Ανέβαίνουν οι τόνοι στη Βουλή για τις προγραμματικές Δηλώσεις

Συνεχίστηκε το απόγευμα στη Βουλή η συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης. Πρώτος πήρε το λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας ο οποίος ευχήθηκε περαστικά στον Πρωθυπουργό. Ο Α. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για συνειδητή παραπλάνηση του ελληνικού λαού και τόνισε πως ο λαός συγχωρεί τα λάθη αλλά όχι την κοροϊδία.

“Τώρα, είπε, είστε αντιμέτωποι με την ίδια τη δυστυχία που προκαλεί η μνημονιακή πολιτική , με την ανθρωπιστική κρίση και τις καθημερινές αυτοκτονίες, τους χιλιάδες νέους ανέργους και τα λουκέτα” τόνισε. Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις με τις οποίες είναι αντίθετος ρώτησε “Ποιό είνια το κέρδος για τη χώρα αν ξεπουλήσουμε τη ΔΕΗ και τον κερδοφόρο ΟΠΑΠ, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια; Απειλείτε το λαό πως αν δε γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις θα κοπούν συντάξεις και μισθοί. Οι ιδιωτικοποιήσεις που φέρνετε θα είναι η λεηλασία της οικονομίας για χάρη των ξένων τοκογλύφων” τόνισε.

“Ο ελληνικός λαός έχει διακαίωμα να γνωρίζει τι θα κερδίσει και τι θα χάσει. Στον αντίποδα των κρατικοποιήσεων εμείς προτείνουμε την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας” συμπλήρωσε.

Τόνισε ότι δεν εγινε καμία αναφορά «για το μεγάλο φιάσκο της Συνόδου Κορυφής», ούτε στη λέξη τράπεζες, στις λέξεις υγεία και παιδεία. “Ακόμη και για φάρμακα ρίξατε την ευθύνη στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τώρα που πήρατε το 1 δισ. αυτό δεν πήγε στα φάρμακα. Καμία αναφορά στον τουρισμό, στη μόνη και μία εξεταστική επιτροπή της βουλής που λέγατε προεκλογικά πως θα ζητήσατε” συνέχισε ο κ. Τσίπρας. “Ο ελληνικός λαός διακιούται να ξέρει πως φτάσαμε ως εδώ, δικαιούται να ξέρει την αλήθεια”. Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως θα επιμείνει στην αντικατάσταση του μνημονίου, το πάγωμα των μέτρων της λιτότητας, στην άρση της μετενέργειας.
Ο κ. Βενιζέλος
Μετά τον κ. Τσίπρα, το λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος ο οποίος αφού κατηγόρησε σε έντονο τόνο τον Α. Τσίπρα για επικίνδυνη δημαγωγία, τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ συνεργάζεται με τη ΝΔ λόγω εθνικού καθήκοντος. Το ΠΑΣΟΚ έχει ρόλο υποστηρικτικό και ελεγκτικό.

“Η χώρα, είπε ο κ. Βενιζέλος, δεν αντέχει άλλη δημαγωγία, άλλο λαϊκισμό, άλλη απλούστευση (…)  Την εθνική ευθύνη δεν την αναλαμβάνεις όποτε θέλεις για λόγους κομματικής τακτικής. Η εθνική ευθύνη σε κυνηγάει από μόνη της”.
Στη συνέχεια θα μιλήσουν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, ο υπ. Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας και ο υπ. Εσωτερικών κ. Στυλιανίδης. Ο κ. Στουρνάρας πρόκειται να αναλύσει τα 9 σημεία που εξήγγειλε χθές ο πρωθυπουργός.

Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με τη διεξαγωγή ονομαστικής φανερής ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.