Επτά χρόνια χωρίς τη Μοσχολιού

Γράφει η Μαρία Ψαράκη

ΠΗΓΗ: Fimotro.blogspot.com

Επτά χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από το μεγάλο ταξίδι που ξεκίνησε εκείνο το αυγουστιάτικο πρωινό, η Βίκυ Μοσχολιού. Ένα καλοκαιρινό πρωινό που έβαλε τελεία και παύλα σε μια διετή άνιση μάχη με την αρρώστια…

Η σπουδαία ερμηνεύτρια που με τη φωνή της σφράγισε ανεξίτηλα την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, ξεκίνησε την ξεχωριστή της καριέρα το Πάσχα του 1962 στην ” Τριάνα ” του Χειλά, δίπλα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τη Δούκισσα. Η καθιέρωση ήρθε 2 χρόνια μετά, το 1964 όταν τραγούδησε το ” Χάθηκε το φεγγάρι ” στη ” Λόλα ” σε μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου.
Η μία επιτυχία διαδεχόταν την άλλη, το ταλέντο και το ιδιαίτερο ηχόχρωμα της φωνής της γίνονται διαβατήριο για να τραγουδήσει Ξαρχάκο, Ζαμπέτα, Καλδάρα, Μούτση, Μαρκόπουλο,Θεοδωράκη, Σπανό, Κατσαρό, Πάνου, Πλέσσα, Κουγιουμτζή, Χατζηνάσιο, Μουστακί, Τσιτσάνη, Βαμβακάρη, Κηλαιδόνη, Κραουνάκη.
Τους στίχους δε των τραγουδιών της υπογράφουν οι σημαντικότεροι Έλληνες ποιητές και στιχουργοί:
Σεφέρης, Ρίτσος, Γκάτσος, Παπαγιαννοπούλου, Γκούφας, Παπαδόπουλος, Σκούρτης, Χριστοδούλου, Ελευθερίου, Πυθαγόρας, Κινδύνης, Βίρβος, Κατσαρός, Χρονάς, Νικολακοπούλου, Τριπολίτης.
Να σημειώσουμε ότι ήταν η πρώτη μεγάλη λαϊκή τραγουδίστρια που άφησε τις μεγάλες πίστες για να τραγουδήσει στις θρυλικές μπουάτ της Πλάκας το ” Zoom ” και το ”Ζυγό ” ,αλλά και εκείνη που με δύο μεγάλες επιτυχίες της ” βάφτισε ” δύο νυκτερινά κέντρα της Αθήνας , τα ” Δειλινά ” και τα           ” Ξημερώματα ”.