“Κομματική προσέγγιση μελών Ομογένειας από τις ελληνικές κυβερνήσεις”

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Εντυπωσιακή για την ειλικρίνειά της και «καυτή» ως προς το νόημά της είναι  η παραδοχή εκ μέρους του πρώην  Πρέσβη της Ελλάδος στις Ηνωμενες Πολιτείες Αμερικής, κ. Βασίλη Κασκαρέλη ότι «…οι ελληνικές κυβερνήσεις επικέντρωναν τις προσπάθειές τους σε κομματική προσέγγιση των μελών της Ομογένειας» και  δεν τους πλησίαζαν  ως εθνικό ενιαίο σύνολο!

Βέβαια, δεν ήταν απαράτητη η δημόσια δήλωση του άξιου καθ όλα διπλωμάτη για να μάθουμε τι ακριβώς συνέβαινε τα χρόνια της Μεταπολίτευσης μεταξύ Αθηνών και ομογένειας.  Άλλωστε, με αυτό ακριβώς το σκεπτικό λειτούργησε, όλα τα είκοσι χρόνια της ύπαρξής  του, το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και αυτός ήταν και ο βασικός λόγος για τον οποίο σύρθηκε στο σημερινό του τραγικό  ναυάγιο…

Η εσφαλμένη πολιτική του εθνικού κέντρου, σε συνδυασμό με την υποτονική -στα εθνικά ζητήματα- στάση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και την προσωποκεντρική -σε ορισμένες περιπτώσεις- στάση μερίδας του ομογενειακού Τύπου των ΗΠΑ, οδήγησε στη σημερινή «παθητική αδράνεια» την Ομογένεια της Αμερικής.

Η αποχαιρετιστήρια συνέντευξη που παραχώρησε στην Ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» της Νέας Υόρκης και δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Δευτέρας (7 Αυγούστου 2012) ο κ. Βασίλης Κασκαρέλης, «κρύβει» και άλλες, πολλές –και ιδιαίτερα χρήσιμες- αλήθειες.

Όπως, π.χ. ότι «…η ελληνοαμερικανική Κοινότητα είναι μία εξαιρετικά δυναμική Κοινότητα με τεράστιες δυνατότητες, η οποία  -επειδή λέγω πάντοτε τα πράγματα με το όνομά τους- θα μπορούσε με κάποια καλύτερη οργάνωση και καλύτερο συντονισμό να αποδώσει πολλαπλάσια από αυτά που αποδίδει σήμερα προς όφελος όχι της Ελλάδας, αλλά των μελών της, των Ελληνοαμερικανών».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Κασκαρέλης είναι αυτόκοος και αυτόπτης γνώστης των ομογενειακών πραγμάτων στις ΗΠΑ καθώς υπηρέτησε ευδοκίμως τόσο στην ελληνική πρεσβεία της Ουάσιγκτον μέχρι πρόσφατα όσο και στον ΟΗΕ την περίοδο του 1990.

Κατά τα λοιπά, η συνέντευξη του Έλληνα Διπλωμάτη, ο οποίος ήταν επιλογή τόσο του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά όσο και του  Υπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου για τη θέση του Γενικού Γραμματέα στο ΥΠΕΞ, «υποφέρει» από την έλλειψη του αυτονόητου ακολουθητικού ερωτήματος  εάν ο ίδιος, ως Πρέσβης, είχε επισημάνει στις ελληνικές κυβέρνησεις το λάθος τους, που ο ίδιος είχε εντοπίσει και, εάν ναι, τι του είχαν απαντήσει…

Ενδιαφέρον έχει και μία, ακόμη, απάντηση του κ. Γενικού, αυτή που αφορά στο ρόλο του εκπροσώπου της Ελλάδας (επομένως και της ίδιας της Ελλάδας) στην Αμερική, ότι δεν πρέπει  να προσπαθεί να επιβάλλει στην Ομογένεια τις απόψεις του ή τις απόψεις της Αθήνας. «Πρέπει να κάνει εισηγήσεις και προτάσεις με τον αντικειμενικό τρόπο που βλέπει τα πράγματα, αλλά από εκεί και πέρα είναι απόφαση της Ομογένειας αν θέλει να εφαρμόσει στην πράξη αυτές τις εισηγήσεις και να υλοποιήσει τις προτάσεις, διότι πρέπει οποιαδήποτε αλλαγή να προέλθει μέσα από την Ομογένεια, δεν μπορεί να της επιβληθεί, δεδομένου ότι είναι και το μορφωτικό επίπεδο πολύ υψηλό και ο δυναμισμός της σε υψηλό επίπεδο».

Η επισήμανση αυτή του κ. Κασκαρέλη προσλαμβάνει δυναμική επικαιρότητα από το γεγονός ότι ο νέος  Υφυπουργός Εξωτερικών –αρμόδιος για θέματα Οικουμενικού Ελληνισμού- κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, έχει ήδη ξεκινήσει έναν ευρύ κύκλο επαφών και συζητήσεων με στελέχη της ομογένειας προκειμένου να διαμορφώσει αντίληψη περί του «υποκατάστατου» του ΣΑΕ τη χρηματοδότηση του οποίου έχει, ως γνωστόν, με μονομερή απόφαση διακόψει ο καθ’ ημάς προηγούμενος Υφυπουργός κ. Δημ. Δόλλης…

Πράγματι, καθημερινά περνούν από το υπουργικό γραφείο του κ. Τσιάρα δεκάδες ομογενείς  πρόεδροι οργανώσεων, μέλη του ΣΑΕ, δημοσιογράφοι κλπ. τις απόψεις των οποίων ακούει με προσοχή ο κ. Τσιάρας, ως προς την μετεξέλιξη του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, το τέλος του οποίου είναι προδιαγεγραμμένο.

