Η Καμπάνα του Πόντου

ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Η ΚΑΜΠΑΝΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Καμπάνα του Πόντου. Ένα επικό ποίημα γραμμένο στην Ποντιακή από το Φίλωνα Κτενίδη. Ο πόνος του Αίματος και του Μεγάλου Ξεριζωμού στην συγκινητική μόρφη του Λόγου του Έμμετρου σε μια Γλώσσα που οι Ρίζες της χάνονται σε χρόνους Μυθικούς.

»Θεέ μ’! Δείξον τη δύναμη Σ’! Χριστέ μ’ ποίσον το θάμα Σ’!

»Ποίσον με ποταμόπετραν βαρύν τη καταράχτε,

»Ποίσον με σπέλιας κατωθύρ’, ‘ς σην γην καταχωμένον,

»Ποίσον με, αν θέλτς, μικρόν λιθάρ’, αν θέλτς, ποίσο με χώμαν.

»Θεέ μ’… ποίσον με ήνταν θέλτς… Μόνον ‘ς σον τόπο μ’, άφς με.

»Άφς με αδά να θάφκουμαι, ‘ς σον τόπον ντ’ εγεννέθα,

»‘ς σο μνήμαν όμπου έθαψα την μάνα μ’ και τον κύρη μ’…»

Σάββατο7 Ιουλίου 2012 και η Εύξεινος Λέσχη Τρικάλων έπειτα από πρόσκληση της Περιφερειακής Επιτροπής Νεολαίας Δυτ. Μακεδονίας & Ηπείρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, θα μεταβεί στην Πτολεμαΐδα για να παρουσιάσει το επικό έργο του Φίλωνα Κτενίδη «Η Καμπάνα του Πόντου»

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο ανοιχτό αμφιθέατρο της Ποντοκώμης «Μίκης Θεοδωράκης» . Ώρα έναρξης 9.30 μμ

Η εκδήλωση αποτελεί μία αξιόλογη προσπάθεια της νεολαίας μας που κόντρα στο εύπεπτο, εύκολο και γρήγορο επιλέγει να παρουσιάσει δυνατά πονήματα της Ποντιακή λογοτεχνίας, ως κατάθεση θέλησης ψυχής σε αυτό που παρέλαβαν από εμάς και ανέλαβαν να διασώσουν, την κοινή μας κληρονομιά.

Η ομάδα εκδηλώσεων της Ευξείνου Λέσχης, σε σκηνοθεσία του κ. Αχιλλέα Λέρα και επιμέλεια οπτικού υλικού της κ Σαββίδου Λένας, θα παρουσιάσει σε δραματοποιημένη μορφή το επικό ποίημα του Φίλωνα Κτενίδη, μέσα από χορόδραμα, φωτογραφικό αρχειακό υλικό σχετικού με τη Γενοκτονία των Χριστιανικών λαών της Ανατολής και θεατρικά δρώμενα.

Μέρος της δραματοποίησης στηρίχθηκε στην εξαίρετη μελοποιημένη μεταφορά του έργου του Κτενίδη που έγινε από πλειάδα Ποντίων καλλιτεχνών και πνευματικών προσωπικοτήτων, υπό την αιγίδα της Ιερά Μητροπόλεως Δράμας και με την ευλογία και συμμετοχή του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δράμας, υπερτίμου και εξάρχου Μακεδονίας, κ. κ Παύλου.

 Η Εύξεινος Λέσχη Τρικάλων, ευελπιστεί μέσα από αυτήν την παρουσίαση η Καμπάνα του Πόντου να κρούσει Μνήμες και να αφυπνίσει συνειδήσεις.