Η κυπριακή κυβέρνηση για απόκρουση τουρκικών μεθοδεύσεων

Για αντιμετώπιση των τουρκικών μεθοδεύσεων, όπως δήλωσε χθες ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω, Τίτος Χριστοφίδης, η Κυβέρνηση της Κύπρου δραστηριοποιείται πολύ έντονα τόσο προς την κατεύθυνση του ΟΗΕ όσο και προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και προς άλλους διεθνείς οργανισμούς, καταγγέλλοντας τις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου και εκθέτοντας τις παράνομες ενέργειές της.

Σε ομιλία του στην επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς και αγνοουμένους του Τρίτου Σώματος Στρατού, στην εκκλησία Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Θεσσαλονίκη, ο κ.Χριστοφίδης ανέφερε ότι “γνωρίζουμε πολύ καλά ποιο είναι το χρέος απέναντι στους ηρωικούς νεκρούς που μνημονεύουμε σήμερα και η υπόσχεση που τους δίνουμε είναι ότι θα το πράξουμε στο ακέραιο”.

“Η μικρή μας Κύπρος”, δήλωσε ο Υφυπουργός, “εξακολουθεί να ταλανίζεται υπό το βάρος της μπότας του τουρκικού στρατού, αλλά η θέληση των ανθρώπων για επανένωση της πατρίδας μας παραμένει ασυμβίβαστη”. “Η βούλησή μας”, είπε ο κ. Χριστοφίδης, “θα παραμένει ακλόνητη για λύση διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του1977 και 1979, των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου”.

“Η λύση που επιδιώκουμε”, πρόσθεσε, “θα πρέπει να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού μας” και “να καθιστά τον λαό της Κύπρου, Ελληνοκυπρίους, Τουρκοκυπρίους, Μαρωνίτες,Αρμενίους και Λατίνους, πραγματικούς αφέντες στον τόπο τους”. “Στις δύσκολες ημέρες που περνούμε, με την αρνητική στάση της Τουρκίας και τις εκφάνσεις της σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής”, όπως ανέφερε ο κ.Χριστοφίδης, “εμείς προτάσσουμε την προσήλωσή μας στους διαχρονικούς μας στόχους, την υπομονή μας, την επιμονή και τη σκληρή δουλειά μας”.

“Οι απειλές της Τουρκία, για θέματα όπως είναι η ανεύρεση και η εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ δεν μας πτοούν, αντίθετα”, δήλωσε ο Υφυπουργός, “μας κάνουν πιο δυνατούς και πιο αποφασισμένους να αναδείξουμε τον αρνητισμό της Τουρκίας και να επιτύχουμε ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής, ασκώντας την υποχρέωση της ανάληψης της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ως ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης”. “Κάθε φορά που μνημονεύουμε τους νεκρούς και τους αγνοούμενους μας”, είπε ο κ. Χριστοφίδης, “ξαναζούμε το ίδιο δράμα,νωπό ακόμη στις ψυχές μας, να μας θυμίζει τα δεινά που πέρασε ο λαός της Κύπρου κατά το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή που ακολούθησε”.

“Μνημονεύουμε σήμερα,με φορτισμένη τη μνήμη”, δήλωσε ο κ. Χριστοφίδης, “εκείνους που έχασαν, ως αποτέλεσμα των τραγικών αυτών γεγονότων, ό,τι πολυτιμότερο είχαν,την ίδια τους τη ζωή” και “αποτίουμε φόρο τιμής και αφήνουμε λίγα λουλούδια και πολύ δάκρυ στη μνήμη τους”. Ο κ. Χριστοφίδης εξέφρασε ευγνωμοσύνη στο λαό της Ελλάδας “για τη σταθερή συμπαράσταση που επέδειξε στον δοκιμαζόμενο λαό της Κύπρου και στον αγώνα του για λύση του κυπριακού προβλήματος και επανένωση του νησιού”. “Επί τη ευκαιρία που μου δίδεται”, πρόσθεσε, “θα ήθελα να σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και το μήνυμά του ότι ο αγώνας μας θα συνεχισθεί”.