχίες για την Ελλάδα και τον απανταχού Ελληνισμό.

O απανταχού της οικουμένης ελληνισμός αποτελεί ανά τους αιώνες τον πυλώνα στήριξης του έθνους και της πατρίδας και ιδιαίτερα σε δύσκολές και κρίσιμες  στιγμές. Για τον λόγο αυτό αναμένουμε να πληροφορηθούμε τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τον σημαντικό αυτό τομέα.

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι επίκαιρη η στελέχωση του Υφυπουργείου για τον απανταχού ελληνισμό, η αναβάθμιση των αρχών και θεσμικών οργάνων, που ασχολούνται με αυτόν καθώς και η ψήφιση του νόμου για την άσκηση του δικαιώματος ψήφου στις εθνικές εκλογές στον τόπο διαμονής των μονίμων κατοίκων εξωτερικού με επιστολική ψήφο και κάλπη και την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση αυτών.

Το ΣΑΕ, ως ενεργός υποστηρικτής της Ελληνικής Πολιτείας θα βρίσκετε στην διάθεσή σας για κάθε υποστήριξη των εθνικών δικαίων και για την επίτευξη  των κοινών μας οραμάτων και στόχων.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Στέφανος Π. Ταμβάκης

Πρόεδρος»

Προς τον Υπουργό Εξωτερικών:

«Αλεξάνδρεια,25 Ιουνίου 2012

Κύριο Δημήτρη Αβραμόπουλο

Υπουργό Εξωτερικών

Αθήνα

 Αγαπητέ Κύριε Υπουργέ,

Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορηθήκαμε την τοποθέτησή σας στην σημαντική αυτή θέση της Κυβέρνησης.

Προσωπικά και εκ μέρους του Προεδρείου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού σας εκφράζω τα ειλικρινή και θερμά μας συγχαρητήρια και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο σας, ωφέλιμο και χρήσιμο για την Πατρίδα και τον Ελληνισμό.

O απανταχού της οικουμένης ελληνισμός αποτελεί ανά τους αιώνες τον πυλώνα στήριξης του έθνους και της πατρίδας, ιδιαίτερα σε κρίσιμες στιγμές. Είμαστε βέβαιοι ότι το αντιλαμβάνεστε και εσείς και εύχομαι όπως σύντομα πληροφορηθούμε τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τον σημαντικό αυτό τομέα.

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι επίκαιρη η στελέχωση του Υφυπουργείου για τον απανταχού ελληνισμό, η αναβάθμιση των αρχών και θεσμικών οργάνων, που ασχολούνται με αυτόν καθώς και η ψήφιση του νόμου για την άσκηση του δικαιώματος ψήφου στις εθνικές εκλογές στον τόπο διαμονής των μονίμου κατοίκων εξωτερικού με επιστολική ψήφο και κάλπη και την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση αυτών.

 

Είμαστε βέβαιοι ότι η μακρόχρονη εμπειρία σας θα αποτελέσει τη στέρεα βάση για την γόνιμη συνεργασία μας προς όφελος της πατρίδας μας και του απανταχού ελληνισμού.

Το ΣΑΕ είναι και θα παραμείνει πάντοτε ενεργός υποστηρικτής της Ελληνικής Πολιτείας και αρωγός στο έργο σας.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Στέφανος Π. Ταμβάκης

Πρόεδρος»

 

Προς τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης:

Αλεξάνδρεια,25 Ιουνίου 2012

Κύριο Θεόδωρο Καράογλου

Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης

Θεσσαλονίκη.

Αγαπητέ Κύριε Υπουργέ,

Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορηθήκαμε την τοποθέτησή σας στην σημαντική αυτή θέση της Κυβέρνησης, ως αρμοδίου Υπουργού για την Μακεδονία-Θράκη, με την ανασύσταση του σχετικού υπουργείου με έδρα τη Θεσσαλονίκη, την πρωτεύουσα του απανταχού της γης ελληνισμού.

Προσωπικά και εκ μέρους του Προεδρείου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού σας εκφράζω τα ειλικρινή και θερμά μας συγχαρητήρια και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο σας, ωφέλιμο και χρήσιμο για την Πατρίδα και τον Ελληνισμό.

Η μακρόχρονη φιλική και εποικοδομητική συνεργασία μας, αποτελούν τη στέρεα βάση για την περαιτέρω συνεργασία μας προς όφελος της πατρίδας μας και του απανταχού ελληνισμού.

Το ΣΑΕ είναι και θα παραμείνει πάντοτε ενεργός υποστηρικτής της Ελληνικής Πολιτείας και αρωγός στο έργο σας.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση και φιλικούς χαιρετισμούς,

Στέφανος Π. Ταμβάκης

Πρόεδρος»