Οικονομική κρίση και τουρισμός στην Ελλάδα

Παρ’ όλες τις δυσχερείς οκονομικές συνθήκες που επικρατούν σ’ όλη την Ευρώπη, καταγράφονται ανοδικές τάσεις στον Τουρισμό πολλών ευρωπαϊκών και βορειοαφρικανικών χωρών, με εξαίρεση όμως τη χώρα μας.
Πρόσφατα αποτελέσματα από έρευνα  της GfK Travel Insights, καταδεικνύουν πως τα κέρδη για τα πακέτα διακοπών παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ειδικά για την Γερμανική αγορά. Συγκεκριμένα, με βάση τις κρατήσεις στα ταξιδιωτικά γραφεία και στους tour operators της συγκεκριμένης χώρας, παρουσιάζεται μια αύξηση της τάξης του 8.5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Η Ολλανδική αγορά, από πλευράς κρατήσεων, παραμένει σταθερή συγκριτικά με το 2011, ενώ όσον αφορά τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και ειδικά την Ιταλία και την Γαλλία, ακόμα είναι αρκετά νωρίς για να διευκρινιστούν οι τάσεις για τους καλοκαιρινούς μήνες του 2012, καθώς οι κρατήσεις γίνονται σε διαφορετικές περιόδους.
Οι “αγαπημένοι προορισμοί” για το 2012 Η Ισπανία παραμένει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός και παρουσιάζει μια αύξηση της τάξης του 6% στα κέρδη της μόνο από την Γερμανική αγορά. Επιπλέον οι Γερμανοί επιλέγουν με σειρά προτίμησης την Τουρκία, Αίγυπτο, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Τυνησία σαν τους βασικούς προορισμούς των καλοκαιρινών διακοπών τους. Οι Ολλανδοί τουρίστες επιλέγουν την Ισπανία, Τουρκία, Γαλλία, Ελλάδα και Ιταλία και στην συνέχεια τις χώρες της Βορείου Αφρικής, και κυρίως την Αίγυπτο και την Τυνησία, για τις καλοκαιρινές διακοπές τους αυτή τη χρονιά. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η Ελλάδα κατέχει μια θέση χαμηλότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, που συμπεριλαμβάνονταν μέσα στους 3 πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις παραπάνω αγορές.
Η εικόνα του Ελληνικού Τουρισμού μέχρι τώρα Η κατάσταση στον Ελληνικό Τουρισμό που για το 2011 είχε αρκετά θετική επίδοση, προμηνύεται για το 2012 δυσοίωνη, με βάση τις κρατήσεις για το πρώτο τετράμηνο του 2012. Για την Ελληνική τουριστική αγορά, που βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στους καλοκαρινούς μήνες, σε σχέση με άλλες γειτονικές ανταγωνίστριες χώρες της Μεσογείου, παρατηρείται ότι οι δύο σημαντικότερες τουριστικές αγορές της Ευρώπης παρουσιάζουν σημαντική μείωση ως προς την επιλογή της Ελλάδας σαν τον τόπο προορισμού για τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Αυτές οι χώρες είναι η Γερμανία και η Ολλανδία, ενώ σημειώνουν σημαντική αύξηση στα κέρδη για τα πακέτα στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου  (Γερμανία 5%, Ολλανδία 2.3%), για την Ελλάδα αναμένεται μείωση -27,4% για  τα έσοδα  από την Γερμανία (-135.000  τουρίστες) και – 13,7% για τα έσοδα από την Ολλανδία (- 37.000 τουρίστες).
Ο ανταγωνισμός από γειτονικές χώρες και συγκεκριμένα από την Τουρκία, και των χωρών της Β. Αφρικής, οι οποίες φαίνεται ότι ξεπερνούν τις κοινωνικές αναταραχές της περυσινής χρονιάς, αποτελούν τους πιο σοβαρούς αλλά και ευδιάκριτους λόγους της μείωσης της τουριστικής προσέλευσης. – Διπλάσιοι Γερμανοί αναμένεται να επισκευτούν αυτό το καλοκαίρι την Τουρκία, ενώ  για την Ολλανδία η αύξηση αυτή κυμαίνεται σε μονοψήφιο ποσοστό. Σημαντική παράμετρος είναι η αύξηση της μέσης τιμής πώλησης των τουριστικών πακέτων διακοπών για την Τουρκία τόσο στην Γερμανική όσο και στην Ολλανδική αγορά. – Πάνω από 200.000 Γερμανοί τουρίστες (21,9% αύξηση) αναμένονται να επισκεφτούν την Αίγυπτο τους προσεχείς καλοκαιρινούς μήνες σύμφωνα με την GfK Travel Insights. – 50.000 Ολλανδοί (14.5% αύξηση), μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες θα επισκευτούν επίσης την Αίγυπτο. – Για την Τυνησία επίσης η αύξηση των κρατήσεων για το 2012 πλησιάζει στο 50% για την Γερμανία ενώ για την Ολλανδία η αύξηση θα πλησιάσει το 100% , καθώς παραμένει ένας πιο ανταγωνιστικός προορισμός από άποψη κόστους. Αντίθετα παρατηρείται σημαντική αύξηση της μέσης τιμής των τουριστικών πακέτων για την Αίγυπτο, παρόλο που η διάρκεια της διαμονής έχει μειωθεί δραστικά και για τις δυο χώρες. Τα αίτια των ελληνικών “απωλειών” Σημαντικός παράγοντας για τον ρυθμό κρατήσεων και αγοράς τουριστικών πακέτων με προορισμό την Ελλάδα είναι και η αρνητική δημοσιότητα που έχει λάβει η χώρα μας από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και που σχετίζονται με τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες, την αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με την παραμονή της χώρας στο ευρώ, αλλά και την αστάθεια με τις υπάρχουσες πολιτικές συνθήκες, και επιπρόσθετα τις φήμες για ένα άντι-γερμανικό αίσθημα που διακατέχει τον Ελληνικό λαό, που καλλιεργεί μερίδα του διεθνούς τύπου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σημαντικότατη επιδραση, με πτώση 6 ποσοστιαίων μονάδων στα κέρδη από τις κρατήσεις της Γερμανίας, και 3,9 από την αγορά της Ολλανδίας που έγιναν την περίοδο του Φεβρουαρίου, ένα μήνα που αποτελεί κατεξοχήν μήνα κρατήσεων για τις παραπάνω χώρες, ενώ παράλληλα στιγματίστηκε και από τις έντονες διαμαρτυρίες στο κέντρο της Αθήνα.
ΠΗΓΗ: IN.GR