Σε ξεσηκωμό και συστράτευση καλεί την Ομογένεια μέσω της ΡΗΡ ο Υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ PANHELLENIC POST ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΧΡΗΣΤΟ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ.

Τον Οικουμενικό Ελληνισμό, τον οποίο αποκαλεί «φορέα φρέσκιας νοοτροπίας, σύγχρονης γνώσης και βεβαίως μεγάλης αγάπης για την πατρίδα του», καλεί, σε αποκλειστική συνέντευξη που παρεχώρησε στην PanHellenic Post,  ο Υπουργός των Εσωτερικών, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, «να ξεσηκωθεί να συστρατευθεί και να στηρίξει την εθνική προσπάθεια που όλοι μαζί εδώ κάνουμε».

Ο Υπουργός Εσωτερικών θέτει ως προτεραιότητες του υπουργείου του, να διευκολύνει την ανάκτηση της ελληνικής Ιθαγένειας από ομογενείς. Προαγγαέλει αλλαγές στο νόμο περί Ιθαγένειας, και ως καθ ύλην αρμόδιος Υπουργός αποκαλεί «χρέος της Ελλάδος» την παροχή επιστολικής ψήφου στου Απόδημους Έλληνες.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Στυλιανίδης στην συνέντευξη του, περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδος, τονίζει ότι «ή χώρα αιμορραγεί», κάνει λόγο για «νέα λαμπρά μυαλά φεύγουν στο εξωτερικό» και επισημαίνει ότι η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν έτσι: «Ακόμα κι όταν οι Έλληνες ήταν φτωχοί, λέει, είχαν υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια».

Χαρακτηρίζει ως μεγαλύτερη πρόκληση στο Υπουργείο Εσωτερικών την «βιωσιμότητα και την ενδυνάμωση των υφιστάμενων κοινωνικών δομών που θα κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα των Ελλήνων» και μιλά για Πολιτική Κοινωνικής Ασπίδας ώστε, όπως αναφέρει, «να κερδίσουμε τον Πόλεμο κατά της Φτώχειας».

Αναφερόμενος στην γενικότερη στόχευση του Υπουργείου Εσωτερικών ο κ., Στυλιανίδης κάνει λόγο για πολιτική τριών αξόνων

1. Σύγχρονη Πολιτεία

2. Ισχυρή Αυτοδιοίκηση

3. Ανοιχτή, Δημοκρατική και Δίκαιη Κοινωνία.

Αναλυτικότερα, η συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη στην Panhellenic Post, έχει ως ακολούθως:

Ο Υπουργός των Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης με τον Εκδότη-Διευθυντή της Panhellenic Post κ. Χρήστο Μαλασπίνα.

ΡΗΡ: Κύριε Υπουργέ, αφού σας ευχηθώ καλορίζικος, θέλω να ρωτήσω, Το υπουργείο Εσωτερικών είναι ένα  μεγάλο  και σημαντικό υπουργείο για την άσκηση πολιτικής της κυβέρνησης. Είναι και  συναρπαστικό την ίδια ώρα; Ποιές είναι οι εντυπώσεις σας μέχρι τώρα; Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζετε ως Υπουργός Εσωτερικών;

Στυλιανίδης: Η κρίση έχει δημιουργήσει μια νέα τάξη εξαθλιωμένων Ελλήνων. Δεν υπάρχει στην Ελλάδα οικογένεια που να τα βγάζει πέρα. Δεν υπάρχει σπίτι χωρίς άνεργο. Χιλιάδες νέα λαμπρά μυαλά φεύγουν στο εξωτερικό. Η χώρα αιμορραγεί, πολλαπλασιάζονται οι άνεργοι, οι άστεγοι, οι αναξιοπαθούντες. Η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ έτσι και δεν πρέπει να καταντήσει έτσι. Ακόμα κι όταν οι Έλληνες ήταν φτωχοί, είχαν υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια. Η μεγαλύτερη πρόκληση στο Υπουργείο Εσωτερικών είναι η βιωσιμότητα και η ενδυνάμωση των υφιστάμενων κοινωνικών δομών που θα κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα των συμπατριωτών μας. Στόχος μας είναι μέσω των Δήμων να εφαρμόσουμε την Πολιτική Κοινωνικής Ασπίδας ώστε να κερδίσουμε τον Πόλεμο κατά της Φτώχειας. Κοινωνικά επιδόματα για αναξιοπαθούντες, βρεφονηπιακοί σταθμοί, βοήθεια στο σπίτι, μέριμνα για αστέγους, κοινωνικά παντοπωλεία, προγράμματα αυτεπιστασίας για ανέργους είναι μόνο μερικές από τις προτεραιότητές μας.

