Ο Κ. Μπακογιάννης στο Συνέδριο Ευρυτάνων Αμερικής “ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ”

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Με βασικό ομιλητή τον Δήμαρχο του Καρπενησίου κ. Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος θα ταξιδέψει προς τούτο στις ΗΠΑ,  θα διεξαχθεί, την Παρασκευή, 29 – Σάββατο 30 Ιουνίου και Κυριακή 1η Ιουλίου, στο Myrtle Beach της  S. Carolinas το 68ο Συνέδριο της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής «ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ».

Μιλώντας στην ΡΗΡ ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Κώστας Μπακογιάννης, λίγο πριν αναχωρήσει από την Αθήνα για τις ΗΠΑ, αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς που συνδέουν τους Απόδημους Ευρυτάνες με την γενέθλια γη, εκθείασε το σημαντικό κοινωνικό έργο που έχει επιτελέσει στην Ευρυτανία η Ένωση Ευρυτάνων Αμερικής «ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ» και τόνισε ότι « αυτή την περίοδο που η Ελλάδα και η Ευρυτανία μας περνάει τόσο δύσκολες στιγμές, χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ την συμπαράσταση και τη στήριξη των αδελφών μας στην Αμερική».

Κ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξη του κ. Μπακογιάννη στην ΡΗΡ με αφορμή το Συνέδριο των Ευρυτάνων, έχει ως εξής:

ΡΗΡ: Κύριε Δήμαρχε, Πώς αισθάνεστε που σε λίγες ώρες  θα συναντήσετε  Ευρυτάνες στην άλλη άκρη του Ατλαντικού;

Κ. Μπακογιάννης:  Νιώθω ιδιαίτερη χαρά και μία μεγάλη συγκίνηση. Και σε επίπεδο προσωπικό, αλλά και σε επίπεδο πολιτικό. Σε επίπεδο προσωπικό διότι όπως γνωρίζεται έχω ιδιαίτερα στενούς δεσμούς με την Ομογένεια, έχω οικογένεια η οποία ζει στην Αμερική, αλλά και σε επίπεδο πολιτικό διότι είναι μία πολύ μεγάλη ευκαιρία να συσφίξουμε τις σχέσεις μας, να θεμελιώσουμε ακόμη περισσότερο αυτή τη γέφυρα που έχουμε στήσει και η οποία περνάει τον Ατλαντικό. Ειδικά αυτή την περίοδο που η Ελλάδα και η Ευρυτανία μας περνάει τόσο δύσκολες στιγμές, χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ την συμπαράσταση και τη στήριξη των αδελφών μας στην Αμερική.

ΡΗΡ: Πώς κρίνετε το μέχρι σήμερα έργο της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής «ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ» στην ιδιαίτερη πατρίδα τους;

Κ. Μπακογιάννης: Είναι ένα σπουδαίο έργο. Έχουν προσφέρει πάρα πολλά στην ανάπτυξη της Ευρυτανίας. Παρέχουνε ανεκτίμητες θα έλεγα κοινωνικές υπηρεσίες. Θα ήθελα να σταθώ μόνο σε ένα λαμπρό, πραγματικά, παράδειγμα, το πρόγραμμα των Υποτροφιών, το οποίο δίνει ευκαιρίες  σε παιδιά να σπουδάσουνε και να προσφέρουν και αυτά με τη σειρά τους αργότερα στο κοινωνικό σύνολο.

Βέβαια υπάρχουν πάρα πολλοί Ευρυτάνες στην Αμερική οι οποίοι περάσανε πολύ μεγάλες δυσκολίες. Φύγανε από τα χωριά τους, φύγανε από το Καρπενήσι, με πολύ λίγα. Και καταφέρανε  να φτιάξουν τη ζωή τους, να φτιάξουν το βιός τους στην Αμερική. Και είναι πραγματικά συγκινητικό όταν τόσα χρόνια μετά αυτοί οι άνθρωποι όχι μόνο δεν ξεχνάνε την πατρίδα τους, αλλά έμπρακτα αποδεικνύουνε την αγάπη τους γι αυτήν.

