Ο Κυπριακός Τύπος της Κυριακής 05-08-12

Ο Κυπριακός Τύπος σήμερα 05-08-12

 Η επιτυχία του Κύπριου ιστιοπλόου Παύλου Κοντίδη ο οποίος χαρίζει στην Κύπρο το πρώτο της ολυμπιακό μετάλλιο, προβάλλεται σε όλες τις εφημερίδες. Πρωτοσέλιδα θέματα αποτελούν επίσης οι προεδρικές εκλογές, οι διάφορες συνεργασίες και ιδιαίτερα του ΔΗΚΟ με τον Δημοκρατικό Συναγερμό, καθώς και τα σχέδια της Τρόικας καθώς και η σύλληψη του νέου υπόπτου για βιασμό του 10χρονου παιδιού στη Λάρνακα.Η «Αλήθεια» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Η Κύπρος στα όρια» γράφει ότι η εμμονή του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του ΑΚΕΛ με τις τράπεζες και τα ‘φουσκωμένα’ στοιχεία για την ανακεφαλαιοποίηση τους που δόθηκαν στην τρόικα, απειλούν τον Συνεργατισμό, βυθίζουν το κοινωνικό κράτος και υποχρεώνουν σε λήψη σκληρών μέτρων για τους πολίτες. Προβάλλει επίσης την επιτυχία του Παύλου Κοντίδη ο οποίος χάρισε στην Κύπρο το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο, εξασφαλίζοντας το αργυρό, και ενδεχομένως το χρυσό τη Δευτέρα. Γράφει σε άλλη στήλη ότι αύξηση παρουσιάζουν οι περιπτώσεις των μαθητών που αντιμετωπίζουν προβλήματα στα σχολεία. Πέντε χιλιάδες πέρσι παραπέμφθηκαν σε ψυχολόγο.«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Παίρνουν θέσεις μάχης εν αναμονή Τρόικας και Μνημονίου», γράφει ότι ήδη τα μέτωπα οχυρώνονται, με τους μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς να λαμβάνουν θέσεις και να καταβάλλουν έντονες προσπάθειες να υπερασπιστούν από τη μια, τα κεκτημένα των εργαζομένων και από την άλλη, να μην επωμιστούν τα βάρη οι κυπριακές επιχειρήσεις. Γράφει αλλού ότι αναβιώνει η παλαί ποτέ κεντροδεξιά συμμαχία έπειτα από μια εικοσαετία αφού η ηγεσία του ΔΗΚΟ έβγαλε την τελευταία παρτίδα και όλα τα χαρτιά δείχνουν στήριξη Νίκου Αναστασιάδη. Σε άλλη στήλη γράφει ότι ο 10χρονος οδήγησε στη σύλληψη του βιαστή του.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Χειρότερα απ’ ότι αναμέναμε» γράφει ότι τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας είναι βαθύτερα και εντονότερα απ’ ότι αρχικά υπολογιζόταν, σύμφωνα με τους επικεφαλής της Τρόικας για την Κύπρο, Maarten Verwey, Delia Velculescu και Philip Rother. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη ο οποίος είπε ότι προειδοποίησε τον Πρόεδρο Χριστόφια για τα ελληνικά ομόλογα. Γράφει αλλού ότι οι μοτοσικλετιστές, πιστοί στο καθεχρονικό τους προσκύνημα στους ηρωικούς νεκρούς των αγώνων του τόπου, άρχισαν από χθες την πορεία τους από την Πάφο με προορισμό τη Δερύνεια.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Διαγράφηκαν δάνεια εκατομμυρίων;» γράφει ότι στελέχη τράπεζας που αντιμετωπίζει σήμερα προβλήματα, φέρονται να έχουν διαγράψει δάνεια ή χρέη επωνύμων παραγόντων που συμποσούνται σε μερικά εκατομμύρια ευρώ. Προβάλλει επίσης την είδηση για την υπογραφή των συμβολαίων για την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας. Ο Υπουργός Συγκοινωνιών δήλωσε ότι τέτοια έργα αναμένεται να ενισχύσουν την οικονομία σε μία περίοδο ύφεσης. Αλλού γράφει ότι ο Κυριάκος Ιωάννου ρίχνεται σήμερα στην μάχη του ύψους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Η αγγλόφωνη «Sunday Mail» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Η επίρριψη ευθυνών στις τράπεζες ενδεχομένως να αποτελεί μπούμερανγκ» γράφει ότι σύμφωνα με αξιωματούχους τραπεζών, οι κυπριακές τράπεζες ενδεχομένως να δεχθούν μεγάλες πιέσεις αν το ποσό για ανακεφαλαιοποίηση τους είναι τεράστιο. Αναφέρεται επίσης στην μεγάλη νίκη του Κύπριου ιστιοπλόου Παύλου Κοντίδη ο οποίος χαρίζει στην Κύπρο το πρώτο της ολυμπιακό μετάλλιο. Αλλού γράφει ότι ο νόμος γύρω από την λειτουργία των επιχειρήσεων οι οποίες αγοράζουν χρυσό για μετρητά είναι ασαφής.

Η εβδομαδιαία «Η Μάχη» κάτω από τον τίτλο «Απόλυτος άρχων» γράφει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης βρίσκεται στην πλέον πλεονεκτική θέση αφού το σκηνικό στο εσωτερικό δείχνει μια συνολική αποστροφή από το ΑΚΕΛ Αλλού αναφέρεται σε συνέντευξη του Προέδρου του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Χρεογράφων Φοίβου Μαυροβουνιώτη ο οποίος προειδοποιεί ότι εάν δεν λυθεί σύντομα το θέμα που δημιουργήθηκε με τα αξιόγραφα των τραπεζών Λαϊκής και Κύπρου, οι κάτοχοι τους θα αποσύρουν όλες τις καταθέσεις τους. Αλλού αναφέρει ότι σκληρό πόκερ διεξάγεται μεταξύ της Αστυνομίας και των υπόπτων στην υπόθεση της πενταπλής δολοφονίας στην Αγία Νάπα.