ΡΗΡ: Πώς είναι η γενικότερη κατάσταση της πατρίδας; Πολλά ακούγονται -και στο εξωτερικό- για το πόσο καθοριστικός μήνας θα είναι ο Σεπτέμβριος, έχει κάποια βάση αυτό;

Στυλιανίδης: Στις φήμες και στην παραπολιτική απαντούμε με έργα. Τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και όλοι οι υπουργοί, συνεχίζουμε απερίσπαστοι το έργο μας προκειμένου να φέρουμε σε πέρας τη δύσκολη αποστολή που μας ανέθεσε ο λαός στις πρόσφατες εκλογές. Αυτή η κυβέρνηση ήρθε για να πετύχει. Πρέπει να συγκρατήσουμε και αντιστρέψουμε την ύφεση που παραλύει την οικονομία και γονατίζει την Ελλάδα. Την ίδια ώρα, δε θέλουμε να σηκώσουν το βάρος των αναγκαίων αυτών αλλαγών οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Στόχος όλων μας είναι να αντιστρέψουμε την αρνητική εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό ώστε να πετύχουμε τους καλύτερους όρους διαπραγμάτευσης.

ΡΗΡ:  Οι Δήμοι και οι Κοινότητες έχουν επαρκείς πόρους για να λειτουργήσουν απρόσκοπτα;

Στυλιανίδης: Ο «Καλλικράτης» έγινε βιαστικά και πρόχειρα με θύματα τους πολίτες και τους ΟΤΑ. Μειώθηκαν οι πόροι κατά 61% απ’ το 2009 μέχρι σήμερα, χωρίς όμως να εξορθολογιστούν οι λειτουργίες των Δήμων. Αποτέλεσμα, να απειλείται ακόμα και η βιωσιμότητά τους. Ότι δεν έγινε τους προηγούμενους μήνες, χρόνια καλύτερα, προσπαθούμε να το πετύχουμε τώρα. Είμαστε σε συνεργασία με την Task Force του κ. Reichenbach  για τη μεταφορά σύγχρονης ευρωπαϊκής τεχνογνωσίας στους Δήμους και τις Περιφέρειές μας. Παράλληλα, έχουμε προτείνει μέτρα για τον εξορθολογισμό των δαπανών και ευρηματικά χρηματοδοτικά εργαλεία όπως είναι η μεταφορά του συντελεστή δόμησης που μπορεί να αποκαταστήσει τα χρέη των δήμων από τις απαλλοτριώσεις, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΟΤΑ, η ανεύρεση κτηρίου όπου θα στεγαστούν όλες οι υπηρεσίες του υπουργείου που βρίσκονται διάσπαρτες σε 5 σημεία στο κέντρο της Αθήνας κ.α..

