Καταρρακτώδης βροχή σώζει το Άγιο Όρος!

Έγινε το θαύμα! Kαταρρακτώδης βροχή εδώ και μισή ώρα έχει ξεσπάσει στο Άγιο Όρος και συγκεκριμένα στο σημείο της φωτιάς. Σίγουρα μια βοήθεια  σημαντική στην επιχείρηση κατάσβεσης του πύρινου μετώπου το οποίο πλήττει το περιβόλι της Παναγιάς 4 ημέρες.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η φωτι’α μαίνονταν στο σημείο, κατακαίγοντας μεγάλες εκτάσεις με πευκοδάσος.

Η κινητοποίηση των αρμόδιων κρατικών δυνάμεων είναι γιγαντιαία, μετά από εντολή που έδωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και την Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει κινητοποιηθεί κάθε διαθέσιμο πυροσβεστικό μέσο, ενώ σε επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι διαθέσιμες στρατιωτικές μονάδες της κεντρικής Μακεδονίας καθώς και οι διοικήσεις των μείζονων επιχειρησιακών σχηματισμών της περιοχής για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.Εναέρια και επίγεια μέσα καθώς και 314 άτομα προσωπικό, διέθεσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.Συγκεκριμένα, με εντολή του αρμόδιου υπουργού, Πάνου Παναγιωτόπουλου, διατέθηκαν 5 αεροσκάφη CL-415, 9 αεροσκάφη CL-215, 2 ελικόπτερα Ε/Π CH-47D, 21 Αξιωματικοί και 268 Οπλίτες από ΓΕΣ, 20 Σμηνίτες από ΓΕΑ, 40 Οχήματα διαφόρων τύπων, 4 Ρυμουλκά, 7 Υδροφόρες, 7 Προωθητές Γαιών και 6 Αρματοφορείς.

Ωστόσο, συνεχίζουν να βρίσκονται σε επιφυλακή όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις της Κεντρικής Μακεδονίας και είναι ενεργοποιημένες οι διοικήσεις και οι αίθουσες επιχειρήσεων των Μειζόνων Επιχειρησιακών Σχηματισμών (Μ.Ε.Σ.) της περιοχής, προς αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Στην Αθωνική Πολιτεία βρίσκεται από χθες ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρήψεις 15 πυροσβεστικά αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα, μεταξύ αυτών δύο στρατιωτικά Σινούκ. Από ξηράς επιχειρούν 125 πυροσβέστες, 130 άτομα πεζοπόρο τμήμα, εθελοντές, και δυνάμεις του Στρατού συνδράμουν το έργο της κατάσβεσης. Στο πλευρό των ελλήνων πυροσβεστών βρίσκονται από χθες, 49 συνάδελφοί τους από τη Σερβία, που ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες. Το μέτωπο της φωτιάς παραμένει πολύ μεγάλο και σε δύσβατη περιοχή γι’ αυτό ο στρατός προσπαθεί με μηχανήματα να ανοίξει δρόμους παραμερίζοντας βράχους. Ιδιάιτερη μεγάλη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι μετά τις 8 θα σταματήσουν τα εναέρια μέσα.
Η πύρινη λαίλαπα εντοπίζεται μεταξύ των θέσεων «Γιοβάνιτσα» και «Πρώτο Νερό» και κινείται προς την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου, χωρίς όμως να απειλείται μέχρι στιγμής η Μονή.
Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνουν οι συνεχείς και απρόβλεπτες αλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων, η ένταση των οποίων, πάντως, έχει κοπάσει τις τελευταίες ώρες.
Στο μεταξύ, οι πύρινες εστίες που εντοπίζονταν μέχρι χθες κοντά στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής έχουν τεθεί υπό έλεγχο.

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων αρχών, από τη φωτιά κάηκαν μέχρι στιγμής 12 με 15 χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιέργειες με ελιές και αμπελώνες. Ακόμη κάηκαν οικόσιτα ζώα και προκλήθηκαν ζημιές σε στάνες και αυλές σπιτιών κοντά στην Ουρανούπολη.

Από τις διωκτικές αρχές διενεργούνται έρευνες για να διαπιστωθεί εάν η πυρκαγιά οφείλεται σε ατύχημα ή σκόπιμη ενέργεια.

ΠΗΓΗ: NewsIt.gr