Ύμνοι και εξαγγελίες για τους Απόδημους από Αβραμόπουλο-Στυλιανίδη και ψήφος

 ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Την απόφασή του να προχωρήσει σε διάλογο με την ομογένεια και τα πολιτικά κόμματα ώστε να γίνει εφικτή η ψήφιση του Νόμου που θα δίνει την δυνατότητα στους Απόδημους Έλληνες να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο όπου διαμένουν, διακήρυξε από το βήμα της Βουλής, με τον πιο επίσημο τρόπο, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Παράλληλα, στη δική του από βήματος ομιλία ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλοις έπλεξε το εγκώμιο του Παγκόσμιου Ελληνισμού, υποσχέθηκε τη δημιουργία νέων Δικτύων, καθώς, όπως είπε, ο Απόδημος Ελληνισμός αποτελεί ξεχωριστό και σημαντικό κεφάλαιο της κυβερνητικής πολιτικής.

Ανακοίνωσε την αναβάθμιση της Γενικής Διεύθυνσης Αποδήμου Ελληνισμού σε Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού με επικεφαλής Γενικό Γρααμματέα και Υφυπουργό Απόδημου Ελληνισμού.

Ο κ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη στη Βουλή.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης και εξειδικεύοντας τα μέτρα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου του, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Στυλιανίδης ανέφερε, μεταξύ των άλλων, και τα εξής:

«Πρέπει να ξεκινήσει κάποτε ο διάλογος με τα πολιτικά κόμματα και τους φορείς της ομογένειας για τη θεσμοθέτηση της ψήφου των ομογενών. Το οφείλουμε αυτό στην οικουμενική Ελλάδα που μας στηρίζει και μας κάνει περήφανους».

Υπενθυμίζεται ότι το Σύνταγμα της Ελλάδος, στο άρθρο 108 παράγραφος 1 ορίζει ότι το κράτος μεριμνά για την ζωή του απόδημου ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με την μητέρα πατρίδα, θεσπίζοντας έτσι κοινωνικό δικαίωμα υπέρ των αποδήμων Ελλήνων και υποχρέωση του ελληνικού κράτους να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να ενισχύσει τη διατήρηση των δεσμών αποδήμων και Ελλάδος. Και η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των αποδήμων στον τόπο της κατοικίας τους και η εκπροσώπησή τους στην Ελληνική Βουλή ασφαλώς και συμβάλει στην ενίσχυση αυτών των δεσμών.

Άλλωστε, η διάταξη του άρθρου 51 παράγραφος 4, πάλι του Συντάγματος, η οποία αναθεωρήθηκε το 2001 προκειμένου να γίνει πιο λειτουργική, προβλέπει πως «νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των 2/3 του όλου αριθμού των Βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από εκλογείς που βρίσκονται έξω από την επικράτεια».

Επομένως, Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης αναφέρεται ακριβώς σ΄αυτή την πρόνοια του Συντάγματος και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τον Υπουργό κ. Δημ. Αβραμόπουλο θα επεξεργαστούν σχέδιο νόμου το οποίο θα παρέχει τον τρόπο  για να ασκήσουν το συνταγματικό τους  δικαίωμα με την επιστολική και την ηλεκτρονική ψήφο οι Έλληνες του εξωτερικού.

Σημειώνεται ότι ανάλογο νομοσχέδιο, με τίτλο “Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές από τους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό” είχε προωθήσει στη Βουλή η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον Απρίλη του 2009 και το οποίο είχε απορριφθεί, εν μέσω αντιπαράθεσης κυβέρνησης και -τότε- αξιωματικής αντιπολίτευσης, από τη Βουλή.

Υπενθυμίζεται, ότι όπως πρόσφατα έγραψε η Panhellenioc Post, (https://www.panhellenicpost.com/archives/10542)  μια ομάδα Ελλήνων που ζούνε στο Άμστερνταμ έστησε ένα site ενημέρωσης για να μιλήσουν ακριβώς για το δικαίωμα των Ελλήνων που δεν κατοικούν στην Ελλάδα, να μπορούν να ψηφίσουν από το εξωτερικό. Πρόκειται για Έλληνες πολίτες, οικονομικούς μετανάστες και όχι για ομογενείς ή παιδιά Ελλήνων. H θέση του I Cannot Vote έχει αναρτηθεί στο icannotvote.org.

Κατά τα λοιπά, στην ομιλία του ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Στυλιανίδης, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το μεγάλο στοίχημα που έχει να κερδίσει αυτή η κυβέρνηση, αλλά και αυτή η Βουλή στο σύνολό της είναι τριπλό:

  • Πρώτον, να ενισχύσει το διεθνές κύρος και την αξιοπιστία της Ελλάδας. Δεύτερον, να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια και την περηφάνια των δοκιμαζόμενων Ελλήνων.
  • Τρίτον, να επισπεύσει την έξοδο απ΄ τη διεθνή οικονομική κηδεμονία, να οργανώσει τη στροφή στην πραγματική οικονομία.

