Εφιαλτική νύκτα για την Αρκαδία-Συνεχείς αναζωπυρώσεις

– Άνοιξε η  Ε.Ο Κορίνθου – Τριπόλεως – Καλαμάτας και στα δυο ρεύματα από το 178ο χλμ έως το 198ο χιλιόμετρο – Κλειστή και η Ε.Ο Κορίνθου – Τριπόλεως από το 84ο χλμ έως το 100ο χλμ λόγω άλλης φωτιάς στον Σολωμό Κορινθίας – Η φωτιά έχει φτάσει στην σήραγγα του Αρτεμισίου – 42 πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει από το πρωί σε όλη τη χώρα – ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ

Ο εφιάλτης δεν λέει να τελειώσει για τους κατοίκους της Αρκαδίας. Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις ανάγκασαν νωρίτερα τις αρχές να κλείσουν την εθνική Κορίνθου – Τριπόλεως – Καλαμάτας και στα δυο ρεύματα από το 178ο χλμ έως το 198ο χιλιόμετρο και η κυκλοφορία των οχημάτων γινόταν μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Τριπόλεως – Καλαμάτας. Ωστόσο η Ε.Ο άνοιξε λίγο μετά τις 21:00.
Μάλιστα όπως λένε οι πυροσβέστες η νύχτα θα είναι εφιαλτική καθώς το πύρινο μέτωπο είναι τεράστιο και η φωτιά είναι εκτός ελέγχου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, συνελήφθη ένας 45χρονος οδηγός ταξί για εμπρησμό από αμέλεια. Ο 45χρονος που άυριο θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα φαίνεται να πέταξε το τσιγάρο του και η φωτιά δεν άργησε να ξεσπάσει…

Τα μέτωπα είναι αυτή την ώρα σε: Ανεμοδούρι και Ραψωμάτι. Όπως χαρακτηριστικά λένε οι πυροσβέστες η φωτιά κινείται με μεγάλη ταχύτητα, ανακόπτεται όταν συναντά τα περσινά καμμένα αλλά φουντώνει όταν βρίσκει δάσος! Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής είναι ισχυρές και συνεχώς ενισχύονται! Είναι και ένας από τους λόγους που έκλεισε και η εθνική.

Το σοβαρότερο μέτωπο είναι αυτό που κατευθύνεται προς Σκορτινού,  και την ιερά Μονή Μπούρας και βρίσκεται πολύ κοντά στα όρια με την  Λακωνία.
Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας  μιλώντας στο ΑΜΠΕ σημείωσε ότι υπάρχει ένας τεράστιος κύκλος φωτιάς που  κινείται ανεξέλεγκτα λόγω των ισχυρών ανέμων.
Στην φωτιά της  Αρκαδίας υπάρχει μεγάλη δύναμη πυρόσβεσης από δυνάμεις που έχουν φτάσει  ακόμα και από την Θεσσαλία, ενώ στο έργο τους συνδράμουν δυνάμεις του  στρατού με έμψυχο υλικό και μηχανήματα καθώς και ερπιστιοφόρα μηχανήματα  της ΔΕΗ από το ενεργειακό κέντρο Μεγαλόπολης και πολιτών.

Η φωτιά απειλεί αρκετά χωριά της περιοχής ενώ έχουν εκκενωθεί και περιοχές.

Στην Κορινθία, στον Σολωμό η φωτιά εξακολουθεί να καίει ανεξέλεγκτα όχι όμως κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Επι τόπου 37 πυροσβέστες, 19 οχήματα και 5 αεροσκάφη.
Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στην Κω που είχε ξεσπάσει το μεσημέρι. Στην περιοχή Καρδάμαινα είχαν εκκενωθεί 4 ξενοδοχεία κοντά στα οποία εκδηλώθηκε η φωτιά. Η εκκένωση των ξενοδοχείων έγινε λόγω των καπνών  και αρκετοί τουρίστες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. Λίγο μετα τις 19:15 η φωτια τέθηκε υπό έλεγχο και οι τουρίστες επέστρεψαν στα ξενοδοχεία τους.
Οι προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς συνεχίζονται με την συνδρομή και δύο πυροσβεστικών αεροπλάνων.
Φωτιά ξέσπασε στις 19:35 σε δασική έκταση στη περιοχή Κατελειός στη Κεφαλλονιά. Επιχειρούν 15 πυροσβέστες με  7 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 6 PZL

Μιλώντας στο Newsit, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοικησης Πελοποννήσου, Ιωάννης Κονδύλης, είπε ότι η κατάσταση είναι δραματική και στις 2 φωτιές. Ειδικά στον Σολωμό Κορινθίας οι δυνατοί άνεμοι επιδεινώνουν την κατάσταση. Αυτό που καίγεται, όπως είπε, είναι πευκοδάσος και είναι πολύ δύσκολη η κατάσβεση αφού τα κουκουνάρια λειτουργούν ως μολότωφ και εξαπλώνεται η φωτιά.

