Σκέψεις της Νίνας Γκατζούλη για το Δεύτερο Παμμακεδονικό Αντάμωμα στη Σιταριά Φλώρινας

Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΗΠΑ

ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

(της Νίνας Γκατζούλη Συντονίστριας Επιτροπής Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου)

 

Απαράμιλλος ο πλούτος των παραδοσιακών χορών της πατρίδας μας. Οι χοροί αντικατοπτρίζουν την εθνική μας παράδοση και ταυτόχρονα εκφράζουν τις κατά τόπους ιδιαιτερότητες. Κάθε περιοχή έχει τους δικούς της χορούς. Η Μακεδονία είναι ίσως μια από τις πιο πλούσιες περιοχές της Ελλάδας σε χορούς τραγούδια λαϊκά δρώμενα και χορευτικές παραδόσεις.

Με αυτές ακριβώς τις σκέψεις και τα συναισθήματα οι «Υιοί και Θυγατέρες του Μεγάλου Αλεξάνδρου» της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ, υπό την εποπτεία του χοροδιδασκάλου και πρώην Υπάτου Προέδρου, κ. Γιώργου Παπαδόπουλου, αφικνούνται στη Μακεδονία για να λάβουν μέρος στο Δεύτερο Παμμακεδονικό Αντάμωμα στη Σιταριά Φλώρινας το οποίο θα λάβει χώρα από τις 13-15 Ιουλίου 2012.

Πάνω από 70 σύλλογοι απ’ όλη τη Μακεδονία και άλλα μέρη της Ελλάδας και τις ΗΠΑ θα συναντηθούν στη Σιταριά και θα προβάλλουν με υπερηφάνεια την πολιτιστική τους κληρονομιά με χορό και μουσικά ακούσματα της Μακεδονικής γης που ο αντίλαλός τους χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου συγχαίρουν τα μέλη του πολιτιστικού Συλλόγου Σιταριάς «Νέοι Ορίζοντες» και ιδιαίτερα τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Ζήση Στογιάννου, αλλά και άλλους φορείς όπως το Δήμο Φλώρινας και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας που συμπαραστέκονται στην επιτυχή έκβαση αυτής της προσπάθειας. Ως επίσης ευχαριστούμε και τα άτομα τα οποία με διακριτικότητα και λεπτότητα βοήθησαν στη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης-αυτοί είναι οι αφανείς ήρωες!

Οι «Υιοί και Θυγατέρες του Μεγάλου Αλεξάνδρου» θα εμφανιστούν επιπροσθέτως της Σιταριάς σε χορευτικές εκδηλώσεις στην Καστοριά (16 Ιουλίου), στον Άγιο Γεώργιο Γρεβενών (17 Ιουλίου), στη Νεάπολη Κοζάνης (18 Ιουλίου), στο Τσοτύλι Κοζάνης (19 Ιουλίου), στην Ανθούσα Κοζάνης (20 Ιουλίου), στον Πεντάλοφο Κοζάνης (21 Ιουλίου) και στη Θεσσαλονίκη (22 Ιουλίου).

Γνωρίζουμε πως οι καιροί είναι δύσκολοι και είναι δύσκολοι για όλους μας, αλλά ας μην ξεχνάμε πως ο ελληνισμός στο διάβα του χρόνου αντιμετώπισε πολύ δύσκολες καταστάσεις και στιγμές και πάντοτε κατάφερνε να τις ξεπεράσει. Ο Λεωνίδας από τη Σπάρτη όταν κάποιος από τους στρατιώτες του του είπε «Αρχηγέ, οι Πέρσες είναι τόσοι πολλοί που ούτε τον ήλιο δεν θα μπορούμε να δούμε από τα βέλη τους», αυτός του απάντησε: «Μα αυτό είναι πολύ καλό γιατί θα αγωνιστούμε κάτω από τη σκιά». Εμείς αυτή τη στιγμή ας αγωνιστούμε για την υπεράσπιση των ιερών και οσίων της πατρίδας μας με τα εργαλεία που διαθέτουμε.

Όλοι μας ενωμένοι πρέπει να αγωνιστούμε για τη διασφάλιση της εθνικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ιδιαίτερα η Νεολαία μας εντός και εκτός Ελλάδας είναι η οντότητα που θα παραλάβει τη σκυτάλη για να ξεχυθεί στα διάφορα παγκόσμια φόρα για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Μακεδονίας.

Γι αυτό το λόγο Καστοριανοί, Αη-Γιωργίτες, Νεαπολίτες, Τσοτυλιώτες, Πενταλοφίτες, Ανθουσαίοι, Θεσσαλονικείς καταβάλετε κάθε προσπάθεια να παραβρεθείτε στις εκδηλώσεις της Παμμακεδονικής Νεολαίας των ΗΠΑ. Δείξετε την συμπαράστασή σας με την παρουσία σας. Αγκαλιάστε τους. Τα περισσότερα είναι παιδιά πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, αλλά έχουν κλείσει την αγάπη για τον τόπο μας, για τα ήθη και έθιμά μας, για τους παραδοσιακούς μας χορούς και τη μουσική του τόπου μας βαθιά μέσα στην ψυχή τους. Αντιπρόσωποι των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου θα είναι παρόντες σε όλες τις εκδηλώσεις.

Όλοι μαζί για τη Μακεδονία μας!!!

*Φωτογραφία πρώτης σελίδος: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας με την π. Πρόεδρο της Παμμακεδονικής Αμερικής κα Νίνα Γκατζούλη κατά το 10 o Παγκόσμιο Συνέδριο στο Λιττόχωρο.