Οι ομογενείς της Γερμανίας Θα “πνίξουν” με τηλεγραφήματα το Υπουργείο Παιδείας

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν οι Γονείς των Ελλήνων μαθητών της Γερμανίας, ακόμη και με μαζική αποστολή τηλεγραφημάτων διαμαρτυρίας στο ελληνικό Υπουργείο Παιδείας,  προκειμένου να επιτύχουν την κατάργηση, με αναδρομική ισχύ, του νόμου 4027/2011 που καταργεί το Λύκειο στη Γερμανία.

Επικαλούμενοι μία γερμανική παροιμία, που λέει «όποιος τώρα δεν κουνηθεί θα τον ταρακουνήσουν”, ετοιμάζονται να αποστείλουν μαζικά e-mails, κάρτες, τηλεγραφήματα ακόμη και φαξ στο ελληνικό Υπουργείο Παιδείας-Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων προκειμένου να επιτύχουν συνάντηση με τον Υπουργό κ. Κ. Αρβανιτόπουλο.

Αφήνοντας ένα παράθυρο ανοιχτό οι γονείς των μαθητών, οι οποίοι από φέτος δεν μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα σε ελληνικά Λύκεια, μεταγραφόμενοι προς τούτο από τα ελληνικά Γυμνάσια σε Γερμανικά Λύκεια (!) αναγνωρίζουν ότι το αίτημά τους, για να περάσει στη Βουλή απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες. Για το λόγο αυτό, λένε ότι θα ήταν διατεθειμένοι, εάν λάβαιναν και μόνο μια υπόσχεση της πλειοψηφίας της Βουλής  ότι θα γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις με ισχύ από τώρα ή και η αναδρομική κατάργηση του Ν. 4027/2011, να την θεωρήσουν «επαρκή» για την λήξη των κινητοποιήσεων και την έναρξη ενός «γόνιμου διαλόγου».

Ο Υπουργός Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αρβανιτόπουλος, με τον οποίο επικοινώνησε η ΡΗΡ, είναι βαθύς γνώστης των προβλημάτων της Παιδείας μας. Την περίοδο 2011-2012, επί υπηρεσιακής κυβέρνησης Παπαδήμου διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Προκάτοχός του η κυρία Φώφη Γεννηματά η οποία θεωρείται από τους γονείς των μαθητών «κόκκινο πανί» καθώς επί των ημερών της άλλαξε ο νόμος.

Μάλιστα, οι γονείς κοινοποίησαν έγγραφο και δηλώσεις της κυρίας Γενηματά όπουη π. Αν. Υπουργός ΠΔΒΜΘ στις 04.04.2011 τους έγραφε: “Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν είναι στις προθέσεις μας να κλείσουμε σχολεία, αλλά να τα αναβαθμίσουμε ώστε να δώσουμε στους Έλληνες και στις Ελληνίδες μαθήτριες της Διασποράς διπλή δυνατότητα είτε να ακολουθήσουν την πορεία τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στη χώρα υποδοχής και  εγκατάστασης είτε στην Ελλάδα. Δεν πρόκειται επίσης, σε καμιά περίπτωση να αιφνιδιάσουμε κανένα ….Θα ήθελα να σας τονίσω ότι η μείωση του κόστους δεν αποτελεί αυτοσκοπό, …”

ΟΙ ΚΑΡΤΕΣ

Η ιδέα της ΚΑΡΤΑΣ ξεκίνησε από καιρό στη ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ  Φορέων & Συλλόγων για τον Ελληνισμό του Gütersloh, Oststr. 47, D-33332 Gütersloh, e-mail: sekretariat@p-akademia.net και τώρα πραγματοποιείται, αφού συμπεριέλαβε τηλεγραφικά τα αιτήματα σχεδόν όλων των Φορέων, τα οποία όμως δεν αντικαθιστά.

Το υπόδειγμα της κάρτας που με κάθε τρόπο θα φθάσει σύντομα στο Υπουργείο Παιδείας, είναι το ακόλουθο:

«ΑΠΟΣΤΟΛΕΑΣ: (ΟΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ & ΚΑΘΑΡΑ) ____________________________________________ ____________________________________

ΕΠΩΥΜΟ ΟΝΟΜΑ

________________________________________________________________________ ________ 0,75 €

ΟΔΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ

D-_______ _____________________________________________________, GERMANY

TK TΟΠΟΣ

29 Ιουνίου 2012

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Δυστυχώς οι ευχές μας  για την και πάλι ανάληψη των καθηκόντων σας στο ΥΠΒΜΘ συνδέoνται με την κραυγή μου για τη βοήθειά σας στην επείγουσα διόρθωση των καταστρεπτικών συνεπειών του επικατάρατου νόμου 4027/2011, που δυστυχώς –παρά τη σύσσωμη διαφωνία όλων των αρμόδιων Φορέων του Ελληνισμού της Γερμανίας- πέρασε η τότε προκάτοχός σας Αν. Υπουργός.

Επειδή πιστεύω ότι γνωρίζετε την καταστρεπτική τροχιά, που πήρε η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη Γερμανία, αναφέρω με την κάρτα μου αυτή τηλεγραφικά τα αιτήματά μας, που τα ονομάζουμε με βαθύ συμβολισμό ΦΝΗ ΛΑΟΥ και γι’ αυτό περιμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας. Είναι ήδη αργά. Κι αν δε γίνει κάτι τώρα, η κατάρα του Ν. 4027/2011 θα σαρώσει τα πάντα. Αλήθεια, είχε απαρτία η Ολομέλεια της Βουλής τη νύχτα της 26ης Οκτ. 2011 που ψηφίστηκε;

Θυμίζουμε τις εισηγήσεις π.χ. των κ.κ. Ταλιαδούρου και Γεωργιάδη στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια της τότε Βουλής, τις προτάσεις των Τομέων Απόδημου Ελληνισμού του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Και τώρα τις προτάσεις π.χ. της Παγγερμανικής Δασκάλων & Νηπιαγωγών, των ΕΛΜΕ, του Συλλόγου Ομογενών Εκ/κών, των Γονέων Βαυαρίας, Στουτγκάρδης, Φρανκφούρτης, Βielefeld, …

Περιμένοντας την πυροσβεστική σας παρέμβαση και επικαλούμενος την ευγενή φιλοδοξία σας να ανακηρυχθείτε ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ του Ελληνισμού της Γερμανίας και όχι νεκροθάφτης της ελληνόγλωσσης Παιδείας

 διατελώ

POSTKARTE

Αξιότιμο

Υπουργό ΠΒΜΘ

κ. Κων/νο Αρβανιτόπουλο

Ανδρέα Παπανδρέου 37

GR-151 80 MAΡΟΥΣΙ

Griechenland

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

(ΥΠΟΓΡΑΦΗ)_________________X_____________________________________

Οι κάρτες αυτές θα κατακλύσουν το Υπουργείο Παιδείας σε μία προσπάθεια των γονέων να προκαλέσουν το ενδιαφέρον του νέου Υπουργού.

Οι γονείς ζητούν να γίνουν επείγουσες διορθώσεις στο Νόμο 4027, αν όχι να καταργηθεί.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Ειδικότερα ζητουν:

1. Να ακυρωθεί με τηλεγραφική διαταγή η απαγόρευση εγγραφής στα Λύκεια.

Αν ξέρατε τι κακό κάνετε στους νέους Μετανάστες, που θαλασσοδέρνονται από παντού, κι έρχεται το ΥΠΒΜΘ και τους απαγορεύει την εγγραφή των Παιδιών τους στα Λύκεια.

Οι πρώτοι Μετανάστες του ’60 έρχονταν με συμβόλαιο εργασίας στο χέρι, πήγαιναν την άλλη μέρα στη δουλειά με διερμηνέα, είχαν ένα κρεβάτι στους εργατικούς ‘στρατώνες’ (Heim)… Οι σημερινοί δεν έχουν ‘πού την κεφαλήν κλίναι’. Κι αυτό το μέτρο το ονομάζει η ειδική γραμματεία ΠΟΕ «εθνική πολιτική»! Έλεος! Προτείνουμε να έρθετε μία μέρα, να δείτε από κοντά πώς τα περνάνε οι νέοι Μετανάστες. Μήπως είναι και αντισυνταγματική αυτή η απαγόρευση; Μήπως αυτό, όπως και τ’ άλλα του Ν. 4027/2011, είναι μέτρα μητρυιάς και όχι Μάνας;

2. Να διορθωθεί η άγνοια του επικατάρατου αυτού νόμου σχετικά με τα Τμήματα Μητρικής Γλώσσας και Πολιτισμού (ΤΕΓΠ). Ακούγεται ότι «δεν ιδρύσαμε ποτέ ΤΕΓΠ», άρα δεν υπάρχουν. Σε 2-3 πόλεις πήραν δήθεν αναγνώριση κι εκεί μόνο θα στείλετε Εκπαιδευτικούς και Βιβλία. Τα άλλα Ελληνόπουλα τίνος είναι; Ποιος και με ποια βιβλία θα τα διδάξει; Για ποιον ξοδεύτηκαν τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά κονδύλια και γράφτηκαν τα βιβλία στα Παν/μια Ιωαννίνων και Κρήτης; Ξέρετε ότι ο προγραμματισμός του γερμανικού Κρατιδίου για το 2012-13 έκλεισε από καιρό; Πού θα συνεχίσουν την ελληνομάθειά τους τα τόσα Ελληνόπουλα, που έφυγαν άτακτα απ’ τα Ελλ. Σχολεία, επειδή ο περιβόητος νόμος ‘κλάδεψε άγρια στα σταυρώματα’ το δέντρο της Ελλ. Παιδείας;

3. Να χορηγηθεί το επιμίσθιο στην 4η, 5η και φέτος και στην 6η χρονιά, διότι: οι

Εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να ζήσουν στη Γερμανία μόνο με τον ήδη πολύ μειωμένο μισθό της Ελλάδας. Όλοι αυτοί είχαν αποσπασθεί και είχαν προγραμματίσει 3/ετία + 2/ετία με επιμίσθιο. Σ’ ένα κράτος δικαίου ό,τι αλλάζει, ισχύει για τους επόμενους κι όχι για τους ΄πολεμιστές της πρώτης γραμμής΄. Αν γίνει κάτι αμέσως, θα μπορέσουν και κάποιοι που δε ζήτησαν παράταση για 4η, 5η ή 6η χρονιά, να κληθούν να ζητήσουν τώρα –αφού είναι μέχρι 7.7.12 εδώ-. Τότε π.χ. στις 22 Αυγούστου 2012 θα υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό στα Σχολεία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας(=ΒΡΒ). Διαφορετικά δε θα μείνει ούτε ένα Παιδί. Και μην πει μετά το ΥΠΒΜΘ «οι Γονείς τα πήραν», διότι αν δεν έβγαινε ο νόμος αυτός, τα Σχολεία θα υπήρχαν και θα αναβαθμίζονταν. Τώρα τι θα αναβαθμιστεί; Τα Παιδιά σκόρπισαν στα διάφορα γερμανικά σχολεία της γειτονιάς τους χωρίς Μητρική Γλώσσα, ελληνική Ιστορία κι ελληνορθόδοξα Θρησκευτικά. Ποια ταυτότητα θα διαμορφώσουν; Πού θα τα ξαναβρούμε τα Παιδιά μας τώρα;

4. Παρακαλούμε να παρατείνετε τις συμβάσεις των Ομογενών Εκπ/κών. Όλοι οι

Φορείς εδώ είναι πολύ ευχαριστημένοι και υποστηρίζουν θερμά το θεσμό. Ο νέος νόμος όμως τον αγνόησε κι αυτόν. Είναι ελάχιστοι, αλλά απαραίτητοι στα Σχολεία μας.

5. Το ΓΛ του Κράτους υπολόγισε κέρδος 11 εκατ. € από το κλείσιμο των Λυκείων της Γερμανίας, που αυτόματα προκάλεσε την άτακτη φυγή των Ελληνόπουλων των Δημοτικών και Γυμνασίων.

Πόσα εκατομμύρια έχουν προσφέρει και προσφέρουν οι Ομογενείς της Γερμανίας με τις καταθέσεις τους, με τη χρηματοδότηση των σπούδών των Παιδιών τους, …; Τώρα ποιος θα σπουδάσει στην Ελλάδα; Ή μήπως πρέπει να φέρουμε τις καταθέσεις στη Γερμανία και να τις επενδύσουμε εδώ για τη χρηματοδότηση της Παιδείας των Παιδιών μας, αν εσείς μας προδώσετε;

6. Η Παιδεία των Ομογενών χρειάζεται αποκέντρωση. Nα δώσετε δικαιοδοσίες σε

θεσμοθετημένο αντιπροσωπευτικό όργανο. Όλες οι αρμοδιότητες στην Αθήνα και οι Συντονιστές μονοκράτορες, δε γίνεται το 2012. Σε κάθε κρατίδιο με αξιόλογη ελληνόγλωσση Παιδεία οι ΣΕ χρειάζονται κοντά τους θεσμοθετημένο, αντιπροσωπευτικό, άμισθο Συμβούλιο Παιδείας με δικαίωμα ψήφου των μελών του και με εκχωρημένες αρμοδιότητες, χωρίς έξοδα παραστάσεως / κινήσεως, και Υπηρεσιακό Συμβούλιο για θέματα προσωπικού.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Τέλος, οι γονείς δηλώνουν πρόθυμοι να συνεργαστούν για τον καινούργιο Νόμο και για τη μετεξέλιξη και την αναβάθμιση των Σχολείων και με την ελληνική πλευρά και με τη γερμανική.

Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Παιδείας του Düsseldorf έμαθε τις εξελίξεις απ’ τα γερμανικά Γυμνάσιά τους, στα οποία έτρεξαν απ’ το Φθινόπωρο οι Έλληνες Γονείς να δηλώσουν τα Παιδιά τους!

* Η φωτογραφία της πρώτης σελίδος είναι από παλαιότερη κινητοποίηση των ομογενών μαθητών της Γερμανίας.