Πέρασε η Αναμόρφωση του Συστήματος Υγείας στις ΗΠΑ

Δεν απορρίφθηκε τελικά από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το κεντρικό σώμα της νομοθετικής ρύθμισης του Προέδρου Ομπάμα αναφορικά με την αναμόρφωση του συστήματος υγείας. Η μεταρρύθμιση θα προσφέρει περίθαλψη σε 30 εκατομμύρια πολίτες.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, έως και το 2014 όλοι οι Αμερικανοί πρέπει να έχουν ιατροφαρμακευτική ασφάλεια, αλλιώς θα υποχρεούνται στην καταβολή προστίμου. Πάντως, μέχρι και σήμερα, οι ΗΠΑ είναι ανάμεσα στα κράτη του αναπτυγμένου κόσμου με μεγάλο ποσοστό ατόμων δίχως πρόσβαση στην ασφάλιση υγείας.
Με την καθολική ασφάλιση να είναι άγνωστη λέξη στις ΗΠΑ, οι συντηρητικοί έχουν εγείρει  έντονες αντιδράσεις θεωρώντας ότι έτσι αφενός καταργείται η ελευθερία στην επιλογή, αφετέρου εφαρμόζεται ένας αντισυνταγματικός έμμεσος φόρος.
Εν τέλει, το δικαστήριο αποφάσισε όντας βαθειά διαιρεμένο με ψήφους 5-4.
«Η απαίτηση της νομοθετικής ρύθμισης για πληρωμή προστίμου εκ μέρους των πολιτών σε περίπτωση που δεν αποκτήσουν ασφάλεια υγείας, μπορεί εύλογα να χαρακτηριστεί ως φόρος. Από τη στιγμή όμως που το Σύνταγμα επιτρέπει έναν τέτοιου είδους φόρο, τότε δεν έγκειται στην αρμοδιότητά μας να τον απαγορεύσουμε» δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς, αιτιολογώντας την απόφαση της πλειοψηφίας και αναπέμποντας το ζήτημα εκ νέου στο πολιτικό επίπεδο.
Πάντως, ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Μιτ Ρόμνει, δεν έχασε ευκαιρία και δήλωσε ότι με το που αναλάβει καθήκοντα προέδρου, θα καταργήσει τη ρύθμιση.
Πηγή: Reuters