ΡΗΡ: Ως βασικός ομιλητής στο Συνέδριο των Ευρυτάνων, ποιο είναι το μήνυμα που θα τους μεταφέρετε από την πατρίδα;

Κ. Μπακογιάννης:  Το βασικό μου μήνυμα είναι ότι μπορούν και αυτοί να είναι υπερήφανοι για μας, όσο και εμείς είμαστε υπερήφανοι γι αυτούς. Ναι, αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, ναι τα πράγματα σίγουρα είναι δύσκολα, αλλά ειδικά οι Αμερικανοί , οι Ελληνοαμερικανοί και οι Ευρυτάνες της Αμερικής ξέρουν από δύσκολα. Και πιστεύω ότι τώρα, περισσότερο από ποτέ, θα σταθούνε δίπλα μας, θα σταθούν δίπλα στη γενέθλια γη,  για να μπορέσουμε να μαζέψουμε, αν θέλετε, τα κομμάτια μας και να πάμε μπροστά.

ΡΗΡ:  Πείτε μου δύο λόγια για την εμπειρία που ζείτε ως εκλεγμένος Δήμαρχος Καρπενησίου.

Κ. Μπακογιάννης: Εμείς είμαστε, όπως ξέρετε, μικρά ψαράκια που κολυμπάμε και πάμε ενάντια στο ρεύμα. Δυστυχώς η εποχή είναι πολύ σκληρή.  Όμως νομίζω πως με ένα σχέδιο και  πολύ και σκληρή δουλειά,  μπορεί κανείς να πετύχει απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα.  Και μείς αυτό κάνουμε.  Στο επίπεδο των μεγάλων έργων  που προωθούν την ανάπλαση της πόλεως του Καρπενησίου, θα αλλάξει οριστικά την εικόνα της πόλης. Θα προχωρήσουμε επίσης σε ένα ευρύ δίκτυο αποχετεύσεων που έχει τόσο μεγάλη αξία για το νομό μας για να μπορέσουμε να προστατέψουμε το περιβάλλον.

Σε επίπεδο τουριστικό, όπως ξέρετε ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία, προχωράμε στην ανάπτυξη  της επικοινωνιακής μας δραστηριότητας , λειτουργούμε πια με εξωστρέφεια και με αυτοπεποίθηση. Και βεβαίως, πάνω απ όλα,  σε επίπεδο κοινωνικών δομών αυτή τη στιγμή που η αλληλεγγύη είναι το μεγάλο ζητούμενο, έχουμε καταφέρει να προχωρήσουμε στη λειτουργία ενός κοινωνικού παντοπωλείου, έχουμε ξεχωρίσει τα γεύματα αγάπης και βεβαίως το χειμώνα μοιράσαμε καυσόξυλα και πετρέλαιο θέρμανσης  σ΄ αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη,

Είναι πολλή δουλειά που έχουμε κάνει, αλλά πολύ περισσότερη  είναι η δουλειά που έχουμε ακόμα μπροστά μας.  Ειδικά τώρα θα πρέπει  ο καθένας να βοηθήσει  όσο μπορεί να δημιουργηθούν καταφύγια στο  τσουνάμι που έχει χτυπήσει τη χώρα μας.

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Η Ατζέντα του 68ου Συνεδρίου της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής «ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ», στο Empassy Suites Myrtle Beach, στο Kingston, Plantations, περιλαμβάνει αναφορά του Προέδρου κ. Ιωάννη Πεσλή, τον Οικονομικό Απολογισμό, καθώς και  την παρουσίαση θεμάτων εκ μέρους των διαφόρων Επιτροπών. Θα γίνουν προτάσεις και θα ληφθούν αποφάσεις.

 

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, θα γίνουν προτάσεις σε ό,τι αφορά την περεταίρω  οργάνωση του «ΒΕΛΟΥΧΙ» το οποίο έχει αξιόλογη πορεία και σημαντικό φιλανθρωπικό έργο.

Θα χορηγηθούν οι υποτροφίες σε φοιτητές και σπουδαστές, ένας θεσμός που έχει τις ρίζες του στο έτος 1962 και συνεχίζεται.

Εκτός από τον Δήμαρχο Καρπενησίου, θα παραστούν στο Συνέδριο τοπικοί άρχοντες, ο Κυβερνήτης και Γερουσιαστές.

Πρόσκληση έχει αποσταλεί και στον μητροπολίτη Ατλάντας  Αλέξιο, ο οποίος, όμως, απουσιάζει στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση και θα εκπροσωπηθεί στο Συνέδριο των Ευρυτάνων.