Μετρούν ακόμη θύματα στο Ιράν από τους φονικούς σεισμούς

Τους 309 έφτασαν οι νεκροί στο Ιράν και πάνω από 3.000 οι τραυματίες

 

Ο διπλός σεισμός που έπληξε το Σάββατο το βορειο-δυτικό Ιράν εχει προκαλέσει συνολικά τον θάνατο 309 ανθρώπων και τον τραυματισμό 3.037, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, δήλωσε η υπουργός Υγείας Μαρζίεχ Βαχόντ Νταστιέρντι ενώπιον του ιρανικού κοινοβουλίου.
Η ιρανή υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι μεταξύ των σορών που μεταφέρθηκαν στα νεκροτομεία των νοσοκομείων των πληγέντων περιοχών συγκαταλέγονται “219 γυναίκες και παιδιά και 49 άνδρες”. Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες Κυριακή ότι ορισμένες από τις σορούς ενταφιάσθηκαν επί τόπου, χωρίς να μεταφερθούν σε νοσοκομείο.
Οι γιατροί καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες που έχουν κατακλύσει τα νοσοκομεία, ενώ η Ερυθρά Ημισέληνος δημιούργησε έναν καταυλισμό προσφύγων σε στάδιο της πόλης, στήνοντας 6.000 σκηνές ώστε να μεταφερθούν εκεί περίπου 16.000 άνθρωποι που είτε έμειναν άστεγοι είτε φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Οι άστεγοι υπολογίζονται συνολικά στους 36.000.

Έκκληση για την παροχή βοήθειας στους πληγέντες απηύθυνε στις αρχές της χώρας ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Εκπρόσωπος της Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε στο πρακτορείο ISNA ότι περισσότερα από 1.000 χωριά επλήγησαν από τους σεισμούς. Σε περίπου 130 χωριά οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες, ενώ 20 χωριά ισοπεδώθηκαν ολοκληρωτικά. Η Ερυθρά Ημισέληνος διένειμε χιλιάδες σκηνές, τρόφιμα, πόσιμο νερό και φαρμακευτικό υλικό.

Τα σωστικά συνεργεία σταμάτησαν τις έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων, αφού σε πολλές περιοχές δεν είναι καταγεγραμμένος ο ακριβής αριθμός κατοίκων. Σύμφωνα με μαρτυρίες, αγνοείται η τύχη πολλών ανθρώπων, ενώ αρκετοί άλλοι βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές και χρήζουν άμεσης βοήθειας σε τροφή και νερό.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι μοιράστηκαν 44.000 κιβώτια με τρόφιμα και κουβέρτες, ενώ στα νοσοκομεία της Τεχεράνης χιλιάδες άνθρωποι έσπευσαν να δώσουν αίμα για τους τραυματίες.

Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Τουρκία και η Γερμανία, διεμήνυσαν στο Ιράν ότι είναι έτοιμες να προσφέρουν βοήθεια, όμως -προς το παρόν- η Τεχεράνη δεν έχει διατυπώσει σχετικό αίτημα.

ΠΗΓΗ: NewsIt.gr