Ανυπολόγιστες ζημιές από φωτιές στην Κρήτη

Χιλιάδες στρέμματα με ελιές και όχι μόνο, κατεστραμμένα. Αθώα ζώα αποτεφρωμένα. Σπίτια καμμένα. Η Βιάννος καίγεται για δεύτερη μέρα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών θα θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.

Η κατάσταση σήμερα 31 Ιουλίου 2012,  είναι καλύτερη, τα μέτωπα έχουν περιοριστεί και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη για να θέσουν υπό ολοκληρωτικό έλεγχο τη φωτιά.

Οι εικόνες καταστροφής στην ευρύτερη περιοχή της Βιάννου, από τη Μάρθα έως τον Κερατόκαμπο, είναι απίστευτες. 2-3 σπίτια στον Κερατόκαμπο κάηκαν, ενώ από την πύρινη λαίλαπα κατέκαψε δεκάδες στρέμματα με ελιές.

Οι πυροσβέστες έδωσαν ολονύχτια μάχη για να περιορίσουν την πυρκαγιά, ενώ μόλις ξημέρωσε «σηκώθηκαν» δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα (Έρικσον και Καμόφ-52), γράφει το cretalive.gr. Στην περιοχή επιχειρούν 25 υδροφόρα οχήματα με 60 άνδρες, 50 άνδρες μέλη πεζοπόρων τμημάτων (μεταξύ αυτών οι 30 άνδρες που έφθασαν από τη Θεσσαλονίκη) και κάτοικοι της περιοχής που συνδράμουν με κάθε μέσο που έχουν στη διάθεσή τους.

Οι διακοπές ρεύματος είναι αλλεπάλληλες, ενώ υπάρχουν προβλήματα και στην ύδρευση. Πάντως, σύμφωνα με το cretalive.gr, οι κάτοικοι της περιοχής πέρασαν τη νύχτα στα σπίτια τους.

Τη Δεύτερα, δυο άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ ένας πυροσβέστης χτύπησε κι επίσης μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

Στην περιοχή παραμένει το ασθενοφόρο από το Κέντρο Υγείας Βιάννου, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται οι δυνάμεις από το Ηράκλειο.

Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΜΕΡΑ

Χθες Δευτέρα,  έγινε γνωστό ότι τραυματίστηκαν τρεις πυροσβέστες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι δύο αντιμετωπίζουν πρόβλημα στα μάτια ενώ ο τρίτος μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο τραυματισμένος στο πόδι.

Οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή κάνουν εξαιρετικά δύσκολο το έργο των δυνάμεων της πυροσβεστικής (10 οχήματα, 20 πυροσβέστες, δύο πεζοπόρα τμήματα και δυο ελικόπτερα) που δίνουν πραγματική μάχη για να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο. Η φορά των ανέμων αλλάζει συνεχώς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνέχεις αναζωπυρώσεις.

Όλοι πλέον κάνουν λόγο για ένα δεύτερο “ολοκαύτωμα” στην Βιάννο καθώς οι  καταστροφές στις ελαιοκαλλιέργειες και στα αιγοπρόβατα είναι  ανυπολόγιστες. Τα ξημερώματα εκκενώθηκαν τα χωριά Κάτω Βιάννος, Χόνδρος και Περιβόλια.

ΦΩΤΟ EUROKINISSI ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Τα ξημερώματα οι φλόγες έφτασαν στις αυλές των σπιτιών και σήμανε συναγερμός. Εκκενώθηκαν οι οικισμοί της Κάτω Βιάννου και του Χόνδρου, ενώ κάηκαν κολώνες της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να βυθιστεί στο σκοτάδι όλο το δυτικό τμήμα της Βιάννου. Ακόμη και το δημαρχείο ηλεκτροδοτείται από γεννήτρια. Τα συνεργεία της ΔΕΗ καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση.

ΦΩΤΟ EUROKINISSI ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ο Εμμανουήλ Αγαπούλακης, αντιδήμαροχος της Βιάννου, μετέφερε στο NewsIt την καταστροφή που έχει προκαλέσει η πυρκαγιά. Κάηκαν δεκάδες στρέμματα με ελαιόδεντρα, ενώ έχουν καταστραφεί και τα δίκτυα ύδρευσης. Κανείς από τους κατοίκους των οικισμών που εκκενώθηκαν δεν κινδύνευσε. Όλοι τους μεταφέρθηκαν στο δημαρχείο της Βιάννου και είναι ασφαλείς.

Για τη φωτιά, υπάρχουν υπόνοιες ότι ξεκίνησε λόγω του ”πολέμου” για τα βοσκοτόπια, που υπάρχουν στην περιοχή. Αυτό που προέχει πάντως είναι να τεθεί έγκαιρα υπό έλεγχο. Τα υπόλοιπα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στη συνέχεια…

Τα υπόλοιπα πύρινα μέτωπα της Κρήτης

Δεν είναι μόνο η Βιάννος που  χρειάζεται την παρουσία των πυροσβεστών. Στον Κεραμέ Ρεθύμνου η φωτιά  μπορεί να βρίσκεται υπό ύφεση ωστόσο επειδή όλες τις προηγούμενες μέρες  ήταν εξαιρετικά μεγάλη και επικίνδυνη ενώ στην περιοχή εξακολουθούν να  πνέουν ισχυροί άνεμοι, παραμένουν στο σημείο 5 οχήματα με 15 άνδρες και ο  φόβος της αναζωπύρωσης είναι πάντα ορατός.

Στον Κάστελο του δήμου Ρεθύμνου η φωτιά που εκδηλώθηκε σήμερα τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο αφού οι  πυροσβέστες κατάφεραν να την σβήσουν μέσα σε τρεις ώρες. Έτσι στο  σημείο μέχρι τώρα μένει ένα όχημα με 3 άνδρες. Μια φωτιά που εκδηλώθηκε  ανατολικότερα, στο χωριό Αμπελάκι ελέγχθηκε και αυτή σχετικά νωρίς χωρίς  να προλάβει να κάψει μεγάλες εκτάσεις. Εκεί μένουν 2 οχήματα  με 6 άνδρες ενώ το μεσημέρι εκδηλώθηκε φωτιά και στη θέση Μαύρο Κόλυμπο της Ιεράπετρας. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις που έθεσαν τη φωτιά γρήγορα  υπό έλεγχο.