Η Ουκρανική Κοινότητα Ελλάδας για Γλώσσα και Ψήφο

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Στηρίζοντας τους συμπατριώτες μας στην Ουκρανία, σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στις χώρες που εγκαταστάθηκαν οι εκπρόσωποι του τελευταίου κύματος μετανάστευσης από την Ουκρανία, ο σύλλογος «Ουκρανο-Ελληνική Σκέψη» και όλη η ουκρανική κοινότητα της Ελλάδας εκφράζουν την ειλικρινή τους αγανάκτηση στις αντισυνταγματικές ενέργειες των μελών του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας για την έγκριση σε δεύτερη ανάγνωση στις 3 Ιουλίου του υπό αριθμών 9073 Σχεδίου Νόμου “Για τις αρχές της κρατικής γλωσσολογικής πολιτικής».

Απευθυνόμαστε στις κυβερνήσεις όλων των πολιτισμένων χωρών του κόσμου να υποστηρίξουν το λαό της Ουκρανίας και να αποτρέψουν νέα γενοκτονία του ουκρανικού έθνους μέσω γλώσσοκτονιας, ταπείνωσης και εξαφάνισης αιώνιων παραδόσεων ενός παλιού σλάβικου λαού στην καρδιά της Ευρώπης στις αρχές της καινούριας χιλιετίας.

Βρισκόμενοι στην Ελλάδα, χώρα-λίκνο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, στον κύκλο αναπτυγμένων δημοκρατικών χωρών, είχαμε δυνατότητα να βεβαιωθούμε ότι παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, την περίπλοκη κατάσταση που περνάει σήμερα ο κόσμος, οι αιώνιες αρχές της δημοκρατίας παραμένουν ως χρυσές αξίες, που επιτρέπουν να διατηρηθεί η διαλλακτικότητα, ο σεβασμός προς τις όλες ανεξαιρέτως εθνικότητες, με αμετάκλητη υπεράσπιση της ανεκτίμητης κληρονομιάς των περασμένων γενεών και αδιάλλακτη αντίκρουση του οποιουδήποτε που τολμάει να προσβάλει το ιερό. Σε κάθε πολιτισμένη χώρα του κόσμου ο βουλευτής, ο εκλεγμένος, ο εκλεκτός του λαού – είναι πρώτα απ’ όλα ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ της χώρας του, ανεξαρτήτως της εθνικότητάς του.

Στην Ουκρανία υπάρχουν χιλιάδες Ρώσοι, Γερμανοί, Πολωνοί, Εβραίοι, Έλληνες, κλπ., που αγαπούν την ουκρανική γη, τη θεωρούν πατρίδα τους και θέλουν να τη βλέπουν πλούσια, ευημερούσα, δημοκρατική και σεβαστή στην παγκόσμια κοινότητα. Σέβονται τους Ουκρανούς, τις παραδόσεις τους, τους νόμους τους, και φυσικά τη γλώσσα, η οποία ανήκει στις βασικές αξίες του κάθε λαού, που ορίζει την αυθεντικότητα και τη μοναδικότητά του. Και αυτό είναι φυσικό γιατί εκεί μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Και από τη στάση του καθενός εξαρτάται το μέλλον του έθνους, του συνόλου της χώρας.

Καλούμε το λαό της Ουκρανίας, τον πρόεδρο της Ουκρανίας, την παγκόσμια κοινότητα να καταδικάσουν τους επίορκους, απαιτώντας παραίτηση του κάθε βουλευτή, που ενεργεί ενάντια των εθνικών συμφερόντων της Ουκρανίας. Καλούμε τον πρόεδρο της Ουκρανίας να ασκήσει το δικαίωμα βέτο και να κινήσει τη διάλυση του Κοινοβουλίου, που αδυνατεί να δημιουργεί εθνική πολιτική της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τους νόμους της φύσης η οδύνη των αθώων βασανισμένων, δολοφονηθέντων, των αγέννητων, με βαρύ φορτίο θα πέσει στους ώμους των απογόνων των εγκληματικών φυσιογνωμιών, η δράση των οποίων στα χρόνια του άθεου ολοκληρωτικού καθεστώτος οδήγησε το ουκρανικό έθνος σε αυτή την ταπεινή κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Που ακόμα και σήμερα οι Ουκρανοί είναι αναγκασμένοι να παλεύουν για το δικαίωμα να μιλάνε τη μητρική τους γλώσσα στη μητρική τους γη. Η παγκόσμια ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα. Χωρίς τη μητρική γλώσσα η Ουκρανία τείνει να γίνει αποικία. Στους αιώνες ο κάθε άνθρωπος πρώτα απ’ όλα μαχόταν για την ελευθερία. Ας πάρουμε παράδειγμα από τους φίλους μας Έλληνες, αρχαίους και σύγχρονους.

