Αλλάζει ο νόμος για τον συμψηφισμό χρεών

Στην τροποποίηση του άρθρου 11 του Ν. 3943/2011 που ρυθμίζει θέματα συμψηφισμού μη ληξιπρόθεσμων οφειλών με απαιτήσεις από το δημόσιο, προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών όπως αποκάλυψε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Με αφορμή ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Πετράκου, για την καθυστέρηση επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος ο υφυπουργός αναγνώρισε το πρόβλημα, καθώς οι καθυστερήσεις σχετίζονται με τις ελλείψεις προσωπικού του υπουργείου που διενεργούν τους ελέγχους, αλλά και με τη διάταξη του ανωτέρω νόμου.

Πάντως ο κ. Μαυραγάνης έσπευσε να υπογραμμίσει ότι το υπουργείο σύντομα θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Ο υφυπουργός απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ, Έλενας Ράπτη, σχετικά με τον ΦΠΑ στην εστίαση, ξεκαθάρισε ότι είναι πρόθεση της κυβέρνησης η επιστροφή του ΦΠΑ εστίασης στα προ κρίσης επίπεδα. Πρόσθεσε όμως ότι η χρονική στιγμή συναρτάται με τα δημοσιονομικά δεδομένα, την ανάγκη της αγοράς να λειτουργήσει, την ενίσχυση του τουρισμού και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο υφυπουργός επανέλαβε τη θέση του ότι «όχι η υπερφορολόγηση αλλά η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, οι χαμηλότεροι συντελεστές και τα χαμηλότερα πρόστιμα είναι η σωστή συνταγή για ουσιαστική συμβολή στην οικονομική ανάκαμψη».

Στο αίτημα της βουλευτού να σταματήσει η εισπρακτική πολιτική και να μειωθεί η φορολογία για τα φυσικά πρόσωπα, ο υφυπουργός είπε ότι «για να μπορέσουμε να μειώσουμε τους φόρους και να έχουμε ισοδύναμο, πρέπει επιτέλους να έχουμε αποτέλεσμα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής γιατί όλα τα στατιστικά δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι πίσω και ότι τα αποτελέσματα στα έσοδα δεν είναι ικανοποιητικά σε συγκεκριμένους τομείς».

Πρέπει να αναστήσουμε τον φοροελεγκτικό μηχανισμό, ο οποίος αυτήν τη στιγμή για διαφόρους λόγους δεν μπορεί να ανταποκριθεί, είπε ο κ. Μαυραγάνης.

ΠΗΓΗ:NewsIt.gr