Με παρέμβαση Σαμαρά άνοιξε η Χαλυβουργία

Άγρια πολιτική κόντρα Κυβέρνησης με ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ – Δίνουν και παίρνουν οι ανακοινώσεις για την εισαγγελική παρέμβαση στο εργοστάσιο – Ουρές χιλιομέτρων στην Εθνική Οδό – Νέο κάλεσμα των απεργών στις 17:30 – ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η εντολή της εισαγγελίαςκαι η επέμβαση των ΜΑΤ τα ξημερώματα στο εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας άναψε το φιτίλι για την κόντρα κυβέρνησης και αριστεράς.
Μετά το άνοιγμα του εργοστασίου ύστερα από εννέα μήνες, στο Μέγαρο Μαξίμου, επικρατεί ικανοποίηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προηγηθεί προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ο οποίος έδωσε με σαφήνεια την εντολή ότι πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί ο νόμος. Και αυτό δείχνει την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει μπροστά και δεν μπορεί κάποιος με το έτσι θέλω να κλείνει ένα εργοστάσιο. Όμως πίσω από αυτό δεν είναι λίγοι που εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή είχε και ως στόχο το ΚΚΕ που τους προηγούμενους μήνες “στήριζε” και συντηρούσε την απεργία στην Ελληνική Χαλυβουργία.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν πως ο κ. Σαμαράς θεωρεί ύψιστης σημασίας, για τους πολίτες και την κοινωνική συνοχή, το δικαίωμα στην εργασία και ότι η κυβέρνηση θα προασπίσει αυτό το δικαίωμα με κάθε τρόπο.
Παράλληλα, τονίζουν πως με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση θέλει να στείλει με αποφασιστικότητα το μήνυμα, προς πάσα κατεύθυνση, πως οι νόμοι θα εφαρμόζονται παρά τις επιθυμίες ορισμένων συνδικαλιστικών μειοψηφιών για το αντίθετο. Και αυτό ήταν το μήνυμα που πήγαινε προς το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ αλλά και το ΣΥΡΙΖΑ!
Ακόμη και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου είχε στο στόχαστρο τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. «Έχουμε ένα γεγονός: Την παρέμβαση των αρμοδίων αρχών για την προστασία του δικαιώματος στην εργασία. Πάνω από 100 εργαζόμενοι της Χαλυβουργίας προσέφυγαν στην αστυνομία ζητώντας τη διαφύλαξη του ιερού αυτού δικαιώματος», σημείωσε ο κ. Κεδίκογλου, για να συμπληρώσει:
“Η κυβέρνηση θα φροντίζει πάντα για την εφαρμογή του νόμου. Να το γνωρίζουν καλά, όλοι αυτό. Ας διερωτηθούν, πάντως, οι Έλληνες για τα κίνητρα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που καλεί σε συγκέντρωση συμπαράστασης. Συμπαράσταση σε ποιους; Οι εργαζόμενοι ήταν που ζήτησαν την παρέμβαση της αστυνομίας».
Κατά την επέμβαση της αστυνομίας σημειώθηκαν μικροεπεισόδια,  ενώ πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον έξι προσαγωγές.
Συγκεντρωμένοι  έκλεισαν το τμήμα της εθνικής οδού μπροστά από το εργοστάσιο, με  συνέπεια ακόμη και μέχρι τις 16:40 να υπάρχει ουρά χιλιομέτρων από  αυτοκίνητα. Και το πρόβλημα αναμένεται να γίνει ακόμη χειρότερο τις  επόμενες ώρες αφού χιλιάδες είναι οι αδειούχοι που θα περάσουν από το  σημείο αυτό, ενώ στις 17:30 οι απεργοί θα συγκεντρωθούν στον κόμβο του  Ασπρόπυργου.
Το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς καλεί  εργαζόμενους, άνεργους και νέους, όπως αναφέρει, στη συγκέντρωση που  διοργανώνει σήμερα στις 5.30 το απόγευμα στον κόμβο του Ασπροπύργου  Εθνικής οδού.Το ΠΑΜΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καλεί τα συνδικάτα να  βρεθούν στην Χαλυβουργία.
