Πολιτικό άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ θα παραχωρήσει ο Ισημερινός

Ο Τζούλιαν ΑσάνζΤην απόφαση του Ισημερινού να παραχωρήσει πολιτικό άσυλο στον ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει καταφύγει στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ρικάρντο Πατίνο. Ο Ασάνζ αντιμετωπίζει μία υπαρκτή απειλή πολιτικής δίωξης, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης στις ΗΠΑ, εξήγησε ο υπουργός για να προσθέσει ότι δεν θα έχει δίκαιη δίκη και μπορεί ακόμη να βρεθεί αντιμέτωπος με τη ποινή του θανάτου σχετικά με τη διαρροή και τη δημοσιοποίηση στο Wikileaks το 2010 εκατοντάδων χιλιάδων διπλωματικών τηλεγραφημάτων.

Η δικαστική εξέλιξη στην υπόθεση του ιδρυτή των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, οδηγεί σε κρίση τις σχέσεις του Ισημερινού με τη Βρετανία καθώς η κυβέρνηση της χώρας της Νοτίου Αμερικής κατήγγειλε το Λονδίνο ότι απείλησε με εισβολή στην πρεσβεία της στη βρετανική πρωτεύουσα, αν δεν παρέδιδε άμεσα τον Ασάνζ.
«Δεν είμαστε αποικία σας» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού, Ρικάρντο Πατίνο.

«Ο Ισημερινός», συνέχισε ο υπουργός «απορρίπτει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την ανοιχτή απειλή» της Βρετανίας χαρακτηρίζοντας την «απρεπή για μία δημοκρατική και πολιτισμένη χώρα που τηρεί τους κανόνες».

Το αίτημα του Αυστραλού για παροχή ασύλου στον Ισημερινό εξετάζεται από την κυβέρνηση και η απόφαση αναμένεται εντός της ημέρας.

Εν τω μεταξύ, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Σημειώθηκαν μικροεπεισόδια και η αστυνομία προχώρησε σε μερικές προσαγωγές.

Ακόμη πολίτες συγκεντρώθηκαν και στην πρεσβεία της Βρετανίας στο Κίτο, όπου ομάδες πολιτών φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης Κάμερον.

Από την πλευρά του το Φόρείν Όφις δηλώνει ότι έχει «νομική υποχρέωση» να προχωρήσει στην έκδοση του Αυστραλού.

Διαμήνυσε ακόμη στον Ισημερινό ότι ακόμη και εάν το Κίτο παραχωρήσει στον Τζούλιαν Ασάνζ πολιτικό άσυλο, αυτό δεν θα μεταβάλλει κάτι, και ότι είναι πολύ νωρίς για να λεχθεί εάν θα αρθεί το άσυλο της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο ώστε να μπορέσει η αστυνομία να μπει σε αυτή και να συλλάβει τον Ασάνζ.

«Το να παραχωρηθεί άσυλο δεν θα μεταβάλει βασικά τίποτε», ανέφερε ο εκπρόσωπος του βρετανικού ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι η Βρετανία έχει νομικό καθήκον να εκδώσει τον Ασάνζ στη Σουηδία, όπου καταζητείται για να ανακριθεί στο πλαίσιο έρευνας για βιασμό και σεξουαλική επίθεση.

Ο Ασάνζ έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, από τις 19 Ιουνίου, ώστε να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλικές επιθέσεις.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες είναι πολιτικά υποκινούμενες. Έχει δε εκφράσει φόβους ότι μπορεί στη συνέχεια να εκδοθεί στις ΗΠΑ όπου θα καταδικαστεί σε θάνατο για κατασκοπεία, μετά τη δημοσιοποίηση από την ιστοσελίδα του 250.000 αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι στις ΗΠΑ παραμένει υπόδικος ο στρατιώτης Μπράντλι Μάνινγκ ο οποίος κατηγορείται για την διαρροή προς το Wikileaks των τηλεγραφημάτων και άλλου υλικού. Η υπόθεση είναι στα χέρια της στρατιωτικής δικαιοσύνης και η δίκη θα αρχίσει προς το τέλος του έτους ή τις αρχές του επόμενου.

Newsroom ΔΟΛ

Δες και https://www.panhellenicpost.com/archives/17444