Απεκρύβη επεισόδιο στη μέση του Αιγαίου

“Ίμια” στο τομέα της έρευνας και διάσωσης είχαμε την χθεσινή νύχτα όταν θαλαμηγός με σημαία Μάλτας και πλήρωμα 5 ατόμων ουκρανικής καταγωγής προσάραξε δυτικά της Χίου και νότια των Ψαρών, εντός των εθνικών χωρικών υδάτων και οι Τούρκοι αμφισβητώντας έμπρακτα την ελληνική αρμοδιότητα έσπευσαν και διέσωσαν τους Ουκρανούς, ενώ από ελληνικής πλευράς οι δυνάμεις διάσωσης έφτασαν “κατόπιν εορτής”.

Το πλήρωμα του σκάφους κάλεσε σε βοήθεια μέσα από την συχνότητα κινδύνου και παρά το γεγονός ότι το σκάφος βρισκόταν εντός του ελληνικού FIR, αλλά και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, δηλαδή σε περιοχή 100% εντός της ελληνικής αρμοδιότητας έρευνας και διάσωσης, η τουρκική ακτοφυλακή υποκαθιστώντας το Λιμενικό και χωρίς καν να θέσει θέμα συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές, έσπευσε επικαλούμενη “τουρκική αρμοδιότητα” και με ταχύπλοο σκάφος το οποίο πέρασε ανάμεσα Χίου και Ψαρρών κατάφερε να φτάσει πρώτο πριν τα ελληνικά σκάφη!

Περισυνέλεξε 3 από τα 5 μέλη του πληρώματος, ενώ τόσο το Λιμενικό, όσο και το ΓΕΕΘΑ που είναι αρμόδιο για τις αποστολές έρευνας και διάσωσης σε ότι αφορά την κατοχύρωση των ελληνκών δικαιωμάτων, ουσιαστικά απουσίασαν από το όλο σκηνικό.

Το 2007 ο τότε Α/ΓΕΑ Ι. Γιάγκος σε συνεργασία με τον Α/ΓΕΕΘΑ Δ. Γράψα Ι. Γιάγκος σε ανάλογη περίπτωση “σφράγισε” με μαχητικά ολόκληρη την περιοχή και παρεμπόδισε τους Τούρκους να αμφισβητήσουν την ελληνική ευθύνη σε τέτοιου είδους αποστολές.  

Περιττό να αναφέρουμε ότι το κατά τ’άλλα λαλίστατο ΓΕΕΘΑ έχει καταπιεί την γλώσσα του. Εμείς αμφιβάλουμε αν καν έχει ενημερωθεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλος για την τουρκική πειρατεία…

Εκτός και υπάρχει σιωπηρή αποδοχή της τουρκικής απαίτησης για διαμοιρασμό του Αιγαίου στις αποστολές SAR, σύμφωνα την δική τους εκδοχή περί αρμοδιότητας δυτικά του 25ου Μεσημβρινού, όπως φαίνεται στην φωτό που δημοσιεύουμε στην α’σελίδα…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr