Ετοιμάζεται για επίθεση στη Συρία, το Ισραήλ

Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει δώσει εντολή να προετοιμαστεί μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, για την περίπτωση που η συριακή κυβέρνηση αποπειραθεί να δώσει πυραύλους ή χημικά όπλα στο λιβανικό σιιτικό ισλαμιστικό κίνημα Χεζμπολάχ, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ.

“Έδωσα εντολή στο στρατό να αυξήσει τη συγκέντρωση πληροφοριών και τις προετοιμασίες (. . .) ούτως ώστε (εάν είναι αναγκαίο) να μπορέσουμε να εξετάσουμε την διεξαγωγή μιας επιχείρησης”, είπε ο Μπαράκ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό Κανάλι 10 του Ισραήλ.

Αντικείμενο της επιχείρησης αυτής θα είναι η “πιθανή μεταφορά προηγμένων οπλικών συστημάτων, κυρίως αντιαεροπορικών πυραύλων ή βαρέων πυραύλων εδάφους-εδάφους (. . .) θα μπορούσε επίσης να υπάρξει μεταφορά χημικών μέσων (σ.σ. όπλων) από τη Συρία στο Λίβανο”, είπε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας.

“Από τη στιγμή που (ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ) αρχίσει να πέφτει, θα παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και θα συνεργαστούμε με άλλες υπηρεσίες”, συνέχισε ο Μπαράκ.

Η Χεζμπολάχ–η οποία στο παρελθόν έχει δεχθεί στρατιωτική και οικονομική βοήθεια από τη Συρία και το Ιράν–εκτόξευσε χιλιάδες κυρίως μικρού βεληνεκούς πυραύλους εναντίον του ισραηλινού εδάφους στην διάρκεια της επίθεσης του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο το 2006. Μερικοί μεγαλύτερου βεληνεκούς πύραυλοι είχαν φθάσει ως το κεντρικό Ισραήλ.

Περισσότερα στο OnAlert.gr