ΡΗΡ: Ένα από τα πολλά θέματα που εμπίπτουν στον κύκλο του Υπουργείου Εσωτερικών είναι και αυτό της Ιθαγενείας. Υπάρχουν πολλοί ομογενείς που επιζητούν να λάβουν την ελληνική Ιθαγένεια.  Μελετάτε ενδεχομένως αλλαγές στον ισχύοντα νόμο;  Αν ναι, προς ποια κατεύθυνση;

Στυλιανίδης: Η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου μας αφορά τις αλλαγές στο νόμο περί Ιθαγένειας. Εξάλλου, και στα μέτρα προγραμματικής σύγκλισης που συμφώνησαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αναφέρεται ρητά η προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου για απόδοση Ιθαγένειας σε συνδυασμό με τις σύγχρονες εξελίξεις και σε αντιστοίχηση με τα ισχύοντα σε χώρες του ευρωπαϊκού Νότου με παρόμοια προβλήματα. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό έχω ήδη ενημερώσει και τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

ΡΗΡ: Ορισμένοι Ομογενείς, αναγνώστες της Panhellenic Post, διατυπώνουν το αίτημα-παράπονο  ότι δεν τους χορηγείται η ελληνική Ιθαγένεια γιατί οι γονείς τους παροτρύνθηκαν και κράτησαν εκείνα τα χρόνια την τουρκική.  Υπάρχει κάποια απάντηση σ΄ αυτό;

Στυλιανίδης: Είναι πρώτη προτεραιότητα της νέας ηγεσίας του Υπουργείου να διευκολύνει την ανάκτηση της ελληνικής Ιθαγένειας από ομογενείς. Αυτό, όμως, προϋποθέτει σεβασμό στις κείμενες διατάξεις και επίσπευση και απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών. Να είναι βέβαιοι οι ομογενείς μας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να τους εγκαταλείψει.

ΡΗΡ: Με δεδομένο ότι στις Ευρωεκλογές συστήνονται εκλογικά τμήματα στις Προξενικές μας αρχές στο εξωτερικό, γιατί δεν γίνεται κάτι ανάλογο και με τις εθνικές εκλογές;

Στυλιανίδης:  Μία από τις προτεραιότητες που έχουμε θέσει κατά τις Προγραμματικές Δηλώσεις είναι  η αναγνώριση της ψήφου των ομογενών. Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με το Σύνταγμα, προϋπόθεση για να θεσμοθετηθεί κάτι τέτοιο είναι να υπάρξει ισχυρή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Είναι, λοιπόν, στις προθέσεις μας, να το επαναφέρουμε το επόμενο διάστημα όχι σε πρώτο χρόνο, αλλά σε αμέσως δεύτερο χρόνο, την ψήφιση του σχετικού νόμου που κατοχυρώνει την ψήφο των Ομογενών. Είναι χρέος της Ελλάδος προς μία άλλη Ελλάδα που μας κάνει υπερήφανους και που πρέπει όπως αυτή να στέκεται δίπλα μας να τους αναγνωρίσουμε το δικαίωμα να απαιτεί να σταθούμε και εμείς δίπλα της.

ΡΗΡ: Πολλοί ομογενείς  που ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην Επαρχία ρωτούν πως θα επιτύχουν γρήγορα να πάρουν την έγκριση και ποιο είναι αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης ενός καταστήματος ή μιας επιχείρησης στην Επαρχία;

Στυλιανίδης: Η απλούστευση των διαδικασιών, ο πόλεμος κατά της γραφειοκρατίας, οι μειωμένες, οι ελάχιστες δυνατές υπογραφές έγκρισης, είναι προτεραιότητες που έχουν να κάνουν με την προσπάθεια που κάνουμε σήμερα να ανασυγκροτήσουμε, να  αναδιοργανώσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τη Δημόσια Διοίκηση. Αναμφισβήτητα κάθε μορφή επένδυσης πρέπει να έχει διαφορετικό αποδέκτη του φακέλους του επενδυτή.

Επομένως, εξειδικευμένα δεν μπορώ να σας δώσω μία απάντηση. Αυτό, όμως, που μπορώ να σας διαβεβαιώσω, είναι ότι από την πλευρά της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, έχουν δοθεί οι κατάλληλες οδηγίες στους προϊσταμένους, ώστε, η αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπου αυτή εμπλέκεται, αλλά και η αιρετή αυτοδιοίκηση του πρώτου και του δεύτερου βαθμού, να έχει τη στελέχωση και τη βούληση να επισπεύδει κατά το δυνατόν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την αδειοδότηση των επενδύσεων, ιδιαίτερα δε αυτών που δημιουργούν και θέσεις εργασίας.