«Από νωρίς το πρωί δυνάμεις καταστολής με εντολή της τρικομματικής κυβέρνησης έπιασαν δουλειά στη χαλυβουργία προκειμένου να καταστείλουν τον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών, συλλαμβάνοντας την περιφρούρηση των απεργών. Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζομένους τα συνδικάτα να βρεθούν τώρα όλοι στην χαλυβουργία».
Δεν κλείνει η μονάδα του Ασπροπύργου Να μην προχωρήσει στο κλείσιμο της μονάδας Ασπροπύργου αποφάσισε η Διεύθυνση της Ελληνικής Χαλυβουργίας . Στελέχη της εταιρείας ανέφεραν ότι μετά την απόφαση της Πολιτείας να αποκαταστήσει την νομιμότητα, εφαρμόζοντας τη δικαστική απόφαση, δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για την υποβολή αιτήματος ομαδικών απολύσεων και την αναστολή της λειτουργίας της Μονάδας.
Τα ίδια στελέχη υπογράμμιζαν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα, επειδή οι εργαζόμενοι που επιχειρούν να προσέλθουν στην εργασία δέχονται επιθέσεις στην είσοδο του εργοστασίου και παρεμποδίζονται, πιστεύουν όμως ότι γρήγορα η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.
Η πολιτική κόντρα εν μέσω καλοκαιριού άναψε
ΣΥΝ: Ωμή πράξη βίας και αυταρχισμού
Για ωμή βία και αυταρχισμό έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός σχολιάζοντας την επέμβαση της αστυνομίας για το άνοιγμα της Χαλυβουργίας Ελλάδος.
«Η σημερινή επέμβαση των ΜΑΤ ενάντια στους απεργούς της Χαλυβουργίας Ελλάδος, αποτελεί ωμή πράξη βίας και αυταρχισμού με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Η εργοδοσία Μάνεση για 9 μήνες επιστρατεύει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, προχωρά σε απολύσεις και εκβιασμούς, στρώνοντας το δρόμο για την σημερινή κατάληξη», αναφέρει στην ανακοίνωση. «Η πολιτική ευθύνη της σημερινής ευθείας καταπάτησης δια της βίας,των συλλογικών αποφάσεων των εργαζομένων της Χαλυβουργίας ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση και τα στελέχη της που εδώ και καιρό έχουν αναλάβει το ρόλο της εμπροσθοφυλακής στην εκστρατεία ενάντια στους απεργούς χαλυβουργούς», προσθέτει. Και καταλήγει: «Η αλληλεγγύη όλου του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας προς τους Χαλυβουργούς,είναι τώρα το άμεσο καθήκον μας.Ο αγώνας για αξιοπρέπεια δεν σβήνει,δεν καταστέλλεται. Όλοι και όλες στην Πύλη της Χαλυβουργίας».
ΠΑΣΟΚ: Το δικαίωμα στην εργασία πρέπει να προστατευτεί
Την ανάγκη να προστατευθεί το δικαίωμα στην εργασία επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τις εξελίξεις στη Χαλυβουργία. «Το δικαίωμα στην εργασία και ο παραγωγικός ιστός της χώρας πρέπει να προστατευτούν και πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις, με τη συμπεριφορά τους, να βοηθήσουν τη μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κινήματος. Και η Χρυσή Αυγή στο πλευρό των απεργών Στο πλευρό των απεργών και των απολυμένων της Χαλυβουργίας Ελλάδος συντάσσεται η Χρυσή Αυγή, υπογραμμίζοντας ότι «αναγνωρίζει τα δίκαια αιτήματά τους». «Οι Έλληνες εργάτες δεν καπελώνονται από κανένα κομματικό χώρο. Η λήψη οποιουδήποτε κατασταλτικού μέτρου εναντίον τους είναι απαράδεκτη και η όποια εξέλιξη προς αυτήν την κατεύθυνση θα βαραίνει τη μνημονιακή συγκυβέρνηση», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση.
