Ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης: Πρέπει να ανοίξει η Χάλκη

Ο Αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κ. Χουσείν Τσελίκ έκανε δηλώσεις σχετικά με την Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Στη συνέντευξη του στην εφημερίδα Radikal ο Τσελίκ δηλώνει πως « η Θεολογική Σχολή της Χάλκης πρέπει να ανοίξει»

Η Τουρκική εφημερίδα με τίτλο “ Η Θεολογική Σχολή πρέπει να ανοίξει» κάνει αναφορά στο θέμα.
Ο Τσελίκ δηλώνει «θα έρθει η καταστροφή αν εκπαιδευτούν 100 κληρικοί στην Τουρκία; To να το εμποδίζουμε αυτό δεν αρμόζει ούτε με την ανθωπότητα ούτε με τους κανόνες του Ισλάμ”
O αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δηλώνει πως «ήταν λάθος το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Αυτό είναι ένα δικαίωμα το οποίο έχει αποκτηθεί.» Ο Τσελίκ δηλώνει πως στα θέματα αυτά δεν μπορούν να υπάρχουν αμοιβαιότητες και τονίζει πως η Σχολή πρέπει να ανοίξει και αυτό μπορεί να γίνει εντός 24 ωρών. « Υπάροχυν μηχανισμοί στο κράτος που το έχουν εμποδίσει» αναφέρει καθώς ο ίδιος ήταν στο παρελθόν υπουργός Παιδείας.

Ο Χουσείν Τσελίκ αναφέρει και παραδέχεται πως η ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη έχει περάσει πολλές δυσκολίες και έχει αντιμετωπίσει πολλούς διωγμούς.. «Υπήρξαν οι φόροι περιουσίας, τα γεγονότα της 6-7 Σεπτεμβρίου. Όταν ιδρύθηκε η Τουρκική Δημοκρατία στην Κωνσταντινούπολη ζούσαν 100.000 Ρωμιοί σήμερα είναι 1500 μόνο. Ο άνθρωπος φεύγει από έναν τόπο τον οποίο είναι άνετος;. Oι μη μουσουλμανικές μειονότητες θεωρήθηκαν ως διαφορετικές. Εμείς ως Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κάναμε τα απαραίτητα βήματα για να βελτιωθούν οι συνθήκες αυτές» αναφέρει ο Τσελίκ ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του Ερντογάν.