Προκλητικός για υπερπτήσεις ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας το “δικαίωμα” όπως είπε της Τουρκίας για πτήσεις των μαχητικών της αεροσκαφών στη Μεσόγειο, έκανε λόγο και για την Κύπρο.

Έχουν αλλάξει οι “κανόνες εμπλοκής” των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων με τρόπο που θα θεωρείται “στρατιωτικός στόχος”, κάθε “στρατιωτικό στοιχείο που θα συνιστά απειλή από τη Συρία προς τα σύνορα της Τουρκίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ δικαιολόγησε την αεροπορική δραστηριότητα της χώρας του στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας και τα “δικαιώματα” όπως είπε των κατεχομένων της Κύπρου.

Μιλώντας σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Ερντογάν αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Συρία, μετά την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η κατάρριψη του αεροσκάφους “δείχνει ότι η κυβέρνηση ‘Ασαντ συνιστά απειλή, όχι μόνο για τον ίδιο της το λαό, αλλά και για την ασφάλεια της Τουρκίας. Μετά το επεισόδιο αυτό, έχουμε φτάσει σε μία νέα φάση. Η Τουρκία δεν θα επιδείξει επιείκεια και δεν θα αφήσει αναπάντητες τις απειλές που δημιουργεί η κυβέρνηση της Συρίας στα σύνορά μας. Οι κανόνες εμπλοκής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έχουν αλλάξει με βάση τη νέα αυτή φάση. Κάθε στρατιωτικό στοιχείο που θα συνιστά κίνδυνο και απειλή από τη Συρία προς τα σύνορά μας, θα θεωρείται απειλή και θα συνιστά στρατιωτικό στόχο. Προειδοποιούμε τη Συρία να μην κάνει κανένα λάθος και να μην δοκιμάσει την αποφασιστικότητα και την ικανότητα της Τουρκίας”, δήλωσε.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας το “δικαίωμα” όπως είπε της Τουρκίας για πτήσεις των μαχητικών της αεροσκαφών στη Μεσόγειο, έκανε λόγο και για την Κύπρο.

“Έχουμε δικαιώματα, γενικά στην Ανατολική Μεσόγειο” είπε και συνέχισε: : “Έχει δικαιώματα η Βόρεια Κύπρος, της οποίας ήμαστε εγγυήτρια δύναμη και παράλληλα υπάρχουν τα προβλήματα που δημιουργούν άλλες χώρες στην περιοχή. Είναι φυσιολογικό μας δικαίωμα να αναπτύσσεται αυτή η δραστηριότητα ρουτίνας στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό έγινε και η πτήση του αεροσκάφους μας. Ταυτόχρονα, ο πτήση έγινε και για να δοκιμαστεί το σύστημα ραντάρ μας που έχει ανανεωθεί”.

“Η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα εδάφη καμίας χώρας και καμίας γειτονικής χώρας. Η Τουρκία δεν αναμιγνύεται στα εσωτερικά άλλης χώρας. Όλοι οι γείτονες πρέπει να είναι σίγουροι για την Τουρκία. Είναι πολύτιμη η φιλία της Τουρκίας, αλλά εξίσου έντονη και η οργή της. Το γεγονός ότι ήμαστε διαλλακτικοί δεν σημαίνει ότι ήμαστε ήμερα πρόβατα. Μην ξεγελά κανέναν η ψύχραιμη στάση μας” είπε ο Ερντογάν.

“Σε κάθε χώρα του κόσμου συμβαίνουν μικρής διάρκειας παραβιάσεις συνόρων”, είπε ακόμη ο Ερντογάν αναφερόμενος στις παραβιάσεις εναερίου χώρου και τόνισε ότι “από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα ο εναέριος χώρος της Τουρκίας παραβιάστηκε 114 φορές από στρατιωτικά αεροσκάφη διαφόρων χωρών. Επίσης, ελικόπτερα από τη Συρία, παραβίασαν πέντε φορές τον εναέριο χώρο μας”.

“Με διάβημα μας προς τη Συρία, έχει καταγραφεί ότι επιφυλασσόμαστε για τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και ότι θα προβούμε στα βήματα που θεωρούμε αναγκαία, απέναντι σε αυτήν την αποτρόπαιη επίθεση”, είπε και τόνισε ότι “η Τουρκία θα κάνει χρήση των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο σε τόπο, χρόνο και με τρόπο που θα κρίνει η ίδια και θα προβεί στα δέοντα βήματα”.

ΠΗΓΗ: NewsIt.gr