Επιτυχές το 90ο Συνέδριο της ΑΧΕΠΑ

Η ΑΧΕΠΑ,  διοργάνωσε το 90ό συνέδριό της στο ξενοδοχείο «Μόντε Κάρλο» του Λας Βέγκας της Νεβάδα, στο οποίο συμμετείχαν πεντακόσιοι περίπου εκπρόσωποι των τμημάτων της AHEPA, των «Θυγατέρων της Πηνελόπης», των «Θεραπαινίδων της Αθηνάς» και των «Υιών του Περικλή» από όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ.

Το Supreme Lodge της ΑΗΕΡΑ, στο Ύπατο Συνεδριο στο Las Vegas , ετίμησε την Ελληνική Περιφέρεια #25 με το να απονήμει το βραβείο ‘AHEPA DISTRICT GOVERNOR OF THE YEAR’ 2011-2012 στον Κυβερνήτη, Νίκο Παπαδοπουλο κάτι που συνιστά ιδιαίτερη τιμή.
Η ΑΧΕΠΑ, ιδρύθηκε το 1922.

Πρόσφατα βρέθηκε το Ύπατο προεδρείο στην Αθήνα. Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην ΡΗΡ ο Ύπατος προέδρος Δρ. Γιάννης Γροσομανίδης https://www.panhellenicpost.com/archives/3543, αναφερόμενος στα εσωτερικά της οργάνωσης, της αρχαιότερης και μεγαλύτερης ομογενειακής οργάνωσης και απαντώντας στο ερώτημα: Πώς είναι σήμερα; είχε δηλώσει: «η ΑΧΕΠΑ συνεχίζει να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται στα πλαίσια του αμερικανικού κράτους, αλλά την ίδια ώρα επεκτείνει τη δραστηριότητά της και διεθνώς. Συνεχίζουμε να ιδρύουμε περισσότερα παραρτήματα. Αυτή τη στιγμή έχουμε 540 Τμήματα (Chapters). Μόλις ξεκινήσαμε να ιδρύσουμε νέο παράρτημα στη Βουλγαρία. Έχουμε παράρτημα στο Λονδίνο της Αγγλίας, έχουν παράρτημα στην Κωνσταντινούπολη τώρα και έχουμε στα σκαριά την οικοδόμηση νέων βάσεων στην Γαλλία, Γερμανία, ακόμη και στην Νότια Αφρική”.

Εκτός από τα νέα παραρτήματα και τα νέα Προγράμματα η οργάνωση «μετράει», σύμφωνα με τον Ύπατο πρόεδρο και τα τρία τελευταία χρόνια «1200 μέλη περισσότερα από πριν».

Προσδιορίζοντας τους στόχους της ΑΗΕΡΑ (Αμερικανική Ελληνική Προοδευτική Οργάνωση) ο κ. Γροσομανίδης αναφέρει: «Πρώτος στόχος είναι η φιλανθρωπία. Έπειτα, η Εκπαίδευση. Όπως γνωρίζετε, δίνουμε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια κάθε χρόνο σε υποτροφίες φοιτητών.  Θέλουμε μορφωμένη νεολαία, για να εξελιχθούν οι νέοι μας σε υπεύθυνους πολίτες, προκειμένου να εξασφαλίσουν καλές συνθήκες εργασίας. Εμείς επιθυμούμε γι αυτούς να έχουν μια καλύτερη ζωή από αυτή που είχαμε εμείς».

Επιπλέον, η ΑΧΕΠΑ στηρίζει πολλά κοινωνικά Προγράμματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, που εξασφαλίζουν στέγη σε νεαρούς και χαμηλού εισοδήματος πολίτες. Ανάμεσα στα προγράμματα αυτά, ξεχωρίζει το πρόγραμμα για επισκέψεις φοιτητών στην Ελλάδα. «Στέλνουμε φοιτητές στη γενέτειρα προκειμένου να παρακολουθήσουν μαθήματα για να συγκεντρώσουν διδακτικές μονάδες (credits) ενώ συγχρόνως θα γνωρίσουν τη χώρα της καταγωγής τους. Προσπαθούμε να βρισκόμαστε στο πλευρό τους και να βοηθάμε όλους, από τους μικρότερους μέχρι και τους μεγαλύτερους, να έλθουν σε επαφή με τον ελληνισμό και να καταλάβουν τη σημασία του φιλελληνισμού. Την σημασία της διατήρησης των παραδόσεων, της γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού. Οπότε το Πρόγραμμα αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας».

Το θέμα της ελληνικής γλώσσας είναι επίσης από τα σημαντικότερα Προγράμματα της Οργάνωσης. Σήμερα, σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από το ιδρυτικό παρελθόν της ΑΧΕΠΑ, η οργάνωση έχει υιοθετήσει μια νέα νοοτροπία. «Ο Ελληνισμός στις ΗΠΑ έχει ενταχθεί στην αμερικανική κοινωνία σε μεγάλο ποσοστό. Τώρα θέλουμε να εξελληνίσουμε τους Αμερικανούς. Επίσης να βοηθήσουμε του ομογενείς τρίτης, τέταρτης και πέμπτης γενιάς να μάθουν ελληνικά. Γι αυτό έχουμε εμπλακεί πολύ με προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και τα στηρίζουμε. Πολλά Chapters βοηθούν στην πληρωμή των δασκάλων και των βιβλίων. Επομένως είμαστε διαρκώς προσανατολισμένοι στην διατήρηση και υποστήριξη της γλώσσας των προγόνων μας».

«Έχουμε περάσει σε τρίτη, τέταρτη ακόμη και πέμπτη γενιά ομογενών. Ξέρετε ότι στην Αμερική οι ελληνοαμερικανοί έχουν χτίσει μόνοι τους τις εκκλησίες τους  και η ζωή τους κινείται γύρω από αυτές, γύρω από την οικογένεια και γύρω από την Κοινότητα. Προσπαθούμε, λοιπόν, να βοηθήσουμε στη διατήρηση των ηθών και των εθίμων, να κρατήσομε τις εθνικές μας ρίζες ούτως ώστε να τις κληροδοτήσουμε στις ερχόμενες γενιές».

*Φωτογραφία πρώτης σελίδος. Παλιαότερο στιγμιότυπο του Ύπατου Προέδρου της ΑΧΕΠΑ, Δρ. Γιάννη Γροσομανίδης με την ομογενή πολιτικό κ. Ολυμπία Σνόου.