ΔΗΜΑΡ: «Απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις και συνεννοήσεις»
Την αποφασιστική συμβολή του υπουργείου Εργασίας ώστε να υπάρξει άμεση λύση για τη Χαλυβουργία και οι εργαζόμενοι να μην βρίσκονται σε εσωτερική αντιπαράθεση, ζήτησε η Δημοκρατική Αριστερά, με αφορμή τις εξελίξεις στο εργοστάσιο της επιχείρησης.
«Η όξυνση της κατάστασης, η οποία τροφοδοτείται με την παρουσία των ΜΑΤ, συνιστά μια αρνητική εικόνα σε περίοδο που τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις και συνεννοήσεις», σημειώνει.
ΚΚΕ: Γκανγκστερικό χτύπημα – Διαβήματα από την Κ.Ο. του κόμματος
Την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ καταγγέλλει προκάλεσε η επέμβαση των ΜΑΤ για το άνοιγμα της Χαλυβουργίας, καταγγέλλοντας τη χρήση χημικών, τους ξυλοδαρμούς και τις συλλήψεις απεργών, προκειμένου να προστατευτεί ο απεργοσπαστικός μηχανισμός του Μάνεση. «Επιβεβαιώνεται και πάλι ότι αυτό το κράτος, οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους είναι ενωμένοι ενάντια στους εργάτες, τα άλλα λαϊκά στρώματα, τη λαϊκή οικογένεια που αγωνίζεται απεγνωσμένα να τα βγάλει πέρα», αναφέρει το ΚΚΕ.
«Το χτύπημα που επιχειρήθηκε τα ξημερώματα με γκανγκστερικό τρόπο, δεν στοχεύει μόνο τους αγωνιστές χαλυβουργούς που απεργούν επί 9 μήνες για τα στοιχειώδη δικαιώματά τους. Αποτελεί επίθεση στο σύνολο της εργατικής τάξης, προκειμένου να σκύψει το κεφάλι, για να περάσει ο οδοστρωτήρας της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής. Το ΚΚΕ απαιτεί να αποσυρθούν αμέσως τα ΜΑΤ απ’ τη «Χαλυβουργία» και να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες. Καλεί σε ένταση της αλληλεγγύης στον αγώνα των χαλυβουργών. Η τρομοκρατία κατά του λαού μας δεν πρέπει να περάσει», προσθέσει.
Εν τω μεταξύ, σε διαβήματα διαμαρτυρίας στους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης κ. Νικ. Δένδια και Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτη, καθώς και στον Αρχηγό της ΕΛΑΣ προέβη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με τους βουλευτές της Σπύρο Χαλβατζή, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και Χρήστο Κατσιώτη, καταδικάζοντας την επίθεση των ΜΑΤ κατά των απεργών χαλυβουργών και ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων, οι οποίοι περιφρουρούσαν την απεργία τους στην πύλη της «Χαλυβουργίας». Απεργία που συμπληρώνει 263 ημέρες διεκδικώντας δουλειά με αξιοπρεπείς αμοιβές, την επαναπρόσληψη των απολυμένων και ενάντια στην απόφαση του επιχειρηματία Μάνεση που θέλει τους χαλυβουργούς δούλους να δουλεύουν 4 ώρες την ημέρα με 450€ το μήνα.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα συνεχίσει και μέσα και έξω από τη βουλή να συμπαραστέκεται και να στηρίζει το δίκαιο και ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών και όλων των εργαζομένων που η πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, πολιτική της ΕΕ των μονοπωλίων, καταβαραθρώνει και εξαθλιώνει.
ΓΣΕΕ: Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας
«Οι συνδικαλιστικοί και κοινωνικοί αγώνες των εργαζομένων που παλεύουν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, τα οικονομικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα δεν λύνονται και δεν αντιμετωπίζονται με τη βία και τα ΜΑΤ», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ και καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα «τις δυνάμεις καταστολής και την αδιαλλαξία» και να προχωρήσει σε διάλογο με τους εργαζόμενους για τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.
Σημειώνει, επίσης, ότι το συνδικαλιστικό κίνημα θα συνεχίσει «τους ενωτικούς και μαζικούς αγώνες ενάντια στις εργοδοτικές και κυβερνητικές αυθαιρεσίες».