Η προσπάθειά μας στο ΥΠ.ΕΣ, είπε ο κ. Στυλιανίδης, θα ξεδιπλωθεί συστηματικά πάνω σε 3 (τρεις) άξονες: Σύγχρονη Πολιτεία, Ισχυρή Αυτοδιοίκηση,  Ανοιχτή, Δημοκρατική και Δίκαιη Κοινωνία.

Αναφέρθηκε σε επιβολή αυστηρών κανόνων διαφάνειας και χρηστής διακυβέρνησης, σε συστηματικό, αυστηρό και ανεξάρτητο έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και των πολιτικών, στον επαναπροσδιορισμό του ύψους και του τρόπου χρηματοδότησης των κομμάτων και των πολιτικών, στο διαρκή και συγκριτικό έλεγχο των πόθεν έσχες όλων των αιρετών (βουλευτών και αυτοδιοικητικών) και κυρίως όσων άσκησαν εκτελεστική εξουσία, τόσο πριν όσο και μετά τη θητεία τους.

Επίσης, έκανε λόγο για επιβολή κώδικα δεοντολογίας κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών στους βουλευτές, τα μέλη της κυβέρνησης και γενικότερα όσους ασκούν δημόσια αξιώματα.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών και τόνισε ότι «ωρίμασαν οι συνθήκες για να ενεργοποιήσουμε τα τοπικά δημοψηφίσματα που προβλέπονται από τον Καλλικράτη, ιδιαίτερα για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος ή καθημερινότητας».

Τέλος, αναφερόμενος στην κρίση είπε ότι δημιούργησε μια νέα τάξη εξαθλιωμένων Ελλήνων. «Δεν υπάρχει στην Ελλάδα οικογένεια που να τα βγάζει πέρα. Δεν υπάρχει σπίτι χωρίς άνεργο. Χιλιάδες νέα λαμπρά μυαλά φεύγουν στο εξωτερικό. Η χώρα αιμορραγεί, πολλαπλασιάζονται οι άνεργοι, οι άστεγοι, οι αναξιοπαθούντες. Τσαλακώνεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια πάνω στους κάδους των σκουπιδιών που κάποιοι ψάχνουν κάτι να βρουν για να φάνε. Στα φανάρια της επαιτείας.

Η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ έτσι και δεν πρέπει να καταντήσει έτσι. Ακόμα κι όταν οι Έλληνες ήταν φτωχοί, είχαν υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια.

Έχουμε χρέος να κηρύξουμε τον Πόλεμο κατά της Φτώχιας και της εξαθλίωσης, κι αυτό πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί, πολιτεία και πολίτες. Το πιο ετοιμοπόλεμο, συγκροτημένο, εκπαιδευμένο δίκτυο για την εφαρμογή της Πολιτικής Κοινωνικής Ασπίδας είναι οι Δήμοι. Το Υπουργείο των Εσωτερικών μπαίνει μπροστά στο συντονισμό και την ενίσχυση αυτού του Δικτύου».

Ο κ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι είναι απαραίτητη η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών και χαρακτήρισε προτεραιότητα τον καθορισμό της ΑΟΖ και της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.
Για το Κυπριακό επανέλαβε ότι αποτελεί πρωταρχικό εθνικό θέμα αλλά τη στιγμή αυτή βρίσκεται πάλι σε τέλμα, επισημαίνοντας την μονομερή στάση της Τουρκίας να μην αναγνωρίσει την προεδρία που ασκεί σήμερα η Κύπρος στην ΕΕ.
Εμμένουμε στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης, είπε ο υπουργός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. O κ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια αλλά «πρέπει να αντιληφθεί η Τουρκία ότι δεν μπορεί να διατηρεί το casus beli. Η απειλή αυτή πρέπει να αρθεί».

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δημ. Αβραμόπουλος στο βήμα της Βουλής.

Όσον αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, είπε ότι το ζήτημα του ονόματος είναι θέμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου και νομιμότητας. Τα Σκόπια διολισθαίνουν στη στάση της αδιαλλαξίας επιβαρύνοντας το κλίμα των διμερών σχέσεων και ευχόμαστε να κυριαρχήσουν οι φωνές της σύνεσης, είπε ο κ. Αβραμόπουλος.
Με την Αλβανία υποστηρίζουμε αποφασιστικά την ευρωπαϊκή προοπτική, ενώ η Ελλάδα παραμένει ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής, είπε ακόμη ο υπουργός.
Στρατηγική προτεραιότητα, χαρακτήρισε ο κ. Αβραμόπουλος την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων με τις ΗΠΑ ενώ για τις σχέσεις με τη Ρωσία είπε ότι θα επιδιώξουμε την ενίσχυσή τους σε όλους τους τομείς.

Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι η πολιτική για την Ομογένεια αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο για την εξωτερική πολιτική και προτεραιότητα ζωτικού χαρακτήρα για την ανασυγκρότηση της πατρίδας μας και για το λόγο αυτό δημιουργούνται νέα δίκτυα για τον Οικουμενικό Ελληνισμό και εισάγονται πολιτικές ενίσχυσης των ιστορικών καταβολών και της εθνικής ταυτότητας των ομογενών μας.