Στους ισχυρούς της Ευρωλίγκας οι «αιώνιοι»

Στο γκρουπ των «ισχυρών», δηλαδή στο 1ο, τοποθετήθηκαν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ενόψει της κλήρωσης της Ευρωλίγκας για τη σεζόν 2012-13, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 6 Ιουλίου στη Βαρκελώνη.

Εκτός από τον πρωταθλητή Ευρωλίγκας 2012 Ολυμπιακό και τον 4ο Παναθηναϊκό, στο πρώτο γκρουπ τοποθετήθηκαν η Μακάμπι Τελ Αβίβ και η 3η του φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης, Μπαρτσελόνα. Στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας τοποθετήθηκε η φετινή φιναλίστ ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Οι 23 ομάδες που έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στη φάση των ομίλων και αυτή που θα προκύψει μέσω των τριών προκριματικών γύρων χωρίστηκαν σε 6 γκρουπ δυναμικότητας των τεσσάρων. Κατά τη διαδικασία της κλήρωσης, δύο ομάδες από την ίδια χώρα δεν επιτρέπεται να τοποθετηθούν στον ίδιο όμιλο.

Φάση των ομίλων

Τα γκρουπ δυναμικότητας

1ο: Μπαρτσελόνα (Ισπανία), Ολυμπιακός (ΕΛΛΑΔΑ), Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ), Παναθηναϊκός (ΕΛΛΑΔΑ)

2ο: Σιένα (Ιταλία), Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία), ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία), Κάχα Λαμποράλ (Ισπανία)

3ο: Κίμκι (Ρωσία), Παρτιζάν Βελιγραδίου (Σερβία), Άλμπα Βερολίνου (Γερμανία), Αναντολού Εφές (Τουρκία)

4ο: Μάλαγα (Ισπανία), Λιέτουβος Ρίτας (Λιθουανία), Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία), Φενερμπαχτσέ/Ούλκερ (Τουρκία)

5ο: Προκομ (Πολωνία), Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία), Μπάμπεργκ (Γερμανία), Ολίμπια Λιουμπλιάνα (Σλοβενία)

6ο: Τσεντεβίτα (Κροατία), Μπεσίκτας (Τουρκία), Σαλόν (Γαλλία), Ομάδα προκριματικού γύρου

Προκριματικός γύρος

Ο προκριματικός γύρος θα αποτελείται από τρεις γύρους. Στη διαδικασία της κλήρωσης θα δημιουργηθούν δύο γκρουπ δυναμικότητας από τέσσερις ομάδες στο κάθε ένα. Στο πρώτο γκρουπ θα είναι οι Ούνιξ Καζάν (Ρωσία), Καντού (Ιταλία), Νίμπουρκ (Τσεχία) και Λε Μαν (Γαλλία). Στο δεύτερο γκρουπ οι Ντόνετσκ (Ουκρανία), Οστάνδη (Βέλγιο), Ουλμ (Γερμανία) και Λουκόιλ Ακαντέμικ (Βουλγαρία). Από την κλήρωση θα προκύψουν τέσσερα ζευγάρια που θα συμμετάσχουν στον 1ο προκριματικό γύρο. Οι τέσσερις νικητές προκρίνονται στον δεύτερο προκριματικό γύρο και ακολούθως οι δύο νικητές των δύο ζευγαριών θα προκριθούν στον τελικό, από τον οποίο θα προκύψει η 24η και τελευταία ομάδα της φάσης των ομίλων της Ευρωλίγκας.