Ζωγραφίζοντας σε “μουντό” τοπίο στον Κορυδαλλό

Λεπτομέρειες για τη ζωή και τις δραστηριότητες της 43χρονης Ολιας Κίρκοβιτς μέσα στις Φυλακές Κορυδαλλού, όπου κρατούνταν ως υπόδικη για συμμετοχή στη συμμορία «Ροζ Πάνθηρες», έρχονται στο φως λίγα 24ωρα μετά την… απόδρασή της από τον Κορυδαλλό, το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης.

Η πρώην μπασκετμπολίστρια, που παραμένει μέχρι στιγμής άφαντη, «μοιραζόταν» τις καλλιτεχνικές της ανησυχίες μέσα στη φυλακή με την κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου Αρετή. Αν και προέρχονται από διαφορετικούς κόσμους, η Αρετή Τσοχατζοπούλου και η αλλοδαπή συγκρατούμενή της κατάφεραν να ενώσουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες και να αλλάξουν τους εσωτερικούς χώρους των κελιών τους βάφοντας και ζωγραφίζοντάς τους. Αρχιτέκτονας το επάγγελμα, η κόρη του πρώην υπουργού ένιωσε την ανάγκη να μεταμορφώσει κελί της από την  πρώτη ημέρα που βρέθηκε στον Κορυδαλλό.

Κατά τη διάρκεια της συνύπαρξής τους στη γυναικεία πτέρυγα του Κορυδαλλού οι δυο γυναίκες προσπαθούσαν να δώσουν χρώμα στο γκρίζο των φυλακών «μεταμορφώνοντας» τους τοίχους τους σε μικρά έργα τέχνης. Τοιχογραφίες και ελαιοχρωματισμοί ήταν η κοινή δραστηριότητά τους προκειμένου να ομορφύνουν τα κελιά τους, καθώς και άλλους χώρους των φυλακών, όπως το διοικητήριο.

Πλέον, η 43χρονη πρώην μπασκετμπολίστρια, σέρβικης καταγωγής, βρίσκεται εκτός Κορυδαλλού και για την απόδρασή της έχουν αποδοθεί ποινικές ευθύνες σε μια σωφρονιστική υπάλληλο. Η πανύψηλη γυναίκα κατάφερε να αποδράσει από τον Κορυδαλλό πείθοντας τη σωφρονιστική υπάλληλο να ανοίξει την πόρτα με την αιτιολογία ότι ήθελε να παραλάβει χρώματα και μπογιές από γνωστό της πρόσωπο. Η υπάλληλος όταν άνοιξε την πόρτα δέχθηκε την επίθεση ενός άνδρα που, όπως αποδείχθηκε, ήταν ο συνεργός της στην απόδραση.

Ο άνδρας  επιτέθηκε στη σωφρονιστική υπάλληλο και στη συνέχεια μαζί με την 43χρονη κατάφεραν να περάσουν ανενόχλητοι την πύλη των φυλακών. Την απόδραση της 43χρονης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή», διευκόλυνε το γεγονός της μη λειτουργίας του συστήματος συναγερμού. Το σύστημα βρίσκεται επί έναν χρόνο εκτός λειτουργίας (!) και ήδη διενεργείται έκτακτος έλεγχος με εντολή του γενικού γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Μαρίνου Σκανδάμη προκειμένου να εξεταστούν οι λόγοι που το σύστημα δεν λειτουργεί και αν γι’ αυτό φέρουν ευθύνες υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ρεπορτάζ : Βασιλική Κόκκαλη (από το protothema.gr)