Η απόλυτη απαλότητα του μεταξιού

Της Ιωάννας Μπέτση

Για την ΡΗΡ

“Μετάξι”, μία λέξη που μας παρασέρνει σε κόσμους μαγικούς στα βάθη των αιώνων.

Η ανάπτυξη της συροτροφίας ξεκίνησε στην Κίνα και ήταν καλά φυλαγμένο μυστικό από τους Κινέζους για 2.000 περίπου χρόνια.

Τον 8ο αιώνα π.χ. το μυστικό της συροτροφίας μεταφέρθηκε από Κινέζους μετανάστες στην Ιαπωνία. Μετέφεραν κρυφά το σπόρο του μεταξοσκώληκα και την τέχνη του.

Κατά τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το μετάξι έγινε γνωστό τον 4ο αιώνα π.χ. στους αρχαίους Έλληνες και στους Ρωμαίους. Οι Πέρσες και οι Σύριοι έως τον 5ο αιώνα π.χ. είχαν υπό τον έλεγχό τους το εμπόριο του μεταξιού.

Η διάδοση της μεταξοκαλλιέργειας από την Ανατολή στη Δύση, έγινε από μοναχούς του Βυζαντίου.

Από τις αρχές του 16ου αιώνα, η επεξεργασία του μεταξοσκώληκα και η παραγωγή μεταξιού, πέρασαν στη βιομηχανία και αναπτύχθηκε τεχνολογικά, κατά το 18ο αιώνα.

Σημαντικά κέντρα επεξεργασίας και εμπορίας του μεταξιού ήταν η Λυόν, η Αβινιόν στη Γαλλία, η Γένοβα, η Βενετία και η Φλωρεντία στην Ιταλία. Η παρουσία μιας ασθένειας, της πιπερίτιδας στη Γαλλία και Ιταλία, ήταν η αιτία να μειώσει την παραγωγή μεταξιού.

Αυτό βοήθησε την αύξηση παραγωγής μεταξιού στην Ελλάδα-Σουφλί, του οποίου η περιοχή μετατράπηκε σ΄ έναν απέραντο μορεώνα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων του Σουφλίου, ασχολούνταν με το μετάξι ως παραγωγοί ή ως εργάτες ή ως έμποροι.

Το μετάξι είναι μία από τις πολυτιμότερες υφαντικές ίνες ζωικής προέλευσης.

Η παγκόσμια παραγωγή του ακατέργαστου μεταξιού, είναι 30.000 τόννοι περίπου το χρόνο.

Η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα σήμερα στον κόσμο είανι η Ιαπωνία με 11.000 τόννους κι έπειτα η Κίνα με 7.000. Εκτός από το ζωικό μετάξι, υπάρχει και το φυτικό.

Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή έχει μειωθεί σημαντικά εξαιτίας του τεχνητού μεταξιού και των συνθετικών υλών.

Από το μετάξι παρασκευάζονται τα καλύτερα υφάσματα, που δίνουν τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να φορέσει υπέροχα ρούχα υφασμένα από την ύλη του, μοναδικά σε υφή, σε θαυμάσιες αποχρώσεις και σχέδια.