Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Γκορ Βιντάλ

Σε ηλικία 86 χρόνων έφυγε από τη ζωή ο Αμερικάνος συγγραφέας Gore Vidal (Γκορ Βιντάλ), όπως αναφέρει δημοσίευμα των Los Angeles Times. Σύμφωνα με την είδηση, ο συγγραφέας άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Χόλιγουντ, την Τρίτη (31/7) καθώς, όπως δήλωσε ο ανιψιός του, Burr Steers (Μπερ Στιρς), ο Vidal υπέφερε από πνευμονία.

Ο Vidal έγραψε συνολικά 25 μυθιστορήματα, ανάμεσα σε αυτά και τα επιτυχημένα «Burr» και «Myra Breckenridge», καθώς και διακόσες διατριβές και θεατρικά έργα. Το πρώτο του βιβλίο το έγραψε σε ηλικία 19 χρονών. Το δεύτερο βιβλίο του, με τίτλο «The City and the Pillar» προκάλεσε έντονες συζητήσεις κατά τη δεκαετία του ’50 οπότε και εκδόθηκε, καθώς πραγματεύεται ζητήματα σχετικά με την ομοφυλοφιλία. Τα περισσότερα βιβλιοπωλεία αρνήθηκαν την εποχή εκείνη να το τοποθετήσουν στα ράφια τους, με αποτέλεσμα ο συγγραφέας να τεθεί στο «περιθώριο» και να γράφει με ψευδώνυμο για κάποια χρόνια. Στο τέλος της δεκαετίας του ’50 ο Vidal άρχισε να δημοσιεύει ξανά με το όνομα του και να ασχολείται επίσης με τη συγγραφή σεναρίων για τον κινηματογράφο. Στις δεκαετίες ’70 και ’80 έγινε ευρύτατα γνωστός για τα ιστορικά του μυθιστορήματα, στα οποία «πρωταγωνιστούν» προσωπικότητες της Αμερικής, όπως ο Abraham Lincoln.

Το ταλέντο του Gore Vidal στη συγγραφή δεν τον εμπόδισε να ασχοληθεί και με την πολιτική. Ο ίδιος υπήρξε δύο φορές υποψήφιος για μια θέση στο Κογκρέσο, την πρώτη το 1960 και τη δεύτερη το 1982, αλλά δεν εκλέχτηκε καμία φορά. Χάρη στα ενδιαφέροντα, τις γνωριμίες, το χαρακτήρα και το έργο του, ο Vidal ήταν μια διάσημη προσωπικότητα που συμμετείχε συχνά σε δημόσιες συζητήσεις, αλλά αποτελούσε «αντικείμενο» συζήτησης και ο ίδιος. Όπως αναφέρεται και σε σχετικό δημοσίευμα της ιστοδελίδας του BBC, ο συγγραφέας διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τους Tennessee Williams, Orson Welles και Frank Sinatra, καθώς και με την οικογένεια του προέδρου Kennedy, ιδιαίτερα με την Jackie, που σύμφωνα με τον Τύπο ήταν ετεροθαλής αδελφή του. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Gore Vidal ήταν επίσης μακρινός εξάδελφος του άλλοτε Αντιπροέδρου των δημοκρατικών στις ΗΠΑ, Al Gore.

πηγή: ert.gr