ΡΗΡ: Από όποιο υπουργείο περάσατε, κύριε Υπουργέ, αφήσατε πίσω σας μετρήσιμο έργο. Ποια φιλοδοξείτε να είναι η σφραγίδα σας, στο Εσωτερικών;

Στυλιανίδης: Η προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει στο Υπουργείο θα ξεδιπλωθεί συστηματικά πάνω σε 3 άξονες:

1. Σύγχρονη Πολιτεία

2. Ισχυρή Αυτοδιοίκηση

3. Ανοιχτή, Δημοκρατική και Δίκαιη Κοινωνία

Σύγχρονη πολιτεία σημαίνει πρώτα απ’ όλα αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και της πολιτικής. Αυτό θα γίνει με την επιβολή αυστηρών κανόνων διαφάνειας και χρηστής διακυβέρνησης στα κόμματα και στους πολιτικούς της κεντρικής και της αυτοδιοικητικής σκηνής, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στις αποφάσεις που τους αφορούν.

Ισχυρή Αυτοδιοίκηση για εμάς σημαίνει: Οικονομική Αυτοτέλεια και Διοικητική Αυτονομία. Οι 13 αιρετές περιφέρειες είναι το ασφαλέστερο όχημα για την ολοκληρωμένη περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας. Οι 325 Δήμοι, είναι οι αποτελεσματικότεροι εκτελεστικοί βραχίονες για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, την εφαρμογή μιας Πολιτικής Κοινωνικής Ασπίδας και την επίτευξη μιας Πράσινης Οικολογικής Λειτουργίας και Ανάπτυξης.

Για να πετύχουμε τέλος μια ανοιχτή, δημοκρατική και δίκαιη κοινωνία, στοχεύουμε στην κατάλυση των γκέτο, στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την απόδοση Ιθαγένειας σε ομογενείς όπως προείπαμε και στην προώθηση σύγχρονων πολιτικών ενσωμάτωσης για νόμιμους μετανάστες και επιθετικών πολιτικών επαναπροώθησης για τους παράνομους.

Πίσω από όλα αυτά που σας περιγράφω, ετοιμάζονται σύγχρονα απλά και αποτελεσματικά Σχέδια Νόμων που θα καταθέσει στην Βουλή σύντομα η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.

ΡΗΡ: Ένα μήνυμά σας για την Ομογένεια;

Στυλιανίδης: Η Ομογένεια, υπήρξε πάντοτε η ζωοδότρια πηγή του Παγκόσμιου ελληνισμού. Αλλά και της μητέρας πατρίδος. Η παρούσα συγκυρία που η Ελλάδα αδικείται, ταπεινώνεται, ενδεχομένως σε πολλές περιπτώσεις συκοφαντείται, στην παρούσα συγκυρία που οι Έλληνες κάνουν την αυτοκριτική τους για τα λάθη του παρελθόντος και έχουνε μπει σε μία δύσκολη, σε μία αιματηρή προσπάθεια ανάκαμψης και ανασυγκρότησης, η μοναδική ελπίδα που θα μπορούσε να ξεσηκώσει, να εμπνεύσει να στηρίξει και να καθοδηγήσει τα βήματα του ελληνισμού της Ελλάδος, είναι ο Οικουμενικός Ελληνισμός. Διότι είναι φορέας φρέσκιας νοοτροπίας, σύγχρονης γνώσης και βεβαίως μεγάλης αγάπης για την πατρίδα του.

Αυτόν τον ελληνισμό, λοιπόν, θα μου επιτρέψετε ως αρμόδιος Υπουργός των Εσωτερικών, να τον καλέσω να ξεσηκωθεί να συστρατευθεί και να στηρίξει την εθνική προσπάθεια που όλοι μαζί εδώ κάνουμε.