Κυπριακός Τύπος 18-08-2012

Το κλείσιμο επιχειρήσεων, το πάγωμα αναπτυξιακών έργων, η σημερινή συνάντηση ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ ενόψει προεδρικών εκλογών και η νέα τιμολογιακή πολιτική για τα φάρμακα είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Άλλα θέματα αφορούν τη δολοφονία Κύπριας στο Λονδίνο και τη συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ για μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Η «Αλήθεια» έχει κύριο τίτλο «Δύο λουκέτα την ημέρα!..» και αναφέρεται στην κρίση γράφοντας ότι στους επτά πρώτους μήνες του 2012 είχαμε 429 πτωχεύσεις – εκκαθαρίσεις εταιρειών και περιουσιών φυσικών προσώπων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ετοιμασία του προϋπολογισμού του 2013 είναι πολύ δύσκολη επειδή θα πρέπει να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα του Μηχανισμού Στήριξης, ενώ αλλού αναφέρεται στη δολοφονία Κύπριας στο βόρειο Λονδίνο ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου.

“Η Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα ότι η κυβέρνηση παγώνει την ανάπτυξη λόγων οικονομικής στενότητας και με τίτλο «Μπαίνουν στο ράφι έργα εκατομμυρίων ευρώ» αναφέρει πως με το πάγωμα ή την ακύρωση των έργων αυτών γίνεται προσπάθεια να εξοικονομηθούν 140 εκ ευρώ. Αλλού γράφει πως ψάχνουν άλλους δυο για το πενταπλό φονικό στην Αγία Νάπα, ενώ σε άλλο θέμα γράφει ότι η Triple Five είναι ενοχλημένη για το θέμα των ΚΑ καθώς αναμένει εδώ και 10 ημέρες τα ονόματα του νέου ΔΣ της εταιρείας.

“Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Αυλαία για τη συνεργασία» αναφέρεται στη σημερινή συνάντηση ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ και γράφει ότι το πλαίσιο αρχών λύσης καθορίζει τη στήριξη ή όχι της υποψηφιότητας Αναστασιάδη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Δεκαπενταύγουστο πήγαν στην «επιτροπή αποζημιώσεων» Ελληνοκύπριοι για να καταθέσουν αιτήσεις διεκδίκησης των περιουσιών τους. Αλλού αναφέρεται σε νομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή για υπερ-έφορο εσωτερικού ελέγχου που θα έχει διευρυμένες εξουσίες και αμοιβή Γενικού Ελεγκτή.

“Η Χαραυγή» έχει τίτλο «Ψαλίδι στις τιμές των φαρμάκων» και γράφει για σημαντικές τομές στον τομέα της υγείας από την νέα τιμολογιακή πολιτική που θα επιφέρει μειώσεις από 15% έως 50%. Αλλού αναφέρεται σε “εξωφρενικά σκανδαλώδη κάλυψη” του Μιχάλη Σαρρή από τον Αθανάσιο Ορφανίδη και αναφέρεται σε εσωτερική έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας για τις εμπορικές τράπεζες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ομάδα τεχνοκρατών θα μεταβεί στο Ισραήλ για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες για την έλευση φυσικού αερίου από το Ταμάρ.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Μail» με κύριο τίτλο «Φθηνότερα φάρμακα σε τρεις μήνες» αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργείου Υγείας για τη νέα τιμολογιακή πολιτική των φαρμάκων που θ’ αρχίσει να εφαρμόζεται προς το τέλος του Νοέμβρη και θα αφορά μειώσεις μεταξύ 15%  και 50%. Αλλού γράφει ότι η έρευνα του θαλάσσιου εξερευνητή Ρόμπερτ Μπάλαρντ στην κυπριακή θάλασσα πάει καλά, ενώ σε άλλο θέμα αναφέρει πως τα ανεργιακά επιδόματα στοίχισαν στο κράτος σχεδόν 75 εκατομμύρια ευρώ από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο.