Πλησιάζουν το μισό εκατομμύριο οι Έλληνες της Αυστραλίας

 

Χρήσιμα στοιχεία για τον Ελληνισμό που έχει μεταναστεύσει στην Αυστραλία δίνει η τελευταία απογραφή, ενώ ο ομογενής  υπουργός Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Βικτώριας κ. Νίκος Κότσιρας εξηγεί πως είναι πολλοί οι ομογενείς εκείνοι που ενώ είχαν επιστρέψει στην Ελλάδα, μετά από χρόνια παραμονής στην Αυστραλία, με την οικονομική κρίση που μαστίζει τη γενέτειρα, έχουν πάρει ξανά το δρόμο της επιστροφής στην Αυστραλιανή Ήπειρο.

Επομένως, δεν πρόκειται για νέο μεταναστευτικό “ρεύμα’, αλλά για την επιστροφή των Ελληνο-Αυστραλών στη δεύτερή τους πατρίδα.

Ωστόσο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, κατά 8,3% αυξήθηκε την τελευταία πενταετία, ο πληθυσμός της Αυστραλίας, φθάνοντας τους 21.727.158 ανθρώπους. Οι Έλληνες της χώρας, αντιπροσωπεύουν το 1,9% του πληθυσμού και είναι πλέον 412.000. (Για να δώσουμε ένα μέτρο σύγκρισης, στην Ελλάδα οι οικονομικοί μετανάστες υπολογίζονται σε περισσότερους από 1.000.000 ανθρώπους, δηλαδή, περίπου, το 10% του πληθυσμού).

Οι περισσότεροι Έλληνες ζουν στην Πολιτεία της Βικτώριας, στη Μελβούρνη. Η Μελβούρνη την τελευταία πενταετία, παρουσίασε αύξηση του αριθμού των μόνιμων κατοίκων κατά 400.000.

Μιλώντας στο ελληνόφωνο ραδιοσταθμό της Μελβούρνης 3ΧΥ Ράδιο Ελλάς, ο υπουργός Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Βικτώριας κ. Νίκος Κότσιρας δήλωσε ότι «το 1/3 των μεταναστών στην Αυστραλία καταλήγει στη Βικτώρια. Η μετανάστευση από την Ευρώπη έχει σχεδόν σταματήσει εκτός από τους Έλληνες που ζούσαν εδώ (Αυστραλία), επαναπατρίστηκαν και τώρα λόγω της κρίσης στην Ελλάδα επιστρέφουν».

Το 2,8% των κατοίκων της Μελβούρνης δήλωσε ότι μιλάει μόνο ελληνικά στο σπίτι και έτσι η ελληνική γλώσσα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πρώτες θέσεις των δημοφιλέστερων γλωσσών μετά την Αγγλική. Σε όλη την Αυστραλία, ελληνικά μιλούν περισσότερα από 250.000 άτομα.

Το 2,6% του συνόλου των κατοίκων της χώρας δηλώνει ότι ακολουθεί την Ορθοδοξία, ενώ ο αριθμός των Ελληνορθόδοξων υπολογίζεται σε 375.000.

Στην Ελλάδα, οι επαναπατρισθέντες από την Αυστραλία έχουν συστήσει ενώ ένα από τα βασικά τους προβλήματα είναι το συνταξιοδοτικό για το οποίο σε τακτά χρονικά διαστήματα οι συνταξιούχοι του “Σέντραλινκ”   υποχρεούνται να επιστρέφουν στην Αυστραλία προκειμένου να εμφανίζονται αυτοπροσώπως και να  δηλώνουν ότι εξακολουθούν να βρίσκονται εν ζωή.