Τροποποιήσεις αλλά και και τήρηση των δεσμεύσεων, στην επιστολή Σαμαρά προς ΕΕ

Στη δημοσιότητα δόθηκε η επιστολή του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά προς τους ευρωπαίους ηγέτες, στην οποία τονίζεται η πρόθεση της Ελλάδας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, όπως και η ανάγκη τροποποίησης ορισμένων σημείων του οικονομικού προγράμματος «ώστε να ελεγχθεί η άνευ προηγουμένου ανεργία και να ανασχεθεί η καταστρεπτική ύφεση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα για πέμπτο συνεχές έτος».

Το κείμενο της επιστολής του πρωθυπουργού:

«Όπως σας έχω πληροφορήσει, δυστυχώς δεν θα μπορέσω να παραστώ στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, λόγω μιας οφθαλμολογικής επέμβασης που έπρεπε να γίνει. Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.
Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας επαναβεβαιώσω ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα αποφασισμένη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την πρόσφατη συμφωνία διάσωσης.
Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας αποδέχεται την ιδιοκτησία του προγράμματος σταθεροποίησης και είναι πλήρως δεσμευμένη στους στόχους, στους αντικειμενικούς σκοπούς και σε όλες τις βασικές πολιτικές του Προγράμματος.
Θα επιταχύνω την εφαρμογή του Προγράμματος με έμφαση στον τομέα των Ιδιωτικοποιήσεων.
Βεβαίως, υπάρχει το ζήτημα ορισμένων αναγκαίων τροποποιήσεων του Προγράμματος, ώστε να ελεγχθεί η άνευ προηγουμένου ανεργία και να ανασχεθεί η καταστρεπτική ύφεση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα για πέμπτο συνεχές έτος. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλισθεί, επίσης, η επίτευξη όλων των στόχων.
Προσβλέπω σε συνάντησή μας, ευθύς ως οι γιατροί μου επιτρέψουν να ταξιδέψω
Αντώνης Κ. Σαμαράς».

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Οι χαμηλοί τόπνοι της επιστολής είχαν αποφασιστεί νωρίτερα στη σύσκεψη  από τους κ.κ., Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.  Την επιστολή θα παραδώσει στους εταίρους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει ήδη από το απόγευμα της Τετάρτης επαφές στις Βρυξέλλες.

Ο Κάρολος Παπούλιας, εκτός από τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον οποίο συνάντησε την Τετάρτη, θα έχει σήμερα κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια και στη συνέχεια με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και νωρίς το απόγευμα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ενώ στο περιθώριο της Συνόδου θα έχει διμερείς συναντήσεις και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

Στη Σύνοδο Κορυφής συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζανιά, τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου.

Στη βελγική πρωτεύουσα βρίσκονται επίσης ο Γ.Παπανδρέου (ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς) και ο Ευ.Βενιζέλος για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τον Αντ.Σαμαρά θα εκπροσωπήσει ο Κ.Χατζηδάκης.