Γιούνκερ: Σοβαρή η κατάσταση στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα δεν εφάρμοσε το πρόγραμμα όπως είχε συμφωνηθεί», τονίζει ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel”, το οποίο  κυκλοφορεί σήμερα και παραπέμπει στην έκθεση που θα ετοιμάσει η τρόικα. Υπαινίσσεται δε, όπως εκτιμά το περιοδικό, ότι τον Σεπτέμβριο θα κριθεί εάν η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρεται σε απόσπασμα της συνέντευξης, το οποίο προδημοσιεύτηκε την Κυριακή στην ηλεκτρονική έκδοση του “Der Spiegel”, ο κ. Γιουνκέρ ζητεί από τους Δικαστές του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου να μην καθυστερήσουν την έκδοση απόφασης σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ΕΣΜ και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, καθώς «η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σοβαρή» και σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις ότι μπορεί να χρειαστούν ακόμη και τρεις μήνες, επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο «δεν βοηθάει».

Εξάλλου, η Καγκελάριος της Γερμανίας,  Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε, κατά την διάρκεια της «θερινής συνέντευξης» που παραχώρησε την Κυριακή στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ότι τα μελλοντικά βήματα, όσον αφορά την Ελλάδα, θα εξαρτηθούν από την έκθεση της τρόικας για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

Σε ό,τι αφορά στην «οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων», η οποία δίδεται στην Ελλάδα, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι θεωρεί “υψηλό αγαθό” την τήρηση των δεσμεύσεων και για μια ακόμη φορά υποστήριξε την ανάγκη για μεγαλύτερο έλεγχο και δυνατότητα επιβολής κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
AMPE