Νωρίτερα, με απόφαση του ΓΕΕΘΑ ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Δευκαλίων και η δεύτερη  μοίρα αλεξιπτωτιστών έσπευσε να βοηθήσει τους πυροσβέστες, που δίνουν  άνιση μάχη με τις φλόγες.
Δεκάδες είναι οι πολίτες με αναπνευστικά και  οφθαλμολογικά προβλήματα λογω του πυκνού καπνού. Χωρίς ρεύμα και νερό παραμένουν  πολλές περιοχές.

Όλο το βράδυ οι πυροσβέστες στη Μεγαλόπολη προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που τραυμάτισε έξι ανθρώπους και έκαψε σπίτια και περιουσίες.
Οι θυελλώδεις άνεμοι, που κατά τόπους έφταναν και τα 8 μποφόρ, έκαναν εξαιρετικά δύσκολο το έργο των πυροσβεστών, με το πρώτο φως της ημέρας, στη μάχη της κατάσβεσης μπήκαν και τα εναέρια μέσα. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι ισχυρότατες. Στη μάχη της κατάσβεσης μετέχουν 135 πυροσβέστες με 19 οχήματα και 45 τμήματα πεζοπόρο, 13 υδροφόρες δήμων, 3 ελικόπτερα και δυο αεροσκάφη.
Στα σπίτια τους επέστρεψαν οι περισσότεροι κάτοικοι των χωριών Ρούτση, Βουτσαράς, Καμαρίτσα και Σουλάρι που εκκενώθηκαν χθες για λόγους ασφαλείας.
Οπως δήλωσε στο Νewsit o Δήμαρχος Μεγαλόπολης Παναγιώτης Μπούρας “αυτή τη στιγμή το πρόβλημα εντοπίζεται στο βουνό πάνω από το Ραψωμάτι και στο βουνό στο Ανεμοδούρι όπου υπάρχουν ενεργές εστίες. Απο το πρωί κάνουν ρίψεις νερού πυροσβεστικά εναέρια μέσα. Ελπιζουμε πως θα ελεγχθεί η κατάσταση και δε θα έχουμε επέκταση της πυρκαγιάς που θα εχει ακόμη καταστροφικότερες συνέπειες. Οι περισσότεροι κάτοικοι των χωριών που εκκενώθηκαν χθες έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους.
ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Σε κάποιες περιοχές όπως στο Ρούτσι αλλά και αλλού έχουν καταστραφεί οι πυλώνες της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να μην έχουν ρεύμα αλλά και νερό οι κάτοικοι. Συνεργεία της ΔΕΗ δίνουν μάχη να αποκαταστήσουν τις βλάβες.
ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΠΥΚΝΟΥ ΚΑΠΝΟΥ Μεγάλο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Μεγαλόπολης και των γύρω περιοχών λόγω του πυκνού καπνού. Δεκάδες πολίτες συρρέουν στο κέντρο υγείας με αναπνευστικά και οφθαλμολογικά προβλήματα επεσήμανε ο κύριος Μπούρας.
ΕΞΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ – Ο ΕΝΑΣ ΣΕ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Από τα 6 άτομα που τραυματίστηκαν οι 4 είναι πυροσβεστες που  αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και οι 2 είναι πολίτες, μια γυναίκα  και ένας άντρας 60 ετών πολυεγκαυματίας ο οποίος διεκομίσθη σε σοβαρή  κατάσταση στο ΚΑΤ.
Ακούστε τις δηλώσεις του Δημάρχου Μεγαλόπολης στο NewsIt:

Όπως δήλωσε το πρωί  στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο Σωτήρης Γεωργακόπουλος, αντιστράτηγος Νότιας Ελλάδας, η κατάσταση με το πρώτο φως της ημέρας είναι καλύτερη, η φωτιά έχει περιοριστεί σε μια δύσβατη περιοχή. Εκτίμησε ότι η κατάσταση είναι καλύτερη και ενδέχεται σύντομα να τεθεί υπό έλεγχο.
Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στην Ανάβρα Μαγνησίας, στο Δαμάσι Λάρισας και στην περιοχή Μοναστήρι στις Οίνουσες. ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ – ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΓΑΝΗΣ

ΠΗΓΗ: NewsIt.gr