Ομογενείς στους δρόμους της Μελβούρνης για την Κύπρο

ΤΗΣ ΚΛΑΙΡΗΣ ΓΑΖΗ

Από το neoskosmos.gr

Πεντακόσιοι περίπου ομογενείς, που έχουν την Κύπρο και το πρόβλημά της στην καρδιά τους, έλαβαν μέρος το μεσημέρι της Κυριακής στην πορεία διαμαρτυρίας που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα και ανανέωσαν την υπόσχεση στην κυβέρνηση και τον λαό της, ότι δεν ξεχνούν και συμπαραστέκονται στον αγώνα, μέχρι την πλήρη δικαίωση.

Με σημαίες, λάβαρα και πλακάτ, τους συγγενείς των θυμάτων και εκπροσώπους των παροικιακών Οργανισμών να προπορεύονται της πορείας, ανάμεσά τους ο ύπατος αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ιακώβου, η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη, κ. Ελένη Λιανίδου, και ο διευθυντής του Γραφείου του προέδρου της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια, και αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου, κ. Χρήστος Χριστοφίδης, ο πολιτειακός βουλευτής, κ. Graham Watt, που εκπροσώπησε τον υπουργό Πολυπολιτισμού, κ. Νίκο Κότσιρα, η γερουσιαστής, κ. Τζένη Μικάκου, που εκπροσώπησε τον αρχηγό της πολιτειακής αντιπολίτευσης, ο π. Ευάγγελος Γεωργίου, που εκπροσώπησε την Ιερά Αρχιεπισκοπή, και άλλοι, στάλθηκαν από τα σκαλοπάτια της πολιτειακής Βουλής μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης και μια ευχή. Δικαιοσύνη στην Κύπρο. Επανένωση και ειρήνη στο νησί.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΚΑ και ΣΕΚΑ Βικτωρίας, κ. Κωνσταντίνος Προκοπίου, ο οποίος παρουσίασε τους ομιλητές, αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στις αδικίες που γίνονται από την Τουρκία σε βάρος της Κύπρου, ευχαρίστησε την αυστραλιανή κυβέρνηση για τη συμπαράσταση, αλλά και τον απλό συμπάροικο, που για 38 χρόνια αγωνίζεται για τα δίκαια της μεγαλονήσου.

Μήνυμα διαβάστηκε από τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Διακομματικής Επιτροπής Ελλήνων Βουλευτών (ΠΑΔΕΕ), κ. Γιάννη Πανταζόπουλο, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν οι βουλευτές κ.κ. Watt και Μικάκου, και οι κ.κ. Wood, πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας, Βασίλης Παπαστεργιάδης, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Ελένη Ευθυμίου, γραμματέας της ΝΕΟΠΟΜΑΚ, Δημήτρης Βάρνας, εκ μέρους της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας, και εκπρόσωποι άλλων ομογενειακών οργανισμών. Στον χαιρετισμό της, η κ. Λιανίδου είπε ότι η «Ελλάδα και όλοι οι Έλληνες βρίσκονται στο πλευρό της Κύπρου, αταλάντευτοι, με τη φλόγα της ελπίδας, μέχρι την πλήρη δικαίωση».

Ο κ. πρέσβης, τόνισε ότι τα μηνύματα της κυπριακής κυβέρνησης ότι είναι ξεκάθαρα. «Είναι μηνύματα καταδίκης της Τουρκικής κατοχής, αποκατάστασης της ειρήνης και επανένωσης του νησιού και εφαρμογής των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για τερματισμό της κατάφορης αδικίας των τελευταίων 38 ετών». Στην ομιλία του, ο κ. Χριστοφίδης, χαρακτήρισε την εισβολή του ‘74 ως το μεγαλύτερο έγκλημα που υπέστη η Κύπρος τα τελευταία 3.000 χρόνια. «Το 37% του εδάφους είναι υπό κατοχή, η τοπολαλιά δεν ακούγεται, τα σήμαντρα των εκκλησιών δεν χτυπούν, τα αρχαία θέατρα δεν υποδέχονται κόσμο και η πολιτιστική μας κληρονομιά έχει συληθεί. Εκατοντάδες οι νεκροί και χιλιάδες οι αγνοούμενοι και οι εκτοπισθέντες από τις πατρογονικές τους εστίες. Μάνες στερήθηκαν των παιδιών τους και οι πρόσφυγες υπέστησαν ανυπολόγιστες ζημιές».

Ο κ Χριστοφίδης, αναφέρθηκε και στο θετικά της Κύπρου. Συγκεκριμένα, στην ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη μελλοντική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου προς όφελος της Κύπρου, την αναγνώρισή της σε διεθνές επίπεδο και τις υψηλές επισκέψεις που δέχεται.

«Η λύση του Κυπριακού, όχι μόνο είναι εφικτή, αλλά είναι ουτοπία να πιστεύουμε ότι θα συνεχίσει η Κύπρος να είναι μοιρασμένη. Άλλωστε, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριο θέλουν τη σωστή λύση. Θέλουν την επανένωση. Εσείς, οι Έλληνες του εξωτερικού, είστε το σωσίβιο σωτηρίας της Κύπρου» είπε.

Κατά τη λήξη της διαδήλωσης, ευχή των συμπαροίκων, ήταν η φετινή πορεία να είναι η τελευταία και να βασιλεύσει η ειρήνη στο νησί. Εξάλλου, το βράδυ της Παρασκευής, σχηματίστηκε Ανθρώπινη Αλυσίδα στα σκαλοπάτια της Βουλής και στη συνέχεια δόθηκε δείπνο μνήμης και λιτότητας στο οίκημα της Κυπριακής Κοινότητας.

Συγκίνηση προκάλεσε η μαρτυρία του κ. Γιώργου και της κ. Σούλας Βασιλαρά, που τα αδέλφια τους ήταν στον κατάλογο των αγνοουμένων. Περισσότερα στην έκδοση της Πέμπτης.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Εξάλλου, η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής (ΚΟΑ), σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Κύπρου στη Νέα Υόρκη διοργάνωσαν την Κυριακή στον Αγιο Δημήτριο Αστόριας το ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα της τουρκικής εισβολής