Πάντως, ο κ. Υφυπουργός δεν κρύβει από τους συνομιλητές του τον προβληματισμό του για μια σειρά από ζητήματα, όπως είναι η εκλογή  νέου προεδρείου και οι αλλαγές στον σχετικό νόμο 3480/2006 που διέπει τη λειτουργία του ΣΑΕ.

Την ίδια ώρα ο κ. Τσιάρας αφήνει να διαφανεί ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του έχουν «έτοιμο» σχέδιο για την …αυτοχρηματοδοτούμενη (!)  μετεξέλιξη του ΣΑΕ.

Πάντως, οι περισσότερες εισηγήσεις που δέχεται μέχρι στιγμής ο κ. Υφυπουργός από ομογενειακούς παράγοντες αφορούν, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Panhellenic Post, στην αναβολή των εκλογών για νέο προεδρείο στο ΣΑΕ καθώς, όπως εκτιμούν, δεν επαρκεί ο χρόνος για τη σύγκλιση των Περιφερειακών, εκτός και έαν επιχειρηθεί «κουκούλωμα» και συνοπτικές διαδικασίες, κάτι που κατηγορηματικά έχει αποκλείσει ο κ. Τσιάρας στην πρόσφατη συνέντευξή του Στην Panhelenic Post. https://www.panhellenicpost.com/archives/14805

Επίσης ο κ. Τσιάρας, κατά τις ίδιες πάντοτε έγκυρες πλήροφορίες, δέχεται πολλές εισηγήσεις από Ομογενείς για μεγαλύτερη δραστηριοποίηση των εθνοτικών οργανώσεων (παγκόσμιες ενώσεις  περιοχών, Παγκόσμια Ένωση Ελλήνων Ιατρών και Βιοεπιστημόνων της Διασποράς ) καθώς και για τη δημιουργία κάτι «καινούργιου» και όχι «φρεσκαρίσματος» μιάς κατάστασης που «μυρίζει».

Εισηγήσεις έχει δεχθεί ο κ. Υφυπουργός και για τα οικονομικά του ΣΑΕ και την διερεύνηση των ταμειακών πεπραγμένων του απερχόμενου προεδρείου.

Πάντως, ο κ. Τσιάρας, ο οποίος δείχνει να είναι πρόθυμος να τα ελέγξει όλα και να ζητήσει εξηγήσεις,  αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του αναφορικά με το ΣΑΕ και το υποκατάστατό του όταν θα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών του με τα στελέχη της οργανωμένης ομογένειας. Δείχνει δε ανοικτός στο να αξιοποιήσει τα λίγα μέλη του ΣΑΕ που έχουν διακριθεί μέχρι σήμερα.

Και στο σημείο αυτό είναι επίκαιρη η «προειδοποίηση» του κ. Κασκαρέλη, περί κομματικών παρεμβάσεων  της Αθήνας, παλαιότερα, αλλά και  για την κατεύθυνση που –κατά την εκτίμησή του- θα πρέπει να λάβουν οι όποιες οργανωτικές προσπάθειες της Ομογένειας στο μέλλον: «Η Ομογένεια, θα πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειές της στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη εκπροσώπησή της στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπό την έννοια να υπάρξει μία οργανωμένη κίνηση υποστήριξης και προώθησης Ελληνοαμερικανών σε δημόσιες σχέσεις, εννοώ στη Βουλή, στη Γερουσία, στην κυβέρνηση, σε δεξαμενές σκέψεις (think tank) μεγάλες και αναγνωρισμένες, κάτι αντίστοιχο με αυτό που κάνει η Αμερικανοεβραϊκή Κοινότητα. Εμείς έχουμε μία τάση, κι αυτό είναι στον χαρακτήρα του Ελληνα, να λειτουργούμε αυτόνομα για να μην πω πολλές φορές αναρχοαυτόνομα, κι αυτό πρέπει να το ξεπεράσουμε».

Οι ¨οδηγίες” αυτές του έμπειρου Διπλωμάτη κινούνται στην εντελώς αντίθετη φορά με τις εισηγήσεις εκείνων που θέλουν την Αθήνα να “σχεδιάζει”, να “αποφασίζει” και να “επιβάλλει” οργανωτικές λύσεις σε μία Ομογένεια που επιθυμεί την αυτοοργάνωση και, επομένως, και την αυτοχρηματοδότηση. Κάτι που συμβαίνει  μέχρι σήμερα με τις διάφορες τοπικές οργανώσεις της.

Αναφορικά με τους  υφιστάμενους  φορείς π.χ.  AHEPA, η εκτίμηση του κ. Κασκαρέλη είναι ότι «…είναι ιστορική Οργάνωση στην Αμερική,  με μία αναδιάρθρωση των στόχων της διότι τα πρόσωπα είναι ιδιαίτερα ικανά, δηλαδή δεν είναι προϋπόθεση η αλλαγή των προσώπων. Χρειάζονται νέοι στόχοι, όπως να προσελκύσουν τη νεολαία, άτομα δεύτερης και τρίτης γενιάς. Κι ο λόγος που το λέγω αυτό δεν είναι να ενισχυθούν και υποστηριχθούν οι θέσεις της Αθήνας στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά για να ενισχυθεί η θέση της Ομογένειας μέσα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης, υπάρχουν οι συνομοσπονδίες, οι επαγγελματικές οργανώσεις όπως ο Σύλλογος Ελληνοαμερικανών Ιατρών, ο οποίος συγκεντρώνει στο χορό τους 1.300 μέλη, το αντίστοιχο υπάρχει και σε δικηγόρους».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Κασκαρέλη στο www.ekirikas.gr

Στη φωτογραφία της πρώτης σελίδος ο κ. Κασκαρέλης με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα.