Παρέμβαση Σαραντοπούλου στο ΣΑΕ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Δυναμική παρέμβαση πραγματοποίησε η Γραμματέας του παγκόσμιου ΣΑΕ, Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, στο «αλαλούμ» που παρουσιάζουν τα εσωτερικά της οργάνωσης. Με επιστολή της προς το Προεδρείο του ΣΑΕ και κοινοποίηση στον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού κ. Κων. Τσιάρα και τον Γεν. Δ/ντή της ΓΓΑΕ κ. Πέτρο Παναγιωτόπουλο, καταγγέλλει ότι ο Πρόεδρος Στεφ. Ταμβάκης και πέντε ακόμη μέλη του προεδρείου (σ.σ. μεταξύ αυτών και οι συντονιστές Αμερικής και Καναδά κ.κ. Σπυρόπουλος και Δάγωνας)  χωρίς να έχουν την νομιμοποίηση των συντονιστικών και ομογενειακών οργανώσεων, προχωρούν «αυθαίρετα» σε  υποβολή προτάσεων προ το Υπουργείο Εξωτερικών, για αλλαγές στο νόμο 3480/06 που διέπει τη λειτουργία του ΣΑΕ χωρίς να έχουν την ομόφωνη γνώμη του Προεδρείου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυρία Σαραντοπούλου εγκαλεί το προεδρείο του ΣΑΕ ότι στο κείμενο αλλαγών που προωθήθηκε στον Υφυπουργό κ. Τσιάρα, (και οι οποίες αποφασίστηκαν με απλή πλειοψηφία των μελών του προεδρείου καθώς απουσίαζαν από τη σχετική συζήτηση  πέντε από τα έντεκα μέλη) δεν περιλαμβάνονται οι αλλαγές που έχουν προταθεί από την ίδια και από άλλα μέλη του Προεδρείου, ενώ αγνοήθηκαν και  εισηγήσεις άλλων μελών του Προεδρείου.

Την επιστολή της από τη Βιέννη, με ημερομηνία 13-08-12 και αρ. πρωτ.: 22/2012, η Γραμματέας του ΣΑΕ υποστηρίζει πως δεν υπάρχει η έγκριση και η νομιμοποίηση των Ομογενειακών Οργανώσεων για τις προτεινόμενες από το προεδρείο αλλαγές, και επισημαίνει πως σε κάθε περίπτωση «δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε κίνηση εάν προηγουμένως δεν έχει αποκατασταθεί η οικονομική διαφάνεια στο ΣΑΕ».

Προχωρώντας περισσότερο, αφήνει αιχμές, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και για απόπειρα  συγκάλυψης «άδικων πράξεων» που τυχόν έχουν συμβεί, και αναφέρεται σε νομικές επιπτώσεις για όσους συνέβαλαν με τις πράξεις η τις παραλήψεις τους στη σημερινή αποδυνάμωση του ΣΑΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας παραλαμβάνοντας αντίτυπο της Ετήσιας Έκθεσης του ΣΑΕ από τον Πρόεδρο κ. Στεφ. Ταμβάκη.Στο μέσον η Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου και δίπλα της ο Ταμίας του ΣΑΕ κ. Κ. Δημητρίου. Φωτογραφία αρχείου-Eurοkiinissi.

Η Γραμματέας του ΣΑΕ –και όχι μόνον αυτή- διαφωνεί με την νέα συνάντηση που ζήτησε το προεδρείο του ΣΑΕ από τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Τσιάρα και η οποία, μετά από αλλεπάλληλες αλλαγές που ζήτησε το προεδρείο του ΣΑΕ, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Κατά τη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της ΡΗΡ, από πλευράς κυβερνήσεως, θα εξαντληθούν τα περιθώρια διαλόγου δεδομένου ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Ήδη, μετά από δύο ετήσιες αναβολές, διανύουμε το δεύτερο χρόνο «παράτασης» της θητείας του προεδρείου.

Αναφορικά με το θέμα των αλλαγών που προωθεί το Υπουργείο και με τις οποίες διαφωνεί το προεδρείο του ΣΑΕ, ασφαλείς πληροφορίες της ΡΗΡ υποστηρίζουν ότι αυτές αφορούν αποκλειστικά στην νομιμοποίηση της διαδικασίας εκλογής νέου προεδρείου και καθόλου στις αλλαγές που θα συντελευθούν στο όλο οικοδόμημα του ΣΑΕ.

«Επομένως, δεν έχουν κανένα απολύτως λόγο να ανησυχούν. Οι αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του ΣΑΕ θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν αργότερα, με το προεδρείο που θα προέλθει από τις εκλογές του Δεκεμβρίου, τον αρμόδιο Υφυπουργό και την όποια ενδεχομένως Επιτροπή ήθελε συσταθεί», έλεγαν πηγές του ΥΠΕΞ που γνωρίζουν το όλο θέμα.

Μάλιστα, οι ίδιοι κύκλοι, σχολίαζαν ότι ευχής έργο θα είναι να αποφασίσουν να ασχοληθούν με την οργάνωση της ομογένειας «και νέοι άνθρωποι με φρέσκες ιδέες και δημιουργικά όνειρα» έτσι ώστε μαζί με τις αλλαγές που θα γίνουν να δημιουργηθεί μία πραγματικά νέα οργάνωση-ομπρέλα, ανοιχτή στους ομογενείς,  αυτοχρηματοδοτούμενη και δυναμική .

Σε κάθε περίπτωση οι ίδιες πηγές επεσήμαιναν ότι «θα έχουν μεγάλο πρόβλημα αν εκλεγούν στο προεδρείο τυχόν πρόσωπα του απερχόμενου προεδρείου και νομίσουν ότι θα μπορούν και στο μέλλον να πορευτούν με το βλέμμα προσκολλημένο στο παρελθόν».

Σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα εκλογών για ανάδειξη νέου προεδρείου η ΡΗΡ είναι σε θέση να γνωρίζει ότι το θέμα έχει απασχολήσει τον Υφυπουργό κ. Τσιάρα και πως πρυτάνευσε η άποψη ότι δεν είναι δυνατόν να αφεθεί να καταρρεύσει ένας θεσμός που προστατεύεται μάλιστα από το Σύνταγμα. Επομένως,  αποφασίστηκε ότι οι αλλαγές θα πρέπει να δρομολογηθούν με συντεταγμένο τρόπο και οι διαδικασίες να είναι καθ’ όλα νόμιμες.

Τέλος, στην Αθήνα βρίσκεται και αναμένεται να συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με τον Υφυπουργό κ. Τσιάρα και ο Συντονιστής Κεντρικής και Νότιας Αμερικής κ. Νικ. Νικολαίδης, η συμμετοχή του οποίου στην υπό τον κ. υπουργό σύσκεψη «θα εξαρτηθεί από τα θέματα της ατζέντας», όπως έλεγαν στην ΡΗΡ συνεργάτες του.

*Η φωτογραφία της πρώτης σελίδος, η Δρ. Όλγα Σαραντοπουλου (πέμπτη από αριστερά) σε παλαιότερη εκδήλωση στην Αμερική, παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου.

*Διαβάστε και: Οι Περιφερειακες Συνελεύσεις – μπορούμε χωρις την ανάδειξη των Περιφερειακών να προχωρήσουμε στην εκλογή Προεδρείου?

https://www.panhellenicpost.com/archives/17325