Ο υμνητής της ελληνικής ελευθερίας ο Διονύσιος Σολωμός καλούσε τον ταπεινωμένο του λαό στον “Ύμνο εις την Ελευθερίαν», ο οποίος παραμένει ο εθνικός ύμνος της χώρας έως σήμερα:

Σε γνωρίζω από την κόψη

του σπαθιού την τρομερή,

σε γνωρίζω από την όψη

που με βιά μετράει τη γη.

 

Απ’ τα κόκαλα βγαλμένη

των Ελλήνων τα ιερά,

και σαν πρώτα ανδρειωμένη,

χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά.

Οι Ουκρανοί της διασποράς, οι πολίτες της Ουκρανίας οι οποίοι βρέθηκαν στο εξωτερικό, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή ζωή για τα παιδιά τους και τους ηλικιωμένους γονείς τους, κάτι που ακόμα αδυνατεί να τους εξασφαλίσει η κυβέρνηση, με όλα τα δυνατά μέσα θα παλεύουν για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, τη δημοκρατική της ανάπτυξη, την πρόοδό της προς την πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τη σημερινή μας δήλωση, κάνουμε έκκληση προς τις διπλωματικές αρχές της κάθε πολιτισμένης χώρας στο έδαφος της Ελλάδας. Είμαστε έτοιμοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας εναντίον του κάθε θύτη που επιτίθεται στη γλώσσα και τις παραδόσεις μας, στο μέλλον των παιδιών μας. Απευθυνόμαστε σε κάθε άνθρωπο που θεωρεί τον εαυτό του μέρος του λαού της Ουκρανίας να κάνει τη σωστή επιλογή, να καταδικάσει τους γενίτσαρους και με τη σκληρή δουλειά του να σταματήσει να χρηματοδοτεί την αδικαιολόγητα πλούσια ζωή των «υπηρετών» του λαού, που παρασιτούν στο σώμα του αποδυναμωμένου ουκρανικού λαού, ασκώντας παράλληλα την αντεθνική πολιτική.

Καταδικάζουμε τον κάθε Ουκρανό πολιτικό που ψήφισε την άρνηση στους Ουκρανούς πολίτες του εξωτερικού το συνταγματικό τους δικαίωμα της πλήρους συμμετοχής τους στις βουλευτικές εκλογές της Ουκρανίας φέτος τον Οκτώβριο. Αυτά είναι σημάδια φόβου από τη σημερινή εξουσία της χώρας. Και καλά κάνει και φοβάται, γιατί η αντεθνική εξουσία στην Ουκρανία, παρά των εφαρμοζόμενων νεώτερων και καλά δοκιμασμένων από εγκληματικό σοβιετικό καθεστώς στο παρελθόν μεθόδων, βλέπει το τέλος της. Αυτό είναι πλέον αισθητό σε όλους.

Κύριε Πρόεδρε της Ουκρανίας, σε κάθε πολιτικό άνδρα δίνεται η ευκαιρία να πράξει προς όφελος της χώρας, αυτό που ορκίστηκε σε εθνικό κειμήλιο. Το βλέμμα των Ουκρανών όλου του κόσμου είναι στραμμένο επάνω Σας, ενθαρρύνοντας να πάρετε μια αξιοπρεπή απόφαση.

Της Ουκρανίας, όπως και κάθε χώρας στον κόσμο, αξίζει ένας αξιοπρεπής πρόεδρος.