Επίθεση ιταλικής εφημερίδας στη Γερμανία

Η εφημερίδα «Il Giornale», η οποία ανήκει στον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της επιρροής της Γερμανίας στην ευρωζώνη, αποκαλώντας την το «Τέταρτο Ράιχ» και υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) υποχώρησε στις πιέσεις του Βερολίνου.

Η εφημερίδα δημοσιεύει μια φωτογραφία της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ με το δεξί χέρι υψωμένο και τη λεζάντα Χάιλ Άνγκελα». Με τον τρόπο αυτό η εφημερίδα σχολίασε τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι χθες με τις οποίες εμφανίστηκε να υπαναχωρεί από το σενάριο αγοράς ιταλικών ομολόγων από μέρους της ΕΚΤ. Η εφημερίδα υποστήριξε ότι ο Ντράγκι έκανε πίσω λόγω της γερμανικής αντίθεσης στο σχέδιο αυτό.

«Το “όχι” της Μέρκελ και της Γερμανίας θα μας συντρίψει, όπως και την Ευρώπη», ανέφερε η Ιλ Τζιορνάλε, προσθέτοντας σε κύριο άρθρο της πως «η Γερμανία κέρδισε. Η Ιταλία, η Ευρώπη και το ευρώ έχασαν» και η Ιταλία ανήκει τώρα στο «Τέταρτο Ράιχ».

Το Τρίτο Ράιχ ήταν η περιοχή που κατείχε η Ναζιστική Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ, περιλαμβανομένης της στρατιωτικής κατοχής της Ιταλίας την περίοδο 1943-45. Το Πρώτο Ράιχ –η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του Γερμανικού Έθνους, έλεγχε μέρος της Ιταλίας για περίπου 1.000 χρόνια.