Τιμητικές διακρίσεις στους Αρκάδες

Σε καλό κλίμα και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 25 Ιουλίου, ο  Αγιασμός  και η τελετή έναρξης του 71ου Συνεδρίου της  Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής, που πραγματοποιείται στην Αρκαδία.

Μεταξύ των άλλων  επισυμβάντων, τιμήθηκαν διακεκριμένες προσωπικότητες, όπως οι Δημήτρης Φίλιος, Αλέκος Ρηγόπουλος, Άντι Κώστας, Ευάγγελος Ποτάκης,  Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, Ανδρέας Παπαντωνίου και Δρ. Μαρία Βλασσοπούλου – Καρύδη.

Τιμώμενα πρόσωπα στο Συνέδριο των Αρκάδων στην Τρίπολη

Να σημειωθεί ότι μετά την τελετή Αγιασμού και και τους χαιρετισμούς των επισήμων, οι σύνεδροι βγήκαν στο προαύλιο του Αποστολοπούλειου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τριπόλεως για να παρακολουθήσουν την τελετή παράδοσης  ενός  ολοκαίνουργου, πλήρως εξοπλισμένου, διασωστικού οχήματος το οποίο αγοράστηκε με το προϊόν εράνου της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας  Αμερικής.

Ακολούθησε δεξίωση ενώ αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως  μέρος του συνεδρίου δεν πραγματοποιήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας. Έτσι, ελήφθη απόφαση να παρουσιαστούν οι αναφορές των αξιωματούχων της οργάνωσης με την προϋπόθεση ότι η έγκρισή τους θα γίνει σήμερα Πέμπτη, το πρωί.

Παρόντες οι Μητροπολίτες Μαντινείας – Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος και Γορτυνίας – Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας οι οποίοι αναφερόμενοι στην ομογένεια επεσήμαναν ότι παραμένουν συνδεδεμένοι με την μητέρα πατρίδα ενώ «δεν ξέχασαν τα ιδανικά τους, την πίστη τους και την αγάπη τους για την πατρίδα και τον Θεό και έτσι πρόκοψαν και μεγαλούργησαν στο εξωτερικό».

Επίσης ο περιφερειάρχης  Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης ο οποίος , μεταξύ άλλων, τόνισε: «Αυτή η συνάντηση των Αρκάδων με τους Αρκάδες της Αμερικής έρχεται σε ένα χρόνο πολύ δύσκολο με μεγάλους συμβολισμούς και τεράστιες ευθύνες απέναντι στην ιστορία και στην παράδοση αυτού του τόπου».

Παρόντες ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιαννακούρας και οι βουλευτές κ. Ζαχαριάς και Γιαννόπουλος.

Η Γραμματέας του ΣΑΕ:

Η  Δρ. Ολγα Σαραντοπούλου, γ.γ. του ΣΑΕ, αμέσως μετά τη τιμητική πλακέτα που της επιδόθηκε για την προσφορά της στην ομογένεια και τον Ελληνισμό,  σε ομιλία της τόνισε ότι: «Είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι σήμερα κοντά σας, κοντά σε φίλους συμπατριώτες, περήφανους Αρκάδες, υπερήφανους Ελληνες του εξωτερικού.

Είναι μεγάλη μου τιμή να μοιράζομαι μαζί σας την κοινή μας καταγωγή, γιατί και εμένα ο πατέρας μου κατάγεται από το Βαλτέτσι, το ηρωικό Βαλτέτσι Αρκαδίας, και 9 χρονών παιδί, ορφανός, έφυγε από την Τρίπολη για να πάει στο Ναύπλιο, στο Πόρο, στην Αθήνα και τελικά κατέληξε στη Βιέννη, στην Αυστρία, όπου μεγάλωσα και σήμερα είμαι εδώ κοντά σας».

