ΣΑΤΙΡΙΖΟΝΤΑΣ: Γεια σου Έλληνα!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Τον τίλο τον ¨ξεσήκωσα” από ένα βιβλίο του αξέχαστου φίλου και συνεργάτη (από τη δεκαετία ’80-’90) Φρέντυ Γερμανού.  Αφορούσε τον Ομογενή Μάικλ Δουκάκη και την προσπάθειά του να μπει στο Λευκό Οίκο, ως Πρόεδρος των ΗΠΑ!

Το θυμήθηκα καθώς  παρακολουθώ την αναδημοσίευση του βιβλίου ενός άλλου φίλου, μα πάνω απ΄όλα δάσκαλου μου στην Δημοσιογραφία, του Μπάμπη Μαρκέτου.

Ξ ανοίγοντας την πρώτη αποικία της Νέας Σμύρνης, τους πρώτους αγώνες των Ελλήνων μεταναστών, τις πρώτες προσπάθειες δημιουργίας παροικιακής συνείδησης, φθάσαμε στο κατώφλι του Λευκού Οίκου! Διαβήκαμε τις πόρτες επιχειρηματικών κολοσσών. Ανοίξαμε τις θύρες Πανεπιστημίων!

Γεια σου Έλληνα!

Η σημαία μας πρώτη και πάλι στην τελετή λήξης των ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Φαντασμαγορικό το θέαμα.  Με πολύ ποπ μουσική. Μα και πάλι, μέχρις εκεί…

Άκουσα το διάλογο δύο νεαρών Ελλήνων:

-Καλά, ήταν ανάγκη να βάλουν τα μαύρα ταξί στο Ολυμπιακό Στάδιο; Πάλι καλά που δεν έβαλαν και τα Κόκκινα λεωφορεία!

-Μπα, αυτά σίγουρα  τα ξέχασαν σε κάποια στάση…

Γεια σου Έλληνα!

Με κείνο το ανεπαίσθητο φύσημα του μικρού κοριτσιού σβήσαμε τη Φλόγα που έκαιγε στο πιο ψηλό σημείο του Σταδίου το ’04… Όπως έπρεπε…

Μόνο που μαζί μ΄αυτήν σβήσαμε και τα όνειρα πως θα αξιοποιούσαμε τα Ολυμπιακά έργα, θα γεμίζαμε τουρίστες, θα τρώγαμε με χρυσά κουτάλια! Αντι αυτών, το χάος!

Γεια σου Έλληνα!

Ο Πάγκαλος έδειξε το δρόμο, με το γεμάτο “γνώσεις” βιβλίο του.  Οσα να φάγαμε εμείς οι πολιτικοί, γράφει, η “τρύπα του ελλείμματος είναι τεράστια” που -κατ΄αυτόν-  σημαίνει “όλοι μαζί τα φάγαμε”.

Καλά, όταν έβλεπε την τρύπα να …φαρδαίνει, αυτός τι έκανε; Γιατί δεν μίλαγε τότε; Στην Κυβέρνηση δεν ήτανε; Γιατί άφηνε τους άλλους να τα τρώνε; Νηστικός αυτός φάρδαινε διαρκώς το παντελόνι του; Πού να τα έτρωγε κιόλας!

Γεια σου Έλληνα!

Η ανεργία, ανεργία, οι αναδουλειές, αναδουλειές, εσύ εκεί, γεμίζεις τις παραλίες, πλημμυρίζεις τα νησιά,  ξεχειλίζεις τα χωριά!

Αυτό είναι το καλό της Αστυφιλίας! Το καλοκαίρι αδειάζει η πρωτεύουσα και γεμίζει η επαρχία…  Γκάγκαροι Αθηναίοι όλοι, κατά τα λοιπά…

Να πήγαιναν διακοπές στις πατρίδες τους και οι λαθρομετανάστες! Έτσι να ανασαίναμε λίγο, βρε αδελφέ!

Γεια σου Έλληνα!

Μη μασάς εσύ. Όλοι οι καλοί χωράνε. Για τους κακούς είναι ο λόγος…

Όχι, ο Δουκάκης δεν μπήκε στο Λευκό Οίκο.  Μπαινοβγαίνουν, όμως, εκεί, σε κάθε ευκαιρία δεκάδες Ελληνοαμερικανοί.  Και όχι μόνο στην Ουάσιγκτον. Παντού στον κόσμο. Στην Αυστραλία, στη Γερμανία, στην Αυστρία, στον Καναδά, στο Κογκό, όπου υπάρχουν Έλληνες, υπάρχουν και ελληνικής καταγωγής πολιτικοί.

Όχι, ο Πάγκαλος δεν μίλησε γι αυτούς. Αυτούς δεν έφθασε, φαίνεται,  η ώρα να τους ανακαλύψουμε ακόμη…

Γεια σου Έλληνα!

Γεια σου Ελλάδα μου!