ΗΠΑ: Για ξέπλυμα δεκάδων δισ. δολ. κατηγορείται η Standard Chartered

Οι ρυθμιστές αρχές του τραπεζικού τομέα της Νέας Υόρκης απειλούν να αφαιρέσουν την άδεια λειτουργίας από τη Standard Chartered, κατηγορώντας τη βρετανική τράπεζα ότι απέκρυψε συναλλαγές αξίας 250 δισ.δολ με το Ιράν, κατά παράβαση της αμερικανικής νομοθεσίας.

Το Τμήμα Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης (DFS) ανακοίνωσε ότι η τράπεζα «συνωμότησε» με την ιρανική κυβέρνηση και απέκρυψε από τις αμερικανικές αρχές περίπου 60.000 συναλλαγές που της απέφεραν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε προμήθειες μέσα σε διάστημα δέκα ετών, εκθέτοντας το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα σε τρομοκράτες, εμπόρους ναρκωτικών και διεφθαρμένα κράτη.

Σε ανακοίνωσή της, η Standard Chartered αναφέρει ότι η τράπεζα «δεν πιστεύει ότι η εντολή που εκδόθηκε από το DFS παρουσιάζει μια πλήρη και ακριβή εικόνα των γεγονότων». Η ίδια μάλιστα, τοποθετεί το ύψος των συναλλαγών με τους Ιρανούς που δεν έγιναν σύμφωνα με τους κανονισμούς σε λιγότερα από 14 εκατ. δολάρια.Οι μετοχές της τράπεζας υποχωρούσαν νωρίτερα κατά 19% στο Λονδίνο και 20% στο Χονγκ Κονγκ.

 

 

 

 

πηγή: naftemporiki.gr