Και συνέχισε: «Με τιμάτε ιδιαίτερα γιατί στο πρόσωπό μου τιμάτε όλους τους Αρκάδες της Διασποράς, όλους τους Έλληνες αποδήμους, οι οποίοι ξεκίνησαν από τα χωριουδάκια τους, εγκατέλειψαν τις οικογένειές τους, την πατρίδα τους, τις γιαγιάδες, τους παππούδες, τα αδέλφια, αλλά και τα νιάτα τους, για να πάνε στη σκληρή πραγματικότητα της ξενητειάς. Να εργαστούν σκληρά για να επιβιώσουν, να διαπρέψουνε, να μεγαλουργήσουνε και σήμερα πολλοί από αυτούς να είναι μεταξύ μας, όπως και τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους για τα οποία σήμερα είμαστε υπερήφανοι».

«Σας ευχαριστώ πολύ, πρόσθεσε η κυρία Σαραντοπούλου, για την πρόσκληση να συμμετάσχω και να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις όσον αφορά το ρόλο και τον τρόπο με τον οποίο ο Ελληνισμός ανά τον Κόσμο μπορεί να προσφέρει στην Ελλάδα, δημιουργώντας προοπτικές ανάπτυξης και ανάκαμψης. Αλληλεγγύη με την Ελλάδα και με την Αρκαδία, όπως πολύ εύστοχα έχετε ονομάσει το συνέδριό σας.

Θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές τους συνεδρίου για την εξαιρετική τους πρωτοβουλία που ενώνει τις δυνάμεις του Ελληνισμού, αλλά να συγχαρώ βεβαίως και την περιφέρεια Αρκαδίας, τον Δήμο Τριπόλεως και όλους τους Δήμους που έμπρακτα στέκονται αλληλέγγυοι στους ομογενείς μας, οικοδομώντας μια δυνατή σχέση εμπιστοσύνης».

Στην εκτενή ομιλία της η κυρία Σαραντοπούλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον ρόλο του Απόδημου Ελληνισμού: «Είναι, είπε, διαχρονικά πολύτιμος σύμμαχος της πατρίδας μας, ιδιαίτερα τώρα στην εποχή των μεγάλων προκλήσεων, της μεγάλης κοινωνικής, πολιτισμικής, οικονομικής κρίσης, που διέρχεται η Ελλάδα.

Ο Απόδημος Ελληνισμός θα σταθεί και πάλι στο πλευρό της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Πιστεύω ότι υπάρχει και η βούληση και ο τρόπος η Ομογένεια να στηρίξει την Ελλάδα. Όμως, θα πρέπει να υπάρξει μια πρωτοβουλία από την πλευρά των αποδήμων με μακρόχρονο στόχο αλλά και η Ελλάδα να αγκαλιάσει τα ξενιτεμένα παιδιά της.

Εμείς πρώτα πρέπει να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας, στις δυνατότητες της χώρας και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να πείσουμε ολόκληρο τον κόσμο, να συμπράξουμε και με όσους μοιράζονται τη δική μας αισιοδοξία.

»Η συμβολή του Απόδημου Ελληνισμού σε συνεργασία με την ελληνική πολιτεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με τις οργανώσεις εντός και εκτός Ελλάδας, καθώς και με τους εκπροσώπους της Εκκλησίας μας πρέπει να γίνει καθοριστική για το μέλλον του απανταχού Ελληνισμού, για το μέλλον της Ελλάδας και της νεολαίας μας, για την πρόοδο και ευημερία του ελληνικού λαού. Σας εύχομαι καλή επιτυχία στο συνέδριό σας», κατέληξε η Δρ. Σαραντοπούλου.

Τιμητική διάκριση απονεμήθηκε στον κ. Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου,  και στον Δημ. Φίλιο, ως πρώην πρόεδρος της ΠΟΑ, καθώς επίσης τον κ. Ρηγόπουλο από την Καλιφόρνια και τον κ. Άντι Κώστα από το Σικάγο.

Το βράδυ ακολούθησε γλέντι  στην εκδήλωση που οργανώθηκε στο Βαλτέτσι.

*Η φωτογραφία είναι από το Google.gr