Σμιθ: Πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα

Για έλλειψη αποφασιστικότητας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους κατηγορεί τους Ευρωπαίους ο Χέλμουτ Σμιτ. Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος της Γερμανίας θεωρεί ότι δεν έπρεπε η Ελλάδα να γίνει μέλος της ευρωζώνης. Αλλά… εφόσον έγινε, οι εταίροι οφείλουν να την στηρίξουν μέχρι τέλους. Ο παλαίμαχος πολιτικός είπε επίσης ότι εξαιτίας του Χίτλερ και του Αουσβιτς η Γερμανία δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη!
Ηδη στα τέλη του 2008 κατά την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης υπήρξαν διεθνείς αποφάσεις για τη ρύθμιση τω χρηματαγορών, οι οποίες δεν εφαρμόστηκαν ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, αλλά και από τους Ευρωπαίους, δήλωσε ο Σμιτ το βράδυ της Τρίτης σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ARD. «Ολοι οι μηχανισμοί διάσωσης αποδείχθηκαν ανεπαρκείς, ενώ δεν επεδείχθη η αναγκαία αποφασιστική δράση» τόνισε.
Ο ηλικίας 93 ετών πρώην καγκελάριος εμφανίστηκε ανήσυχος για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Αυτή η ανησυχία δεν μπορεί να κρυφτεί, είπε. Δεν πρόκειται όμως για κρίση του ευρώ, αλλά για κρίση χρέους. Και η Γερμανία δημιούργησε περισσότερο χρέος, από εκείνο που επιτρεπόταν μετά το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας. «Ολα αυτά δεν θα ήταν τόσο τραγικά, αν είχαμε κάποιον στην Ευρώπη, ο οποίος θα είχε μια συνολική εικόνα του προβλήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Σμιτ επέκρινε όσους ζητούν να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη. Ηταν λάθος η ένταξη των Ελλήνων στο ευρώ, αλλά τώρα πρέπει να δεχτούμε τις συνέπειες και να τους συμπαρασταθούμε, είπε ο πρώην καγκελάριος.