Την ιδανική αναλογία για το τέλειο κάστρο στην άμμο ανακάλυψαν ερευνητές

Eίναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια, λέει ένα παλιό τραγούδι, όμως ομάδα Ολλανδών, Γάλλων και Ιρανών ερευνητών ανακάλυψαν το μυστικό για το τέλειο κάστρο και όχι μόνο/

Το μυστικό κατά βάση έχει να κάνει με το να χρησιμοποιεί κανείς λίγο μόνο νερό σε συνδυασμό με την άμμο.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, Ολλανδοί, Γάλλοι και Ιρανοί ερευνητές, που δημοσίευσαν την -επίκαιρη λόγω καλοκαιριού- μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Scientific Reports», πέρασαν πολλές μάλλον ευχάριστες ώρες στο εργαστήριό τους κάνοντας πειράματα με άμμο και κουβαδάκια.

Όπως αναφέρουν, το νερό συγκρατεί την άμμο, δημιουργώντας ένα είδος «υγρών γεφυρών» ανάμεσα στους κόκκους της. Όμως τόσο το πολύ όσο και το ελάχιστο νερό κάνουν το κάστρο ευάλωτο και προδιαγράφουν την καταστροφή του σε σύντομο χρόνο.

Οι έως τώρα εκτιμήσεις έλεγαν ότι χρειάζεται ένα κουβαδάκι νερού για κάθε οκτώ κουβαδάκια άμμου ή περίπου αναλογία 12,5% σε νερό.

Όμως η νέα έρευνα αναθεωρεί αυτή τη «συνταγή» και υποστηρίζει ότι το νερό δεν πρέπει να ξεπερνά το 1%.

Αυτό το άριστο μείγμα (99% άμμος- 1% νερό) επιτρέπει στο κάστρο να φθάσει σχετικά εύκολα σε μεγάλο ύψος έως πέντε μέτρων, ανάλογα πάντα με την έκταση της βάσης του (όσο μεγαλύτερη είναι αυτή, τόσο ψηλότερα μπορεί να πάει το κάστρο).

Για παράδειγμα, με μια κυλινδρική βάση που έχει ακτίνα 20 εκατοστών, μπορεί κανείς -εφόσον ακολουθεί την παραπάνω επιστημονική «φόρμουλα»- να κτίσει άνετα ένα κάστρο ύψους έως 2,4 μέτρων (με τέτοιο κάστρο, εγγυημένα κανείς συγκεντρώνει γύρω του όχι μόνο τα παιδιά του, αλλά όλη την παραλία).

Το σχετικό παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες κατέχει ο Εντ Τζάρετ, ο οποίος πέρυσι σήκωσε, στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, ένα κάστρο από άμμο ύψους σχεδόν 12 μέτρων, πάνω σε μια φυσικά αρκετά μεγάλη βάση.

ΠΗΓΗ: in.gr